Σαφείς τοποθετήσεις Πάφου & Κωνσταντίας υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας

Σαφείς τοποθετήσεις Πάφου & Κωνσταντίας υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας

Έξι οι υποψήψιοι Ιεράρχες.-Ο  Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αποσύρθηκε. – Στήριξη Κύκκου στον Ταμασού

Οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, Μητροπολίτες Πάφου, Γεώργιος, & Κωνσταντίας-Αμμοχώστου , Βασίλειος, τοποθετήθηκαν σήμερα, μετά την υποβολή της υποψηφιότητας τους , χωρίς μισόλογα  υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας. Επίσης, υποψηφιότητες κατέθεσαν οι Μητροπολίτες  Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος  και Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας. Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος απέσυρε το ενδιαφέρον του, σημειώνοντας σε γραπτή δήλωση ότι “η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία”. 

Ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε: “Δεν θα πρέπει να φύγουμε από τη σταθερή υποστήριξη μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί αυτό επιβάλουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Οικουμενικές Σύνοδοι. (Πρέπει) να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση μας, απέναντι στην διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Μόσχας”.

Ο κ. Γεώργιος ανέφερε ότι το όραμα του εν πολλοίς είναι συνέχιση, αλλά και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής, όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.

Σημείωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει θέση απέναντι στην πρόοδο και την τεχνολογία «για να εγκύψουμε με φόβο Θεού πάνω στην Αγία Γραφή, να βρούμε απαντήσεις για τον κόσμο που ζητά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της βιοτεχνολογίας, τα οποία εξετάζει και η Βιοηθική”.  Εξέφρασε την άποψη  ότι “η Εκκλησία ως καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν νέους δρόμους και απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της ζωής είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε”. Τέλος, επεσήμανε ότι η Εκκλησία Κύπρου “πρέπει να εξακολουθήσει να έχει φωνή στο εθνικό μας θέμα”.  

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, σε ερώτηση για το  ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας, απάντησε: “Η οποιαδήποτε απόφαση Συνόδου, η οποία λαμβάνεται κατά πλειοψηφία -και ήταν ισχυρή η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου-, είναι υποχρεωτική για όλους. Δεν μπορούμε να έχουμε πισωγυρίσματα”. 

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον δεδομένο ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Ουκρανίας. Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, τα οποιαδήποτε προβλήματα υφίστανται «είναι θέμα το πως ο καθένας από εμάς θα συμβάλει στην επίλυση τους , γιατί είναι και αυτό από τα σημαντικά έργα που θα πρέπει να επιδιώξει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να συμβάλει δηλαδή στην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών, που όντως αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος”.  

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ευχήθηκε “με την χάριν του Αγίου Πνεύματος να εκλεγεί εκείνος, ο οποίος θα είναι ο κατάλληλος Αρχιεπίσκοπος, ούτως ώστε να οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης για να αντιμετωπίσει τα κύματα, τα οποία συνήθως χτυπούν την Εκκλησία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κοινωνικό, πολιτικό, γεωπολιτικό. Η Εκκλησία να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της, που της έχει δοθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό”.

Ο Μητροπολίτης Κυρήνειας Χρυσόστομος  δηλώσεις  είπε, μεταξύ άλλων, ότι «διανύουμε μια πνευματική περίοδο προς τα Χριστούγεννα. Εύχομαι  σε όλους, στα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο Θεός να διαφυλάξει την ψυχή μας, ούτως ώστε να δεχτεί μέσα μας τον Κύριο της Δόξης».

Ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δήλωσε  το ενδιαφέρον του  για συμπερίληψη  στον κατάλογο εκλογής προσώπων προς κατάρτιση του τριπροσώπου, το οποίο θα προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχήθηκε να  διατηρηθεί το κύρος του θεσμού, ” όπως αρμόζει σε μια παλαίφατη, αποστολική Εκκλησία, όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου”.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος  και Ταμασού & Ορεινής Ησαΐα  κατέθεσαν έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας  διά των αντιπροσώπων τους,  ο Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Φωττίου και Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου. 

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος  είπε ότι κατέθεσε  την έγγραφη δήλωση υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού προς τον Γενικό Έφορο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, “έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να πάρει την απόφαση ποιος θα είναι ο κατάλληλος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο”.

Οι αντιπρόσωποι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, δεν προέβησαν σε δηλώσεις. 

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης  των επιστολών υποψηφιότητας  για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου, είπε ότι υποψήφιοι είναι οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος,  Κυρηνείας Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος,  Μόρφου Νεόφυτος,  Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και  Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας. 

Σε ερώτηση ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δημιουργία των δικών μας εκκλησιαστικών καταλόγων. Αυτό είναι το ένα σκέλος και παράλληλα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την προετοιμασία των εκλογών», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων για  τις υποψηφιότητες , ο κ. Χαριλάου είπε πως όχι. Σε ερώτηση, αν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες, που δεν έγιναν δεκτές, ο κ. Χαριλάου απάντησε αρνητικά .     

 

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος σε γραπτή δήλωση αναφέρει: «Η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες. παρατηρούσα ότι, στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς.

Ως εκ τούτου, δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Ως Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, μέσα από το συνοδικό μας σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα των θέσεων, και με γνώμονα την ενότητα, θα συμπορευθώ με αγάπη και ειρήνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, με όποιον και εάν εκλεγεί, προς ωφέλεια της Εκκλησίας και του Τόπου μας και προς δόξαν Θεού. Ευχαριστώ  όλους όσοι πίστεψαν στην προσέγγιση αυτής της εικόνας για την Εκκλησία, μια εικόνα καθαρά θεολογική και εκκλησιολογική, που θα προσεγγίζει τον άνθρωπο ψυχοσωματικά και θα καλύπτει όλες τις υπαρξιακές του ανάγκες.

Ας γίνει η διαδικασία αυτή με πολλή προσευχή και σύνεση, αρχοντιά και φιλότιμο για να δικαιούμαστε και τη βοήθεια του Θεού”.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος δήλωσε  ότι “στηρίζει ανεπιφύλακτα  για την εκλογή του Ταμασού Ησαΐα”.  Ο κ. Νικηφόρος μίλησε σήμερα  σε συγκέντρωση του υπαλληλικού προσωπικού, αλλά και των στελεχών του Μετοχίου Κύκκου.

Share this post