Προβληματισμός για προσφυγή για την Αμμόχωστο

Προβληματισμός για προσφυγή για την Αμμόχωστο

Δήμαρχος Αμμοχώστου: Ξένοι επενδυτές προσεγγίζουν Αμμοχωστιανούς για πώληση των περιουσιών τους,

Παραδόθηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδη η μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για τις περαιτέρω κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν το δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου για την κατάσταση που επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων και των διαβημάτων, μέτρων και ενεργειών στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός με τον Δήμο Αμμοχώστου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των διαβημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Βεβαίως , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε ούτε ακροθιγώς στο περιεχόμενο της μελέτης για το θέμα της Αμμοχώστου.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε αυτή γίνεται αναφορά στο ψήφισμα 550 (11 Μαϊου 1984) , που εγκρίθηκε στη βάση απειλών τότε για εποικισμό των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους και επαναβεβαίωσε το Ψήφισμα 541 του 1983, με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Σε σχέση τα Βαρώσια, το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ψήφισμα 550 (1984) αναφέρει ότι θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως «απαράδεκτες», και ζήτησε ταυτόχρονα τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αεροφωτογραφία (Α. Λόρδος) της Αμμοχώστου 

Παράλληλα, σε μεταγενέστερο στάδιο, το Συμβούλιο Ασφάλειας υιοθέτησε το ψήφισμα 789, που αφορούσε στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δυο πλευρές. Στο Ψήφισμα 789 γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP. Είχε προηγηθεί, στις 11 Μαρτίου 1987, επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με την οποία καθοριζόταν η περίμετρος της περίκλειστης περιοχής και η καταγραφή του στάτους κβο από τα Ηνωμένα Έθνη.
Το ζήτημα είναι, αν με μια νέα προσφυγή θα ζητηθεί κάτι περισσότερο ή η επιβεβαίωση των πιο πάνω ψηφισμάτων. Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» και ότι στην περίπτωση συζήτησης του θέματος στο Σ. Α. αυτό που μπορεί να εξασφαλιστεί είναι μόνο μια δήλωση του προέδρου του.
Γι΄αυτό , επισημαίνουν , η Λευκωσία πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα , πριν καταθέσει την προσφυγή.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Ο  δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε ότι έτυχαν ενημέρωσης από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει για την Αμμόχωστο και γενικότερα για το Κυπριακό.
Ανέφερε ότι ο πρόεδρος  θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μελετάται και το ζήτημα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος Αμμοχώστου θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κύριος Ιωάννου ανέφερε, παράλληλα, ότι η πρόταση του Δήμου για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της Αμμοχώστου έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. τ
Είπε, ακόμη, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών το ζήτημα λήψης μέτρων, ώστε να απαγορεύεται η πώληση των κατεχόμενων περιουσιών. Σε ερώτηση, εάν ξένοι επενδυτές προσεγγίζουν Αμμοχωστιανούς για πώληση των περιουσιών τους, απάντησε ότι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο αποτελεί γεγονός.

 

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Τόνισε πως δεν τίθεται προς συζήτηση καμιά λύση που δεν θα απελευθερώνει και δεν θα επανενώνει την Κύπρο και καμιά ιδέα η οποία θα απομακρύνει από την συμφωνημένη βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κύριος Στεφάνου υπογράμμισε, παράλληλα, ότι εάν ο κύριος Τσαβούσογλου θέσει αυτές τις αξιώσεις στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα βρεθεί πλέον σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, σημείωσε  ότι “οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου δεν είναι πυροτέχνημα, όπως αρχικά δήλωναν οι κυβερνώντες, αλλά απειλές που δρομολογούνται προς υλοποίηση”.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά δεν συναντούν την απαιτούμενη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια στιγμή ανέφερε ο κύριος Στεφάνου, υπάρχει ένα επικίνδυνο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό και η προοπτική για επανέναρξη συνομιλιών βρίσκεται σε στασιμότητα.
Με φόντο αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Share this post