Steinmeier: «Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».

Steinmeier: «Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος της  Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier δήλωσε, μετά τις συνομιλίες του χθες με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι η χώρα του στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ. Ο Steinmeier είναι ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος, που επισκέπτεται την Κύπρο, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκειμένου να τιμήσει την σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Επίσης, ο κ. Steinmeier τόνισε: «είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα. Χαίρομαι πολύ για τον διορισμό της κυρίας Κουεγιάρ ως νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Γερμανία ενθαρρύνει  όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό και «τολμηρά βήματα». Η Γερμανία, είπε,  ως ένδειξη της στήριξης της για την εργασία των ΗΕ στην Κύπρο για πρώτη φορά θα στείλει Γερμανούς αστυνομικούς στην Κύπρο.

Κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το μεταναστευτικό, η κρίση στη Μέση Ανατολή,  τα θέματα ασφάλειας, η ευρωπαϊκή συνοχή και η πορεία προς τις ευρωεκλογές.  

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την υποδοχή του ομοσπονδιακού Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ΕΕ και πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε την βούληση για ενίσχυση των σχέσεων  μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Γερμανίας και Κύπρου.

Σχολιάζοντας αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ , ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι εταίροι του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν το μερίδιο τους στην Συμμαχία  δεν θα έχουν βοήθεια από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που τους επιτεθεί η Ρωσία, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «βρίσκονται σε προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο πέρυσι πήγε ο ίδιος στην Ουάσιγκτον και μίλησε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μη θεωρούν  ότι έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκλογές στις ΗΠΑ. «Πιστεύω πως ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και διασφάλισε την ενότητα του ΝΑΤΟ και αυτό διαρκεί μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε κάθε ενδιαφέρον και συμφέρον η ενότητα του ΝΑΤΟ να παραμείνει ισχυρή», σημείωσε.

Σε ερώτηση,  αν υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, παρά τα όποια προβλήματά υπάρχουν και σε ερώτηση κατά πόσο αυτό πρέπει να γίνει αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό και ποια η άποψη του σχετικά με την επιθυμία τη Κύπρου να διοριστεί απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό για να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία για να προχωρήσει και αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε : «γνωρίζω την επιθυμία της Κύπρου να υπάρξει ένας απεσταλμένος και επίσης η Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο».

Ο κ. Steinmeier δήλωσε ότι εξίσου σημαντικό στην Κύπρο είναι να γίνεται συχνά σαφές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα το κάνει, πως η συμπεριφορά ως προς την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να σχετίζεται και με άλλα θέματα της Τουρκίας όπως η προσέγγιση προς την ΕΕ. «Και από τα κράτη μέλη πρέπει να σταλεί αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία», επεσήμανε.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post