Ρωμιοί και Τούρκοι στην συναυλία της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου για τον Ρωμιό συνθέτη του 18ου αι., Ζαχαρία Χανεντέ

Ρωμιοί και Τούρκοι στην συναυλία της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου για τον Ρωμιό συνθέτη του 18ου αι., Ζαχαρία Χανεντέ

Σε μια υπέροχη σύναξη Ρωμιών και Τούρκων της Κοινότητας Νεοχωρίου , που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, στην Πόλη, εξελίχθηκε   η πρώτη εκδήλωση -συναυλία των Θεοτοκείων 2021, που οργάνωσε την Κυριακή,  ο Ιερός Ναός Παναγίας Κουμαριώτισσας. 
Ο περίβολος του Ναού ήταν υπερπλήρης από τους λάτρεις της κλασσικής οθωμανικής μουσικής, καθώς η συναυλία  ήταν αφιερωμένη στον Ρωμιό μουσικό και συνθέτη του 18ου αι., Ζαχαρία Χανεντέ, η συμβολή του οποίου στην οθωμανική μουσική ήταν καταλυτική. Η συναυλία αποτελεί το πρώτο μέρος μίας τριλογίας εκδηλώσεων η συνέχεια της οποίας θα είναι η έκδοση βιβλίου και η διοργάνωση συζήτησης με διακεκριμένους μουσικολόγους.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Λάκης Βίγκας, καλωσόρισε τους συντελεστές της μουσικής παράστασης καθώς και τους φίλους και επισκέπτες που  τίμησαν την εκδήλωση  με την παρουσία τους
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Hüseyin Kıyak, μουσικός κι ερευνητής της οθωμανικής μουσικής, ο οποίος παρουσίασε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Χανεντέ.
Οι μουσικοί Münip Utandı (σολίστ), Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα (κανονάκι), Tuğçe Albayrak (νέι), Fahrettin Yarkın (κρουστά), Χρήστος Ψωμιάδης (πολίτικη λύρα), Νίκος Παπαγεωργίου (τανμπούρ) απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα έργα του Ζαχαρία και  μετέφεραν νοερά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μουσικό κοινό  στον πολυπολιτισμικό οθωμανικό κόσμο του 18ου αι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης Περιφέρειας Βοσπόρου, ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης Δρ Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Βαφεοχωρίου, και ο Μουσικολ. κ. Σταμάτιος Κίσσας, Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. και πρόεδρος των Εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος προσέφερε στους μουσικούς εκ μέρους του ΔΣ ενθύμιο δώρο.

*Παρακολουθείστε βίντεο από την συναυλία

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των ΘΕΟΤΟΚΕΙΩΝ 2021 είναι:

Σάββατο, 28 Αυγούστου, Μουσική Παράσταση, ώρα 18:30
“Hasretin İki Yakası – Η Νοσταλγία των Δύο Ακτών”
Χορωδία Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λωζάννης
Διεύθυνση: Garip Mansuroğlu
—————————————–
Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, Συζήτηση, ώρα 18:30
“Οι προκλήσεις, οι μετασχηματισμοί και οι νέες προοπτικές των εκδόσεων στον 21ο αι: Το παράδειγμα του Ιστού, του Aras και του Gözlem”
Συντονιστής
Αν. Καθηγητής Δρ Erkan Saka
Ομιλητές
Φώτης Μπενλίσοϊ, Ιστός
Lora Sarı, Aras
Gila Erbeş, Gözlem
*Φωτογραφίες -βίντεο: Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου (YENIKOY BOGAZICI)

Share this post