Πράσινο φως από Κομισιόν για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ε.Ε.

Πράσινο φως από Κομισιόν για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ε.Ε.

Πράσινο φως στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία τους προς την ΕΕ έδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Στις εκθέσεις για τη διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών για αυτές τις δύο χώρες, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου. Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Γεωργία.

Περισσότερο από σύμβολο της δέσμευσης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ουκρανία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων που πέρυσι είχε ορίσει Επιτροπή. Ειδικότερα, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στη μεταρρύθμιση της συνταγματικής δικαιοσύνης, στην επιλογή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, στο νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης και στην πρόοδο στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων. «Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ήδη στο δρόμο τους -αυτό είναι καλό- και η Επιτροπή επαινεί αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, συνιστώντας παράλληλα να εγκριθεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2024.

Για τη Μολδαβία – “μια χώρα η οποία υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στη Ουκρανία” – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «αποτελεί αντικείμενο συνεχών προσπαθειών αποσταθεροποίησης κατά της δημοκρατίας της». Η Μολδαβία υποδέχεται μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκβιασμό σχετικά με το ενεργειακό της σύστημα, τονίζει η Επιτροπή. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Μολδαβία έχει αναλάβει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον τομέα του δικαστικού συστήματος, έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και έχει προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για την καταπολέμηση των κεκτημένων συμφερόντων. Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο στο Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2024.

Το πρώτο ΟΚ της Κομισιόν δεν σημαίνει και άμεση εισδοχή των χωρών αυτών. Για να ξεκινήσουν μόνο οι διαδικασίες χρειάζεται η ομόφωνη γνώμη των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ηγέτες θα έχουν τη σχετική συζήτηση τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής, με βάση τις παρούσες εκθέσεις. Αναμένεται να είναι μία δύσκολη συζήτηση, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφωνίες και προβληματισμοί. «Απλώς κοιτάξτε την Τουρκία», όπως είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης. Οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα ξεκίνησαν το 2005, αλλά τώρα βρίσκονται παγωμένες.

Πηγή: gr.euronews.com

Share this post