Ρώσοι ειδικοί κάνουν έρευνες για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο

Ρώσοι ειδικοί κάνουν έρευνες για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο

Όλα δείχνουν πύραυλο S-200, ρωσικής προέλευσης, τον οποίο εκτόξευσε η Συρία για να αναχαιτίσει Ισραηλινές επιδρομές. 

Η κυπριακή κυβέρνηση  βρίσκεται σε συνεχή επαφή με γειτονικά και άλλα φιλικά κράτη, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ταυτότητα και την προέλευση του πυραύλου που έπληξε, χθες, τον Πενταδάκτυλο.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι επί του παρόντος είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τις αρχές της “ΤΔΒΚ”  και την Τουρκία, φαίνεται ότι πρόκειται για πύραυλο S-200, ρωσικής προέλευσης, τον οποίο εκτόξευσε η Συρία για να αναχαιτίσει Ισραηλινές επιδρομές.
Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου εντοπίστηκαν στο Βουνό, στο Δίκωμο και στον Κορνόκηπο.
Ομάδα ειδικών της Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας, η οποία ταξίδεψε στα κατεχόμενα για χημικές μετρήσεις, ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε οτιδήποτε ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία.

Στον Πενταδάκτυλο μετέβησαν χθες , σύμφωνα με την “Καθημερινή” Κύπρου, Ρώσοι εμπειρογνώμονες για σχετική αυτοψία. Μεταξύ των ζητημάτων, που θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν, είναι κατά πόσον υπήρξαν ηλεκτρονικά αντίμετρα, που άλλαξαν την πορεία του πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Συρία κατά ισραηλινού στόχου. Επίσης , ενδέχεται να προκλήθηκε βλάβη στο σύστημα αυτοκαταστροφής του πυραύλου στον αέρα.
Σε ενάμισι λεπτό ο πύραυλος S200, που έφυγε από τη Συρία βρέθηκε πάνω από την Κύπρο και τα κομμάτια του διασκορπίστηκαν στον Πενταδάκτυλο, το Δίκωμο και τον Κορνόκηπο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η Λευκωσία θεωρεί μεμονωμένο το επεισόδιο, ωστόσο η κυβέρνηση κάνει διαβήματα σε χώρες που μπορούν να δώσουν στη Λευκωσία σχετικές πληροφορίες, όπως είναι η Βρετανία, το Ισραήλ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Η έρευνα γίνεται σε συντονισμό του υπουργείου Άμυνας με το Εξωτερικών που έχουν απευθυνθεί σχετικά προς Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ. 
Στο ερώτημα, που υποβάλλεται πανταχόθεν κατά πόσον η Κύπρος είναι ανοχύρωτη από πυραυλικές επιθέσεις, η κυβέρνηση αναφέρει η “Καθημερινή”  και άλλες εφημερίδες , εξηγεί ότι ” η ετοιμότητα για μια πυραυλική επίθεση είναι σε συγκεκριμένες συνθήκες και όχι εφ’ όλης της ύλης σε όλο το χρόνο”. Τώρα , προστίθεται,  είμαστε σε καιρό ειρήνης και το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό από άλλες περιπτώσεις. Αν υπάρξει κρίση, και κλιμάκωση, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί διαφορετικό πρωτόκολλο ώστε να ενεργοποιηθούν και τα αντιπυραυλικά μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν ενεργοποιημένα καθότι βρισκόμαστε εν καιρώ ειρήνης.
Όταν τα αντιπυραυλικά μέσα είναι ενεργοποιημένα ένας πύραυλος δεν εντοπίζεται μόνο αλλά καταρρίπτεται. Εξού όπως υποδεικνύεται ούτε τα αντιπυραυλικά συστήματα της Τουρκίας αντέδρασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρμοδίως δίδεται μάλιστα η διαβεβαίωση ότι οι αρχές έχουν γνώση της κατάστασης και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, διότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
 Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών.
«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό. Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Άγκυρα και τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία και προσοχή το ζήτημα. Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει το κλίμα πανικού . « Πίσω από αυτήν την προσπάθεια κρύβονται οι φόβοι και προβληματισμοί για τον αντίκτυπο της νέας εξέλιξης στη διπλωματική γραμμή και στη θέση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και στην οικονομία και τον τουρισμό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» , αναφέρουν στην “Καθημερινή” πολιτικοί κύκλοι. Την ίδια στιγμή, η τουρκοκυπριακή Δεξιά και η Άγκυρα σπεύδουν, όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, « να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει, μια ώρα αρχύτερα ότι η νέα εξέλιξη σχετίζεται άμεσα και με το ζήτημα των S-400 που σχεδιάζει να αποκτήσει η Τουρκία».

Το πυραυλικό σύστημα S-200

Πρόκειται για μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’60 για να αντιμετωπίσει βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες περιοχές.

Το σύστημα πυραύλων επιφάνειας αέρα S-200, που σχεδιάστηκε για την προστασία διοικητικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων από κάθε είδους αεροπορική επίθεση, παρέχει αντιμετώπιση σύγχρονων και προηγμένων αεροσκαφών, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.

Οι πρώτες επιχειρήσεις του S-200 αναπτύχθηκαν το 1966 με 18 τοποθεσίες και 342 εκτοξευτές, ενώ μέχρι τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν 1.100 εκτοξευτές και το 1980-1990 2.030.

Κάθε πύραυλος εκτοξεύεται με 4 ενισχυτές πυραύλων με στερεά καύσιμα. Το μέγιστο εύρος της εκτόξευσης κυμαίνεται μεταξύ 150 και 300 χιλιομέτρων, ενώ φτάνει από 300 μέχρι 20.000 μέτρα σε υψόμετρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή πύραυλοι S-200 χρησιμοποιούνται στην Αλγερία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Βουλγαρία, στην Ινδία, στο Ιράν, στο Καζακστάν, στη Βόρεια Κορέα, στη Μυανμάρ, στην Πολωνία, στη Συρία, στο Τουρκμενιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

Η έκρηξη στον Πενταδάκτυλο πήρε και διεθνείς διαστάσεις. Αρκετά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ασχολούνται με το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα συμβάν, εντάσσοντας το σε ένα γενικότερο πλαίσιο της διένεξης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
BBC: Το Βρετανικό δίκτυο υπό τον τίτλο «αντιαεροπορικός πύραυλος από τη Συρία κτύπησε την Κύπρο», μεταδίδει το γεγονός σε μακροσκελές του ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το αντικείμενο που κτύπησε την Κύπρο είναι το πυραυλικό σύστημα S-200, και πως από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, ο πύραυλος αναφλέχθηκε προ της πρόσκρουσης του στο έδαφος.
Euronews: «Ύποπτος πύραυλος κτύπησε την Κύπρο» είναι ο τίτλος με τον οποίο δημοσιευεί την ιστορία το Euronews. Το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης, επικαλείται τις πρώτες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσαί από τον χώρο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια, καταλήγοντας στο θέμα, πως οι επιδρομές του Ισραήλ έναντι της Συρίας, να ευθύνονται για το συμβάν.
Τhe Times of Israel: Με τίτλο «Πιθανόν αντιαεροπορικός πύραυλος από Συρία να κτύπησε την Κύπρο» αναφέρεται στο περιστατικό η ισραηλίτικη ιστοσελίδα Times of Israel. Στο κείμενο μάλιστα αναφέρεται πως από δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το Ισραηλ την Κυριακή, διαφαίνεται το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα στα εδάφη της Συρίας.
RT: Το ρωσικό δίκτυο RT αναφέρεται στο περιστατικό, κυρίως μέσω φωτογραφιών και διαφόρων τweets , εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο αντικείμενο που εξερράγη παρά την πρόελευση του. Γινέται επίσης αναφορά στις δηλώσεις του Κ.Οζερσαί από το σημείο που εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγίες το βράδυ της Κυριακής.
Daily Mail: Η αγγλική ιστοσελίδα στη δική της εκδοχή του επί του θέματος, επικαλείται τοποθέτηση του στρατιωτικού αναλυτή Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος αναφέρει πως το επίμαχο αντικείμενο, είναι πύραυλος S-200.
Reuters: Το διεθνές δίκτυο Reuters σε σύντομη του αναφορά, χαρακτηρίζει το γεγονός αποτέλεσμα της ισραηλινο-συριακής διένεξης.
Sky News: Σημειώνει ότι η πρόσκρουση έγινε κοντά σε κατοικημένο χωριό και ότι αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για πύραυλο, θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εμπλέκεται στα διασταυρούμενα πυρά του συριακού πολέμου.

Άμεση ήταν αντίδραση της Άγκυρας.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών μαχητικών.
Ο Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε μάλιστα, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, για εγχώρια χρήση και για σκοπούς εξαγωγής.

Διαβάστε εδώ και ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” 

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/734033/pano-apo-baseis-dekeleias-perase-o-s-200

Share this post