Πρόταση Φιντάν για το φυσικό αέριο στην Κύπρο στα πρότυπα της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου

Πρόταση Φιντάν για το φυσικό αέριο στην Κύπρο στα πρότυπα της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου

Την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο από κοινού με την Κύπρο, έστω και δίχως πολιτική λύση στο θέμα του Κυπριακού και στα πρότυπα της συμφωνίας του Ισραήλ με τον Λίβανο, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Η αναμονή για την τελική λύση στο νησί (σ.σ. την Kυπρο) για να επωφεληθεί κανείς από ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας: 

«Ως Τουρκία η άποψη μας είναι ίδια με αυτην της ΤΔΒΚ. Δηλαδή, χωρίς να περιμένουμε την πολιτική λύση και οι δύο πλευρές (να μοιραστούν) ισότιμα τις δυνατότητες των ενεργειακών πηγών. Αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο».

Πηγή: skai.gr

Share this post