Σε επίπεδο επιθυμιών και υποσχέσεων κινείται ακόμη η Ουάσιγκτον. Ερωτήματα διπλωματικών πηγών για την αλληλογραφία Αναστασιάδη -Μπάιντεν

Σε επίπεδο επιθυμιών και υποσχέσεων κινείται ακόμη η Ουάσιγκτον. Ερωτήματα διπλωματικών πηγών για την αλληλογραφία Αναστασιάδη -Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη -Νούλαντ. – Επαφές για την κάθοδο της Λουτ

Την επιθυμία και την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, εξέφρασε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.

Χριστοδουλίδης- Νούλαντ είχαν το απόγευμα  τηλεφωνική επικοινωνία , κατά τη διάρκεια της οποίας κυρίαρχο ήταν το Κυπριακό. Οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η κυρία Νούλαντ ανέφερε και ότι στο πλαίσιο του αμερικανικού ενδιαφέροντος για πρόοδο στο Κυπριακό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγείρουν το θέμα στην τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επίπεδο, “σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών,  είτε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, επανέλαβε τη θέση ότι “ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και μετέφερε εκ νέου τη δέσμευσή του για επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Χριστοδουλίδης – Νούλαντ αντάλλαξαν απόψεις και για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των κυπρο-αμερικανικών θέσεων.

Επισημάνσεις και ερωτήματα διπλωματικών πηγών

Διπλωματικές πηγές , αναφερόμενες στις προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επιστολή Μπάιντεν προς Αναστασιάδη, έθεταν το ερώτημα κατά πόσο ο Λευκός Οίκος σχολίασε την επιστολή , την οποία πρώτος ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε στον Αμερικανό ομόλογό του. Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο  ageliaforos.com , υποστήριξαν ότι , αφού ο Κύπριος εκπρόσωπος έκανε την σχετική δήλωση , το ορθότερο θα ήταν να δοθούν στην δημοσιότητα αυτούσια τα κείμενα των δύο επιστολών. 

Επίσης, σημείωναν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει αναφορά στο κατά πόσο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον ρόλο Ρωσίας-Κίνας στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι το θέμα έθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στον Κύπριο ομόλογό του , Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά αυτό έγινε γνωστό από Αμερικανικής πλευράς και όχι από την Λευκωσία. “Για να έθεσε το θέμα ο Άντονι Μπλίνκεν στον Ν. Χριστοδουλίδη , σίγουρα το έθεσε στην επιστολή του και ο Τζο Μπάιντεν”, εκτιμούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές

Στο μεταξύ, σε επαφή με την Τζέην Χολ Λουτ, βρίσκεται η Λευκωσία, προκειμένου να καθοριστεί ημερομηνία για τη νέα κάθοδό της στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Μιλώντας στην εκπομπή του Ρικ “Πρώτη Ενημέρωση”, ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στο νέο κύκλο επαφών της, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών “υπεισέρχεται και σε θέματα ουσίας, που αφορούν στα έξι βασικά κεφάλαια του Κυπριακού”. 

Υπογράμμισε την ίδια στιγμή, πως παρά την επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς να πραγματοποιηθεί το συντομότερη μια νέα πενταμερής, το ζητούμενο είναι να προετοιμαστεί σωστά το έδαφος. Σημείωσε πως θα ήταν ό,τι χειρότερο, μια δεύτερη διάσκεψη για το Κυπριακό, να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα θέλει να συγκαλέσει μια νέα διάσκεψη, εάν δεν είναι σχεδόν βέβαιος πως θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι γίνεται προεργασία μέσω της διπλωματικής οδού, και εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί.

Σειρά επαφών στη Λευκωσία με θέμα το Κυπριακό είχε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕ για τη Στήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα. Όπως αναφέρει ο κ. Νάβα σε ανάρτησή του στο twitter, πραγματοποίησε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό και την επανένωση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

 

Επίσης συζήτησαν άλλα ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται επίσης στη συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την παραγωγική. Στον λογαριασμό του στο twitter το Υπουργείο σημειώνει ότι Χριστοδουλίδης – Νάβα συζήτησαν για το σημαντικό έργο της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν στην Κύπρο, ιδιαίτερα για το έργο που στοχεύει στην διευκόλυνση της επίτευξης της επανένωσης της Κύπρου μέσα από σχετικούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το Υπουργείο σημειώνει ότι η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί.

Επίσης, ο κ. Νάβα ανέφερε στο twitter του ότι είχε συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Γενεύης, καθώς και με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον κρίσιμο ρόλο της ΕΕ στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Κύπριους.

Τέλος, είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

https://twitter.com/EU_reforms/status/1400838208515084290?s=20

Share this post