Προς υλοποίηση δοκιμαστικός απόπλους από την Κύπρο πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα

Προς υλοποίηση δοκιμαστικός απόπλους από την Κύπρο πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα

Τον δοκιμαστικό απόπλου από την Κύπρο πλοίου φορτωμένου με ανθρωπιστική βοήθεια για την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα (8.3.2024)  από την Λάρνακα την η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε κοινές δηλώσεις της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως το πλοίο της ισπανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Open Arms θα πραγματοποιήσει ένα πιλοτικό ταξίδι, πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του διαδρόμου την Κυριακή.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και στεκόμαστε στο πλευρό των αθώων πολιτών στην Παλαιστίνη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια για τους Παλαιστινίους στην Γάζα και εν γένει στην περιοχή», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Στις δικές του δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε: «Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία. Είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη παράδοσης βοήθειας σε αμάχους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Ο κυπριακός θαλάσσιος διάδρομος αποσκοπεί στην κλιμάκωση της παράδοσης βοήθειας, συνοδεύοντας άλλες διαδρομές, όπως το πολύ σημαντικό συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο και τις από αέρος παραδόσεις βοήθειας από την Ιορδανία. Είναι επίσης σαφές ότι βρισκόμαστε στο σημείο, στο οποίο οφείλουμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις δυνατές διαδρομές».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen (WCK) συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τρόφιμα στη Λάρνακα για τον πληθυσμό της Γάζας με υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο εγχείρημα, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμμετέχουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην κοινή δήλωση των συμμετεχόντων αναφέρεται ότι η περιπλοκότητα του εγχειρήματος καθιστά αναγκαία την συνέιση της αξιολόγησης και προσαρμογής των προσπαθειών για την διασφάλιση ότι η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στην Γάζα θα αυξηθούν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε κατ’ ιδίαν το πρωί  στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν συνεχεία οι δύο τους μετέβησαν στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας για την δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Ακολούθως, φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης μετέβησαν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

 

Με την ευκαιρία της συνάντησής τους Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, με την πρόεδρο της Επιτροπής να διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Κύπρου για την ευρωπαϊκή συνδρομή.

«Μια λύση στο πρόβλημα της Κύπρου θα έχει επίσης έναν εκτεταμένο περιφερειακό αντίκτυπο. Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι οδηγός εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα και ως προς αυτό ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, των οποίων το Κυπριακό αποτελεί φυσικά βασικό συστατικό στοιχείο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κλείνοντας την δήλωσή της, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την έκκλησή της για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, ενώ εξήρε τους εργαζόμενους στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, για τους οποίους είπε πως ενσαρκώνουν το καλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post