Στην Ίμβρο συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη με Αλεξανδρείας και Κιέβου

Στην Ίμβρο συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη με Αλεξανδρείας και Κιέβου

Θα συλλειτουργήσουν επίσης  οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος και Μαρωνείας Παντελεήμων.

Ιδιαίτερα σημαντική για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ίμβρο είναι η μεθαυριανή μέρα , Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021. Με την χάρη του Θεού ο κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει 60 χρόνια από την εις διάκονον χειροτονία Του και την είσοδο του στον ιερό κλήρο. Η εις διάκονον χειροτονία είχε γίνει στις στις 13 Αυγούστου 1961, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας , στη γενέτειρα του Ίμβρου από τον τότε  Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και στην συνέχεια Χαλκηδόνος, μακαριστό σήμερα Μελίτωνα Χατζή , ο οποίος ήταν ο γέροντας Του. Ο μακαριστός Μελίτων έδωσε στον Δημήτριο Αρχοντώνη  το όνομα Βαρθολομαίος, αντί όπως αναμενόταν το δικό του , προς τιμή του ευκλεούς γόνου της Ίμβρου  Βαρθολομαίου  Κουτλουμουσιανού  (1772-1851).Αυτός είχε γίνει  μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους, η οποία διατηρούσε μετόχι στην Ιμβρο, το 1793. Υπήρξε μαθητής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Δίδαξε στο Φανάρι, στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.  Διέτελεσε μάλιστα σχολάρχης της Σχολής και δίδαξε θρησκευτικά, αρχαία, συνέγραψε προχωρημένα εγχειρίδια Άλγεβρας και Φυσικής. Δίδαξε στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, όπου γνωρίστηκε με τον Α. Μουστοξύδη και στη Βενετία όπου προσελήφθη ως δάσκαλος και έγινε διευθυντής της Φλαγγίνειου Σχολής. Ακόμη δίδαξε στην Αθωνιάδα,1848 – 1849 και διετέλεσε σχολάρχης της.  Υπήρξε διαπρεπής ιερομόναχος, δάσκαλος και συγγραφέας λειτουργικών βιβλίων, έκανε αξιόλογη κριτική και εκδοτική εργασία. Αξιόλογη ήταν η προσπάθεια που έκανε για την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμένων στην αρχική τους μορφή, χωρίς αλλοιώσεις και λάθη. Ο ίδιος είχε επιμεληθεί το ένα απο τα δύο Ιερά Ευαγγέλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Αρκαδίας που εκδόθηκε το 1860 στη Βενετία από το Τυπογραφείο του Αγίου Γεωργίου.

Στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ίμβρου, στον οποίο χειροτονήθηκε διάκονος, θα λειτουργήσει την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης με συλλειτουργούς τους Μακαριωτάτους,  Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ και Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Επίσης , θα συλλειτουργήσουν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος (Εκκλησία Κύπρου) , Μαρωνείας Παντελεήμων(Εκκλησία Ελλάδος) και άλλοι Ιεράρχες.

Ο Κιτίου Νεκτάριος (α), ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος (μ) και ο Αλεξανδρουπόλως Άνθιμος (δ) , λίγο πριν την αναχώρηση των δύο πρώτων για την                                                         Ίμβρ0

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ , συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Γουϊνέας Γεώργιο, έφθασε σήμερα στην Ίμβρο μαζί με τον Μητροπολίτη Κιτίου.

 Στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ίμβρου τελέστηκε Δοξολογία για την άφιξη του Μακαριωτάτου  Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου.  Στην Δοξολογία ήταν παρών  και ο  Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου και του  Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Share this post