Πρωτιά Αναστασιάδη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Πρωτιά Αναστασιάδη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΔΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΜΑΛΑ

Σχεδόν δύο βδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τα εξής: Α) Οι εκλογές θα κριθούν στον β’ γύρο (4 Φεβρουαρίου), Β) ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρεί άνετο προβάδισμα, Γ) ασάφεια για το ποιος από τους Νικόλα Παπαδόπουλο , ο οποίος υποστηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, Αλληλεγγύη, και Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα είναι αντίπαλος του Ν. Ανστασιάδη, Δ) ο τελευταίος φαίνεται να κερδίζει τόσο τον Παπαδόπουλο , όσο και τον Μαλά.
Είναι άξιο επισήμανσης ότι η τελευταία δημοσκόπηση ( το βράδυ της Παρασκευής) του τηλεοπτικού σταθμού TVONE έδειξε ότι με την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας συμφωνεί το 62% των ψηφοφόρων του Αναστασιάδη και το 69% του Μαλά.
Σήμερα δημοσιεύτηκαν δύο δημοσκοπήσεις. Η μία στην «Καθημερινή» της Κύπρου και η άλλη στην εφημερίδα «Πολίτης».
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας «Καθημερινή» , που έκανε η εταιρεία Symmetron Market Research από τον Σεπτέμβριο, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις προεδρικές εκλογές παραμένει καθηλωμένο στο 60%-62% , ενώ το 38% των πολιτών αδιαφορούν πλήρως για τις εκλογές και το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους 18-39 ετών φθάνει στο 45%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης το ενδιαφέρον οι πολίτες εκφράζουν  την ανησυχία τους για την πορεία της χώρας, με τον δείκτη απαισιοδοξίας να αγγίζει το 68%. Οι συζητήσεις τους εστιάζουν στα καθημερινά προβλήματα και ειδικά στην οικονομία με 78% έναντι 45% για το Κυπριακό και γύρω στο 20% για σκάνδαλα-διαφθορά και κοινωνικά θέματα. Άλλο σημαντικό φαινόμενο των τελευταίων ετών, που κάνει έντονη την παρουσία του και στις προεδρικές εκλογές, είναι η απομάκρυνση των πολιτών από κομματικά στεγανά και η απειθαρχία προς τις υποδείξεις κομματικών ηγεσιών. Ένας στους τρεις δεν ακολουθεί την απόφαση του κόμματός του και στηρίζει σήμερα κάποιον άλλον υποψήφιο Πρόεδρο. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί πονοκεφάλους στα επιτελεία, αφού αντιλαμβάνονται ότι έχουν απωλέσει τον έλεγχο που είχαν παλαιότερα και είναι πλέον πιο δύσκολη η επικοινωνία και προσέγγιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων. Οι κομματικοί χώροι σήμερα δεν έχουν την ίδια συνοχή που είχαν προηγουμένως με απρόβλεπτες συνέπειες για τις κομματικές ηγεσίες.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την υπεροχή του Νίκου Αναστασιάδη , αφού συντηρεί μια διαφορά δώδεκα περίπου μονάδων από τον Ν. Παπαδόπουλο. Η εκλογική του επιρροή κυμαίνεται στο 34,4%, σημειώνοντας οριακή μείωση από το 34,8% του Δεκεμβρίου. Η μεγαλύτερη εισροή ψήφων από άλλους χώρους προέρχεται από τους ανένταχτους ψηφοφόρους σε ποσοστό 25%. Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων είναι το ΔΗΚΟ, που δίνει στον Αναστασιάδη 18,5% σε σύγκριση με 17,5% τον Δεκέμβριο. Στον χώρο της Αλληλεγγύης η πλάστιγγα κλίνει οριστικά υπέρ του Αναστασιάδη, κερδίζει 42%. Αρκετά σημαντικές είναι και οι εισροές από άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου και συγκεκριμένα 19% από τους Οικολόγους και 13% από την ΕΔΕΚ. Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη η εισροή ψήφων από το ΑΚΕΛ, αφού έχει παγιωθεί εδώ και μήνες μία μετακίνηση της τάξης περίπου του 5% προς τον Αναστασιάδη.


Στον δεύτερο γύρο στο σενάριο με αντίπαλο του Αναστασιάδη τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι στις δέκα μονάδες, δύο μονάδες πιο κάτω από τον Δεκέμβριο. Ο Αναστασιάδης κερδίζει 42% και ο Παπαδόπουλος 32%. Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα για τον Παπαδόπουλο, αφού τον Δεκέμβριο είσπραττε 20% των ψήφων της Αριστεράς, ενώ σήμερα κερδίζει 27%, έναντι 17% για τον Αναστασιάδη και 57% που προσανατολίζονται προς την απόχη ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη
Στο σενάριο με αντίπαλο τον Μαλά η διαφορά αυξάνεται στις δεκαεπτά μονάδες με τον Αναστασιάδη να κερδίζει 46% και τον Μαλά 29%. Σε αυτή την περίπτωση, 38% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ μετακινούνται προς τον Αναστασιάδη και μόλις 12% επιλέγουν τον Μαλά. Στην ΕΔΕΚ υπερτερεί ο Μαλάς με 33% έναντι 26% για τον Αναστασιάδη.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Η μάχη για τη δεύτερη θέση μαίνεται ακατάπαυστα με συνεχείς ανατροπές. Τον Δεκέμβριο, ο Μαλάς βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον Παπαδόπουλο, όμως η ανοδική του πορεία ανακόπηκε και ο Παπαδόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, αναστρέφοντας το αρνητικό κλίμα Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει σήμερα 22,6% έναντι 21,7% τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τη διαφορά από τον Μαλά σε 1,4 μονάδες αντί 0,4 τον προηγούμενο μήνα. Η συσπείρωση στο ΔΗΚΟ παρόλο που αυξήθηκε κατά μια μονάδα, κινείται σε χαμηλό επίπεδο, αφού ένα σημαντικό κομμάτι του, προφανώς υποκινούμενο από την εσωκομματική αντιπολίτευση μετακινείται προς Αναστασιάδη. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές, αντισταθμίζονται από την εισροή 7% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα. Η εισροή από τα δύο αυτά κόμματα, είναι μεγαλύτερη σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις απώλειες ψήφων προς τον Αναστασιάδη. Θετική για τον Παπαδόπουλο είναι και η αύξηση της συσπείρωσης στην ΕΔΕΚ σε 67% σε σύγκριση με 61% τον Δεκέμβριο, ενώ κερδίζει 42% από τη Συμμαχία, 26% από την Αλληλεγγύη, 25% από τους Οικολόγους και 17% από τους ανένταχτους πολίτες.

Σταύρος Μαλάς

Η δυναμική που ανέπτυξε ο Μαλάς την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δεν είχε την ανάλογη συνέχεια τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να τελματωθεί η εκλογική του επιρροή στο 21,2%, όσο περίπου και τον Δεκέμβριο. Η συσπείρωση στο ΑΚΕΛ δεν έχει αυξηθεί και παραμένει γύρω στο 78%, καθόλου υποσχόμενη για την περίοδο που διανύουμε, λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Εκτός από τους ανένταχτους ψηφοφόρους που δίνουν 17% στον Μαλά, η επίδοση του σε άλλες κομματικές παρατάξεις είναι απογοητευτική, δυσχεραίνοντας έτσι την προοπτική αύξησης των ποσοστών του, αφού δεν έχει τις απαιτούμενες δεξαμενές άντλησης ψήφων που έχουν οι άλλοι βασικοί του αντίπαλοι. Το ΑΚΕΛ, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σημαντικό ποσοστό αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων της τάξης του 21% περίπου που εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους επιλέγοντας είτε άλλους υποψήφιους είτε την αποχή. Παραμένει να δούμε την αντίδραση και κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Μαλάς εισπράττει 2,2% από το ΔΗΚΟ, 8,7% από την ΕΔΕΚ, 9,7% από τη Συμμαχία και 16,1% από τους Οικολόγους.

Χρίστου – Λιλλήκας

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ακόμα μια καθοριστική εξέλιξη στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ο Χρίστου αυξάνει το ποσοστό του από 3,8% σε 4,3% και ξεπερνά τον Λιλλήκα που βλέπει την εκλογική του επιρροή να μειώνεται σε 3,5% έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο. Άξια αναφοράς, η μετακίνηση 3% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς τον Χρίστου, καθώς επίσης και 16% της Αλληλεγγύης και 10% των οικολόγων, με τη συσπείρωση στο ΕΛΑΜ να κυμαίνεται στο 78%.

Ο κρίσιμος 2ος γύρος και το εκλογικό ναρκοπέδιο

Υπάρχει απόκρυψη ψήφου σε όλους τους κομματικούς χώρους, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για την κατάκτηση της 2ης θέσης.

 

Ο Πρόεδρος στη διευκρινισμένη ψήφο υπολείπεται 14 μονάδες για να διατηρήσει την προεδρία του κράτους, αφού καταγράφει ποσοστό 36,9%. Όποιος από τους δύο άλλους υποψήφιους περάσει στον δεύτερο γύρο έχει μπροστά του ένα δύσβατο εμπόδιο, μια τάφρο κροκοδείλων να υπερβεί. Χρειάζεται είκοσι επτά ολόκληρες μονάδες για να κερδίσει τις εκλογές. Πρέπει δηλαδή να αντλήσει υπερδιπλάσιο ποσοστό από ό,τι λαμβάνει σήμερα. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείεται στην πολιτική και όλα ανατρέπονται υπό προϋποθέσεις, πλην όμως μια τέτοια ανατροπή είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο.

Με Νικόλα αντίπαλο

Στο σενάριο με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι στις δέκα μονάδες, δύο μονάδες πιο κάτω από τον Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος κερδίζει 42% και ο Παπαδόπουλος 32%. Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα για τον Παπαδόπουλο, αφού τον Δεκέμβριο είσπραττε 20% των ψήφων της Αριστεράς, ενώ σήμερα κερδίζει 27%, έναντι 17% για τον Αναστασιάδη και 57% που προσανατολίζονται προς την απόχη ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη

Με Μαλά αντίπαλο

Στο σενάριο με αντίπαλο τον Μαλά, η διαφορά αυξάνεται στις δεκαεπτά μονάδες με τον Αναστασιάδη να κερδίζει 46% και τον Μαλά 29%. Σε αυτή την περίπτωση, 38% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ μετακινούνται προς τον Αναστασιάδη και μόλις 12% επιλέγουν τον Μαλά. Στην ΕΔΕΚ υπερτερεί ο Μαλάς με 33% έναντι 26% για τον Αναστασιάδη.

Οι δημοτικότητες

Ο Πρόεδρος είναι ο μόνος από τους υποψήφιους που καταγράφει θετικό ισοζύγιο κρίσεων δημοτικότητας, ενώ καταγράφει και οριακή αύξηση από 48% τον Δεκέμβριο σε 49%, κερδίζοντας 91% στο ΔΗΣΥ, 30% στο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και 21% στο ΑΚΕΛ. Ο Παπαδόπουλος κατατάσσεται δεύτερος με 38%, μία μονάδα περισσότερο από τον Δεκέμβριο, εισπράττοντας 74% θετικές κρίσεις στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, 61% στη Συμμαχία, 42% στην Αλληλεγγύη, 48% στους Οικολόγους, 25% στο ΔΗΣΥ και 24% στο ΑΚΕΛ. Η δημοτικότητα του Μαλά παραμένει στο 33%, κερδίζοντας 81% στο ΑΚΕΛ, ενώ στα άλλα κόμματα δεν κερδίζει ουσιαστικό αριθμό θετικών κρίσεων. Η δημοτικότητα του Γ. Λιλλήκα μειώθηκε σε 18% έναντι 21% τον Δεκέμβριο, ενώ αντίθετα, ο Χρίστου κερδίζει τρεις μονάδες από 15% σε 18% τον Ιανουάριο.

 

Οι εκλογές του 2018 κρύβουν πολλά φαινόμενα, που δεν έχουν εμφανιστεί τόσο έντονα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Καταρχάς, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να ασχολούνται ουσιωδώς με τις εκστρατείες των υποψηφίων. Η αδιαφορία των πολιτών κουβαλά μαζί της και μεγάλο ποσοστό αποχής, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 17% του 2013 και μάλλον θα κυμανθεί γύρω στο 25%-28%.
Ένα άλλο πρωτοφανές φαινόμενο είναι οι χαμηλές συσπειρώσεις που καταγράφονται δεκαπέντε μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, σε όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Παρατηρείται γενικά μια τάση ανυπακοής στις κομματικές υποδείξεις, που στο σύνολο των κομμάτων κυμαίνεται γύρω στο 33%. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν πλέον ταυτόσημες αντιλήψεις με την ηγεσία των κομμάτων τους και εκφράζουν αντίθετες επιλογές, ως ένα είδος αντίστασης προς τις κομματικές αρχές. Στον χώρο του ΔΗΚΟ, η αντίθεση προς την κομματική υποψηφιότητα φθάνει το 31% και στο ΑΚΕΛ το 22%, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η αντίσταση που προτάσσουν απέναντι στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη 17% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.
Μια τρίτη παρατήρηση αφορά τις ακραίες τιμές που προκύπτουν ίσως για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Σε αυτές τις εκλογές σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επιλέγει υποψήφιους που εκφράζουν εντελώς αντίθετες ιδεολογικές αντιλήψεις από ό,τι ο χώρος που ανήκουν. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν ή απορρίπτουν μόνο με βάση τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό αλλά λαμβάνουν υπόψη άλλα επί μέρους χαρακτηριστικά και δεξιότητες των υποψηφίων. Είναι προφανές πως οι επιλογές των πολιτών δεν καθορίζονται πλέον κατά απόλυτο τρόπο από την ιστορική τους κληρονομιά αλλά αντίθετα προϊδεάζουν για μια ανατροπή του ιστορικού κομματικού πατριωτισμού σε σημαντικό βαθμό σε όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις.
Όλα τα πιο πάνω φαινόμενα οδηγούν στην απόκρυψη ψήφου από μερίδα των ψηφοφόρων όλων των κομματικών χώρων, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

*Η ανάλυση είναι του  κ. Μιχάλη Βρυωνίδη.  είναι διευθύνοντος συμβούλου  της Symmetron Market Research

Αέρα σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον Σταύρο Μαλά η δημοσκόπηση της Noverna στη μάχη με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με βάση τα ευρήματα της Noverna, της οποίας η δημοσκόπηση έγινε για την εφημερίδα «Πολίτης»,  η απόσυρση του Φοίβου Μαυροβουνιώτη και η υποστήριξη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στον Νικόλα Παπαδόπουλο φαίνεται ότι βοήθησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να ανεβάσει τα ποσοστά του, όμως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα προβλήματα συσπείρωσης που αντιμετωπίζουν η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει, από γεωγραφικής άποψης, τα περισσότερα προβλήματα σε Αμμόχωστο και Λάρνακα.
Η έρευνα της Noverna, γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ η Κατερίνα Ζορμπά,  ενισχύει την εντύπωση ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι στην πραγματικότητα μια μάχη χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού δίνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί στον Νίκο Αναστασιάδη σε οποιοδήποτε σενάριο. Στη μάχη για την τέταρτη θέση, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ανέπτυξε ταχύτητα, αφήνοντας πολύ πίσω τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος φαίνεται να κατακρημνίζεται.

 


Ειδικότερα, ο Αναστασιάδης εμφανίζεται στην έρευνα της Noverna να προηγείται με 32,1%, έναντι 18,6% του κ. Μαλά, ποσοστό 14,5% εξασφαλίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ σκαρφάλωσε στο 5,7%, o Γιώργος Λιλλήκας υποχώρησε στο 1,2%, ποσοστό 0,5% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο υποψήφιο, ποσοστό 4,8% επιλέγουν λευκό, 14,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 7,5% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,5% αρνήθηκαν να απαντήσουν.
Η έρευνα της Noverna δείχνει νίκη Αναστασιάδη με οποιονδήποτε αντίπαλο στον β’ γύρο . Με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο εξασφαλίζει 40,9%, έναντι 25,2% του προέδρου του ΔΗΚΟ. Με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά, ο Αναστασιάδης είναι ακόμα πιο άνετος, με 43,3% έναντι 25,1% του κ. Μαλά.
Στο απίθανο σενάριο αναμέτρησης Παπαδόπουλου – Μαλά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει με 33,5%, έναντι 27,7% του κ. Μαλά, 12,1% επιλέγουν λευκό, 12,8% δηλώνουν αναποφάσιστοι, 13,2% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 0,7% δεν απάντησε.

Share this post