Στην Αθήνα 2 Ιουανουαρίου η υπογραφή για τον EastMed

Στην Αθήνα 2 Ιουανουαρίου η υπογραφή για τον EastMed

Όλα ανοικτά για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

 

Για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Αίγυπτο και Λιβύη ενημέρωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας τον Κύπριο ομόλογο του κ. Νίκο Χριστοδουλίδη σε συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:  «είχα τη μεγάλη χαρά να υποδεχθώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και πολύ καλό μου φίλο Νίκο Δένδια, ο οποίος με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών του, όχι μόνο σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Σημαντικότατες επαφές που έγιναν, και πριν την επίσκεψη υπήρχε συντονισμός. Οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και θεωρώ ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες κινήσεις από κάποιους που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι και το κάλεσμα μας προς όλα τα κράτη της περιοχής».
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον κ. Δένδια τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του «άπειρές φορές που αυξάνονται».
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογο του και δια ζώσης για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στον Κόλπο και τη σημερινή του επίσκεψη στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, ενώ συζήτησαν και για την προετοιμασία της υπογραφής του αγωγού EastMed στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, «και αντάλλαξαν απόψεις για καλύτερο συντονισμό, για να πετύχουμε στόχους που είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και χωρίς να αποκλείουμε κανένα».
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες που αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες» και σημείωσε ότι είναι μεγάλη του χαρά που πατάει «το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Σε ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι «το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση, συμπεριφορά».
Ερωτηθείς, αν ο EastMed αποτελεί απάντηση προς την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας είπε ότι «αυτό που κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και της οικονομίας μας, να δώσουμε λύσεις. Το EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΕΕ. Τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιων άλλων, αλλά ως θετικά βήματα, και καλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».
Τέλος, ερωτηθείς για την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ο κ. Δένδιας είπε ότι «με την Αίγυπτο στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών και από κει και πέρα είναι όλα ανοικτά και προς συζήτηση».

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post