Στέφη Δράκου: “Ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας, αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Στέφη Δράκου: “Ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας, αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Ερωτήσεις από ageliaforos.com σε Γενικό Εισαγγελέα – κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι απαντήσεις τους

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΥΔΔΤ), Στέφη Δράκου, με γραπτή δήλωση της , απάντησε στην επιχειρούμενη, με διαρροή στον Τύπο εμπιστευτικής αλληλογραφίας , η οποία προσπαθεί να την παρουσιάσει ότι προωθεί  την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας στις Κεντρικές Φυλακές ,  αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό της παράνομης χρήσης κινητών τηλεφώνων. 

*Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της δήλωσης της υπουργού:

“Με στόχο την άρση οποιονδήποτε παρερμηνειών και ανυπόστατων ισχυρισμών, σε σχέση με την παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Α. Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Αύγουστο του 2021 στις Κεντρικές Φύλακες, με δική μου πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία μου, ευρεία σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν αρμόδιοι υπουργοί, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Διεύθυνση των Φυλακών.

Β. Επισημαίνοντας ότι στις Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί ήδη σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από το καλοκαίρι του 2020, τονίζω ότι οι όποιες ενέργειες μας αποσκοπούν στην εναρμόνιση με τα τεχνολογικά δεδομένα που διαρκώς αναδιαμορφώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος, ώστε η απενεργοποίηση να καλύπτει και συχνότητες που δεν υπήρχαν στο στάδιο υλοποίησης της αρχικής σύμβασης. Υπογράφηκε ήδη σύμβαση και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. 

Στη συνέχεια, με την παρουσία και της Διεύθυνσης των Φυλακών, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση περαιτέρω δυνατοτήτων που παρέχει το υφιστάμενο σύστημα, με τρόπο ώστε, σε περίπτωση απόπειρας παράνομης χρήσης κινητού εντός των Κεντρικών Φυλακών, να καταγράφονται η ταυτότητα του κινητού και ο χώρος που αυτό βρίσκεται με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και κατάσχεσή του.

Στη βάση των συμφωνηθέντων, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κατέγραψε σε επιστολή του τις λειτουργίες του συστήματος που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν.

Με επιστολή μου ζήτησα από την Διευθύντρια Τμήματος Φυλακών να προχωρήσει, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στην υλοποίησή τους.

Συνεπώς, τα δημοσιεύματα τα οποία με φέρουν να προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επισημαίνω επίσης ότι, όλες μου οι ενέργειες έγιναν κατόπιν γνωματεύσεως από τη Γενική Εισαγγελία.

Για την εφαρμογή των ενεργειών που έχουμε αποφασίσει, απαιτείται ευρύτερος συντονισμός και για αυτό, προτίθεμαι να έχω σύντομα συνάντηση με την Διευθύντρια των Φυλακών, προκειμένου να την ενημερώσω προτού λάβω την τελική μου απόφαση”.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ageliaforos.com έστειλε επιστολή με σχετικές ερωτήσεις στον Γενικό Εισαγγελέα και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Από το Γραφείο Τύπου του Γενικού Εισαγγελέα μας έστειλαν το μεσημέρι την ακόλουθη απάντηση:

“Αγαπητέ κ. Βικέτο,

Ευχαριστώντας σας για την επικοινωνία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να δημοσιοποιεί/κοινοποιεί το περιεχόμενο γνωμοδοτήσεων του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται της εμπιστευτικότητας που διέπει τη σχέση δικηγόρου (Νομική Υπηρεσία) και πελάτη (εκτελεστική εξουσία). Κατά συνέπεια, μόνο η εκτελεστική εξουσία μπορεί να κοινοποιήσει τις γνωματεύσεις αυτές.

Πέραν τούτου, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω σύνδεσμο με τη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στην οποία η κα Υπουργός τοποθετείται επί των ερωτημάτων που θέτετε. https://bit.ly/3z4WkVB 

Ευχαριστώ”

Η επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Μάριο Πελεκάνο, και η απάντηση του:

“Φίλτατε κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε, 
 
παρακαλώ να έχω γραπτώς το σχόλιο σας- μπορεί να δοθεί σε όλα τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως- για το κατά πόσον η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Στέφη Δράκου, με την θέση της στο θέμα της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές – “παρανομεί” και έχει “προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών;  
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η υπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου της Δημοκρατίας ή της υποδείχθηκε να υποβάλει  την παραίτηση της; 
Με την Καλημέρα μου 
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ.png

Αγαπητέ Αριστείδη σε χαιρετώ,

Έχει εκδοθεί ανακοίνωση για το θέμα από την κα. Δράκου.

Καλό υπόλοιπο να έχεις,

Μάριος”

  • Για το θέμα των κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές διαβάστε και στον σύνδεσμο:

Στο μικροσκόπιο της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων το ζήτημα του συστήματος… (politis.com.cy)

Share this post