Στην Γενεύη Αναστασιάδης και πολιτικοί ηγέτες τίμησαν την μνήμη του Β. Λυσσαρίδη

Στην Γενεύη Αναστασιάδης και πολιτικοί ηγέτες τίμησαν την μνήμη του Β. Λυσσαρίδη

Τάκης Χατζηδημητρίου: “Φεύγει απο τη ζωή με απολογισμό ζωής βαρύνοντα και σηματικό”.

Το Εθνικό Συμβούλιο εξήρε την ιστορική διαδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη στον τόπο, είπε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κούσιος είπε ότι «στην αποψινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τα μέλη του να τηρήσουν μονόλεπτο σιγή στη μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη, πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και ιδρυτή και πρώην Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ.

 

Ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε  ότι η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, ενώ εξήρε την ιστορική διαδρομή κα συνδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη στην Κύπρο και στην πολιτική, γενικότερα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί με τη σειρά τους εξήραν το έργο και τη διαδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη και τη συνδρομή του στους αγώνες του τόπου μας».

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου .

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου από τα ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ και για δεκαετίες στενός συνεργάτης του Β. Λυσσαρίδης έγραψε: “Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, ενός ανθρώπου που η ζωή του υπήρξε αλληλένδετη με τους αγώνες του Κυπριακού λαού από το 1945 σε λαϊκούς , δημοκρατικούς και απελευθρωτικούς αγώνες. Ο ρόλος του από τη δεκαετία του 1950 και μετά, ιδιαίτερα μετά την ανακύρηξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε ουσιαστικός και καθοριστικός. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή του στο ευρύτερο αντιαποικιακό αγώνα των λαών μεσα από το Αφροασιατικό Κίνημα Αλληλεγγύης . Ιστορικής σημασίας υπήρξε η πρωτοβουλία του για την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ενα σταθερό σημείο δημοκρατικών και αντικατοχικών αγώνων. Επιβίωσε το 1974 απόπειρας εναντίον της ζωής του , στην οποία χάσαμε το Δωρο Λοΐζου, για να συνεχίσει τη πάλη του για την Κύπρο και το λαό της .  Φεύγει απο τη ζωή με απολογισμό ζωής βαρύνοντα και σηματικό. Αιωνία του η μνήμη. Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του και  στο Σ.Κ. ΕΔΕΚ”.

Ο Πολιτικός κόσμος της Ελλάδος

 

ΕΞΑΛΛΟΥ,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  υπήρξαν και άλλα σε  συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών ηγετών .

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την γραμματέα του εκλιπόντος Βάσου Λυσσαρίδη- με τον οποίο τον συνέδεε μακρά φιλία και συνεργασία- κα Μελίνα Αλούπα και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια μιας Ιστορικής, κυριολεκτικώς, προσωπικότητας, που «Απροσκύνητη», για να θυμηθούμε το εμβληματικό ποίημά του, αγωνίσθηκε ως το τέλος του για τον Ελληνισμό γενικότερα και, κυρίως, για την δικαίωση της Μαρτυρικής Κύπρου.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αγωνιστής πρώτης γραμμής, καθώς και ένας προοδευτικός διανοούμενος και ποιητής», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Συνδέθηκε από νωρίς με τον δημοκρατικό και απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο κατά το διάστημα 1955-1959, ενώ είχε υπάρξει Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή έδρασε ενάντια στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Γι’ αυτή του τη δράση έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικές δυνάμεις. Υπήρξε στενός φίλος και προσωπικός γιατρός του Μακαρίου, απ’ όπου και του αποδόθηκε το φιλικό προσωνύμιο «γιατρός».

Κατά το διάστημα 1985 έως 1991 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 1969 έως το 2001 ήταν πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ.

Σχεδόν για μισό αιώνα, από το 1960 έως το 2006 εκλεγόταν βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης έχαιρε σεβασμού σε ολόκληρο τον Ελληνισμό ως ευγενικός, ευθύς και φλογερός συνομιλητής.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήλωση Φ. Γεννηματά για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη

Mε θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Βάσο Λυσσαρίδη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα.

Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης.

Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων.

Ένας προοδευτικός διανοούμενος.

Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος.

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών», ανέφερε η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της εξαίροντας την ανθρωπιά και την πολιτική ανιδιοτέλεια με την οποία για πάνω «από αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ’ όλη τη γη, από κάθε μετερίζι.

Δίπλα στον Μακάριο ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora».

Επεσήμανε τον χειμαρρώδη λόγο του με τον οποίο «έδωσε κάθε ικμάδα του “είναι” του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις στενές σχέσεις του Βάσου Λυσσαρίδη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «…για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία.

Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη», τόνισε.

“Έφυγε ένας γνήσιος πατριώτης που υπηρέτησε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου και τον Ελληνισμό”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη.

«Με τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη σφραγίζεται ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου. Ένα κεφάλαιο στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο ως στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Μακαρίου, Βουλευτής, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη. Στην δήλωση αναφέρονται και τα εξής:

«Ο ίδιος, μάλλον θα προτιμούσε να μείνει στη μνήμη μας ως ένας ακούραστος αγωνιστής. ¨Έφυγε¨ μια σημαντική μέρα για την Κύπρο, τη στιγμή που αρχίζει στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Και με τον καημό, ότι δεν του έμελλε να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα.

Φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και όλης της οικογένειάς μας, δεθήκαμε μέσα από κοινούς αγώνες ενάντια στη Χούντα και τον ιμπεριαλισμό, και βέβαια, τους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου.

Ο «γιατρός» ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και όσοι δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις του σέβονταν την βαθιά αγάπη του για την Κύπρο και την αγωνιστικότητά του.

Τον γνώρισα όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως φίλο και ποιητή, που προσπαθούσε να μεταφράσει τις ιδέες του σε στίχους. «Φτωχός ιστοριομάρτυρας», όπως γράφει σε ένα ποίημα του, πίστευε στον πλούτο της αλληλεγγύης. Για αυτό, έτρεχε να στηρίξει απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στο Απαρτχάιντ και για την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Θα τον θυμόμαστε ως παράδειγμα αγωνιστικότητας για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους συναγωνιστές του και τους φίλους του». 

*Φωτογραφία Εθνικού Συμβουλίου στην Γενεύη: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post