Προς την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων

Προς την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων

Στο προεδρικό οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για κρατικές εγγυήσεις

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται στο προεδρικό, μεταξύ του ΠτΔ και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στην ατζέντα οι κρατικές εγγυήσεις. Εξάλλου στις 17:30 το απόγευμα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις περίπου 20 τροπολογίες, που κατατέθηκαν από τα κόμματα επί του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.  Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνέλθει την Τρίτη

Χθες βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είχε τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε ανάρτηση του στο twitter έκανε λόγο για μια «ύστατη προσπάθεια να ακουστεί η αγωνία της πραγματικής οικονομίας» πριν από την σύσκεψη στο Προεδρικό και την ολομέλεια της Τρίτης.

Εξάλλου σε άλλη ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές και είπε ότι από το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια κρίνεται η πορεία της οικονομίας του τόπου.

«Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια, κρίνεται η πορεία της οικονομίας του τόπου. Η @OEBcy με τον @Petrides_C, στην πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αδιέξοδο πρέπει να σπάσει. Για το καλό της πατρίδας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η εξέλιξη της πανδημίας
Ανησυχία επικρατεί στα σχολεία, μετά και τον εντοπισμό τεσσάρων κρουσμάτων σε μαθητές σχολείου στην Αραδίππου και καθαρίστριας στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα. Να κλείσουν τα δύο σχολεία στα οποία εντοπίστηκαν περιστατικά κορωνοϊού, απαιτεί η Συνομοσπονδία Γονέων. Καθησυχάζουν οι επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,248 εργαστηριακών διαγνώσεων χθες  εντοπίστηκαν 2 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Με βάση και τα  δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 916.

Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση των ασθενών στη ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύεται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ)με αντικείμενο συζήτησης τη νέα πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, η οποία αρχίζει σε λιγότερο από 15 ημέρες.

Τα προγνωστικά για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του ΠΑΣΙΝ, είναι μάλλον ασαφή αφού, παρά το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος επίσημα έχει εκφράσει ξεκάθαρα και με έντονο μάλιστα τρόπο τη δυσφορία του για τις αλλαγές που έγιναν στο μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφει τον περασμένο Φεβρουάριο, κάποια από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ΟΑΥ εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τη διαβούλευση για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Άλλωστε, η όποια απόφαση του ΠΑΣΙΝ δεν δεσμεύει τα νοσηλευτήρια, τα οποία θα αποφασίσουν από μόνα τους και στη βάση των δικών τους δεδομένων το τι θα πράξουν στη συνέχεια.

ΟΠΑΣΙΝ θα κληθεί να μελετήσει την αναθεωρημένη πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή που στάλθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προνοεί:
«Άμεση ενεργποίηση και γενικευμένη εφαρμογή για όλα τα νοσηλευτήρια της ρήτρας του μνημονίου για περαιτέρω εγγυημένους όγκους. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν σε αυξημένους προκαθορισμένους όγκους ανά νοσηλευτηριο κατά 10% (δηλαδή από 110% αυξάνεται στο 120%) με αντίστοιχή αύξηση της έκπτωσης που παραχωρείται σε σχέση με το υπολογιζόμενο μέσο επίπεδο τιμών κατά 6%, δηλαδή από 7,5% στο 13.5%.

Ορίζεται ελάχιστη τιμή μονάδας στα €3000 και μέγιστη στα €4500 στη βάση των βαρυτήτων των DRGs, που ισχύουν στον σχετικό κατάλογο κατά τη 15η Μαϊου 2020. Εννοείται ότι αυτό αφορά την τιμή μονάδας όπως υπολογίζεται με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου και τις εκπτώσεις, πλην αυτών που αφορουν επιπλεον όγκους (δηλαδή πέραν του 120%)

Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την 31η/12/2020, εκτός κι αν η οικονομία επανέλθει νωρίτερα στα προ της κρίσης επίπεδα. Εν πάση περιπτώσει, οι ρυθμίσεις του Μνημονίου επανέρχονται καθολικά, εάν το ΑΕΠ αποκλίνει λιγότερο του 2.5% σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Εννοείται ότι η αξιολόγηση του εν λόγω δείκτη θα γίνεται ανά τρίμηνο σε συνεννόσηση μεταξύ ΟΑΥ-ΠΑΣΙΝ, εκτός βέβαια εάν το νοσηλευτήριο επιλέξει μονομερώς να διακόψει τη σύμβαση».

Ο ΟΑΥ ενημερώνει, επίσης, τα νοσηλευτήρια ότι «λόγω των τεχνικών δυκολιών και δυσχερειών που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας ενδέχεται να μην είναι έτοιμος ο Οργανισμός την 1η Ιουνίου να υποστηρίξει την πρόνοια του Μνημονίου που αφορά στον διαχωρισμό αμοιβών νοσηλευτηρίου-ιατρού». Ο ΟΑΥ, ωστόσο, «δεσμεύετεαι να πράξει ό,τι είναι δυνατό να παρέχει αυτή την υπηρεσία το συντομότερο και εν πάση περιπτώσει όχι πέραν των δύο μηνών από την έναρξη του ΓεΣΥ».

«Είμαστε πεπεισμένοι», προσθέτει στην επιστολή του ο ΟΑΥ, «πως οι παρούσες δυσμενείς οικονομικές και κοινωνίκες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Οργανισμός, υπουργείο Υγείας, ΠΑΣΙΝ, ΠΙΣ και στο σύνολό του ο κυπριακός λαός όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην ειλικρινή και μακροχρόνια συνεργασία μας αλλά, αντίθετα, θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη σχέση μας ώστε να υλοποιήσουμε με επιτυχία αυτό το δύσκολο αλλά και τόσο σημαντικό έργο για τον τόπο μας που αναλάβαμε από κοινού».
Σε 95 καταγγελίες πεζών και οδηγών, στο πλαίσιο 4.457 ελέγχων, προέβη παγκύπρια η Αστυνομία, από τις 18:00 χθες μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί, για παραβίαση του διατάγματος της Κυβέρνησης σε σχέση με την απαγόρευση των αχρείαστων διακινήσεων.
Παράλληλα η Αστυνομία προχώρησε σε 970 ελέγχους σε υποστατικά χωρίς καταγγελίες

 

Share this post