ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»: Ο παλαιστινιακός και ο ισραηλινός λαός έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»: Ο παλαιστινιακός και ο ισραηλινός λαός έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια

Η εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη/Ισραήλ απασχόλησε το Συνέδριο “Αριστερά και Κυπριακό”, που έγινε στην Λευκωσία. Το Συνέδριο, κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο επισημαίνει ” τα φρικαλέα κι αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος αμάχων επιτάσσει να ενώσουμε τις φωνές μας με εκείνους που απαιτούν να  σταματήσει η παράνομη σφαγή και ο αποκλεισμός στη Γάζα και να επιλυθεί ειρηνικά και με δίκαιο τρόπο το Παλαιστινιακό που χρονίζει από το 1948″. Επίσης, ζητείται η άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αμάχων που έχουν απαχθεί.

Το ψήφισμα αναφέρει και τα ακόλουθα:

Το Συνέδριο

  1. Καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονίες και τις απαγωγές αμάχων πολιτών ως πράξεις τρομοκρατικές, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το νόμιμο δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αμάχων που έχουν απαχθεί.
  2. Καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονίες αμάχων και την επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας, που απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Απαιτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων ενάντια σε Παλαιστίνιους αμάχους και ανθρωπιστικές υποδομές.
  3. Καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να κινητοποιηθεί άμεσα με στόχο την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αποτροπή της εξέλιξης της σύγκρουσης σε ένα ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή και νέα κύματα προσφυγιάς.
  4. Καλεί σε άμεση αποκατάσταση της παροχής νερού, ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων στη Γάζα αναγκαίων για την επιβίωση των πέραν των δύο εκατομμυρίων αμάχων. Καλεί τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να παράσχουν τις αναγκαίες ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών.
  5. Σημειώνει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η έξαρση της βίας δεν ήρθε σε κενό, αλλά γιγαντώνεται μέσα από την πολύχρονη σύγκρουση, τη μακρά κατοχή και την έλλειψη προοπτικής πολιτικής λύσης. Επισημαίνει την ένταση της βίας από ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατά το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, τις επεκτάσεις των παράνομων εποικισμών και τις συνεχείς δολοφονίες και φυλακίσεις Παλαιστινίων.
  6. Υπογραμμίζει ότι ο παλαιστινιακός και ο ισραηλινός λαός έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια και ότι ο φαύλος κύκλος τους αίματος και της βίας στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη μπορεί να σπάσει με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και τη λύση δύο κρατών, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Έτσι θα επέλθει η ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστίνης και  Ισραήλ.
  7. Υπογραμμίζει ότι η Κύπρος -θύμα και η ίδια συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία- υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση των ανοιχτών διεθνών ζητημάτων. Καλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Μεσανατολικού.

 

Share this post