Στα Ιεροσόλυμα ο Χριστοδουλίδης καταδίκασε τις πρόσφατες «τρομοκρατικές επιθέσεις»

Στα Ιεροσόλυμα ο Χριστοδουλίδης καταδίκασε τις πρόσφατες «τρομοκρατικές επιθέσεις»

Δύο φορές σήμερα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης , καταδίκασε από τα Ιεροσόλυμα τις πρόσφατες «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στο Ισραήλ,  είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο πρόεδροι είχαν  κατ΄ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν  διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η Ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ).

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο πρόεδρος του Ισραήλ,  είπε ότι η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα και  ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ. “Αυτό σημαίνει πολλά για μας”, τόνισε.

Πρόσθεσε  ότι “αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και συμμαχίας μεταξύ των κρατών μας που θέλουμε να ενισχυθούν περαιτέρω”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης  εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας :«η Κύπρος στέκεται στο πλευρό σας και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων».

Μετά ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο κ. Netanyahu, καλωσορίζοντας τον  πρόεδρο Χριστοδουλίδη  είπε, μεταξύ άλλων, ότι Ισραήλ και Κύπρος έχουν εξαίρετες σχέσεις και έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι η τριμερής συνεργασία που αναπτύχθηκε και με την εμπλοκή και των ΗΠΑ, αποτελεί μια πολύ σταθερή, υποσχόμενη συμμαχία.

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να οικοδομούν στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, των πληροφοριών και της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή φόρουμ.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος βρίσκεται στο Ισραήλ, παρά ” τις τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα, τις οποίες καταδικάζει απόλυτα” και επεσήμανε τη στρατηγικής φύσης σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου,ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε  το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου παρέστη σε ειδική τελετή μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης  ξεναγήθηκε στους  χώρους του Μουσείου και  προσέφερε στο Yad Vashem αρχειακό υλικό, που αποτελείται από έγγραφα και φωτογραφίες, που προέρχονται από το κρατικό αρχείο και το ΓΤΠ αντίστοιχα και  αφορούν τους Εβραίους που πέρασαν από την Κύπρο ερχόμενοι στο Ισραήλ μεταξύ των ετών 1945-’49.

Παρασημοφόρηση από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Το απόγευμα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Θεόφιλο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών, που αποτελεί ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης , συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη, μετέβη πεζός στον Ναό της Αναστάσεως, όπου προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο και αναπέμθηκε  δέηση.

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης ( ΓΤΠ)

Share this post