Πούτιν: «Οι δυτικοί εταίροι μας εξαπάτησαν». Ερντογάν: “Προετοιμάζονται νέες προτάσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Πούτιν: «Οι δυτικοί εταίροι μας εξαπάτησαν». Ερντογάν: “Προετοιμάζονται νέες προτάσεις για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4.9.2023,  η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Ρώσου ηγέτη Πούτιν για τη «συμφωνία σιτηρών».  Ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει προετοιμασία για ένα νέο πακέτο προτάσεων για τη συμφωνία για τα σιτηρά. Ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν εξήγησε την θέση του, λέγοντας: «Οι δυτικοί εταίροι μας μας εξαπάτησαν».

 Μετά την κρίσιμη, όπως την χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα Milliyet, συνάντηση, ο Ερντογάν και ο Πούτιν έκαναν δηλώσεις.

Ακολουθούν τα κυριότερα, σύμφωνα με την Milliyet  σημεία των δηλώσεων του Ερντογάν: Ευχαριστώ και πάλι τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν για την ευγενική πρόσκλησή του. Δράττομαι της ευκαιρίας για να τους ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη τους κατά τη διάρκεια των σεισμών και των πυρκαγιών.

Την τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν στην Αστάνα. Μέχρι σήμερα, διατηρούμε πάντα τηλεφωνική διπλωματία με τον κ. Πούτιν. Σήμερα, συναντηθήκαμε σε διμερείς και διαντιπροσωπειακές συναντήσεις.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας έχει φτάσει τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάνουμε σταθερά βήματα προς τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φιλοξενήσαμε 5 εκατομμύρια 230 χιλιάδες Ρώσους πολίτες στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά το υπόλοιπο διάστημα.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ GRAIN CHORIDOR

Ένα από τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε είναι η αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχιστεί εξαλείφοντας τις ελλείψεις. Οι προσδοκίες της Ρωσίας για την επανάληψη της πρωτοβουλίας είναι γνωστές σε όλα τα μέρη. Έχουμε εκφράσει αυτά τα αιτήματα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Μοιράστηκα επίσης τις απόψεις μας για το θέμα αυτό με τον αγαπητό μου φίλο. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα από τη νέα δέσμη προτάσεων.

Επιθυμούμε να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις το συντομότερο δυνατόν με διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Ο νικητής του πολέμου δεν είναι ο ηττημένος της ειρήνης. Φιλοξενήσαμε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

 

Ειδικότερα, η Ουκρανία πρέπει να μαλακώσει τις προσεγγίσεις της προκειμένου να λάβει κοινά μέτρα με τη Ρωσία εδώ. Ειδικά από τώρα, τα σιτηρά που θα σταλούν από τον διάδρομο σιτηρών του Ευξείνου Πόντου στις λιγότερο ανεπτυγμένες φτωχές αφρικανικές χώρες είναι σημαντικά. Αλλά αν το 44% των σιτηρών που θα βγουν από εδώ πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία δεν το βλέπει θετικά. Από εδώ, το 14% είχε ήδη σταλεί στην Τουρκία, ενώ περίπου το 6% στάλθηκε σε αφρικανικές χώρες. Στη συνάντησή μας σήμερα, ο κ. Πούτιν είπε ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 1 εκατομμύριο τόνους αυτού του σιταριού στις φτωχές χώρες, έχουμε κάνει όλη την υλικοτεχνική εργασία αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα με αυτές τις μελέτες εφοδιαστικής. Τους είπαμε, όποιο καθήκον κι αν μας πέφτει εδώ, είμαστε εδώ ως Τουρκία και μπορούμε να στείλουμε αυτά τα σιτηρά που θα έρθουν από εσάς στις φτωχές αφρικανικές χώρες με τη μορφή αλεύρων αλέθοντάς τα στους μύλους μας ως κατασκευές. Συμφωνήσαμε επίσης σε αυτά τα θέματα. Η ελπίδα μου είναι ότι ο κ. Πούτιν θα εκπληρώσει γρήγορα αυτές τις απαιτήσεις από τις αφρικανικές χώρες.   Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά τα βήματα από κοινού.

Δηλώσεις Πούτιν 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Πούτιν: Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Τουρκίας στον τομέα του φυσικού αερίου. Η Ρωσία θα είναι πάντα ένας ασφαλής και υπεύθυνος εταίρος όσον αφορά τις αποστολές. Προτείναμε τη δημιουργία ενός κόμβου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ζητήσαμε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τη δημιουργία αυτού του κόμβου.

Πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά 6% τους πρώτους 19 μήνες του τρέχοντος έτους. Η συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού ήταν 2,2 εκατομμύρια τουρίστες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ρώσοι τουρίστες μας θα έχουν ασφαλείς και ειρηνικές διακοπές, και οι τουρκικές πλευρές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με τον ίδιο τρόπο.   

Στον σεισμό του Φεβρουαρίου, η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έτειναν χείρα βοηθείας. Στείλαμε επίσης πυροσβεστικά αεροπλάνα για πυρκαγιές.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ

Μιλήσαμε επίσης για το τέλος της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά του Ευξείνου Πόντου. Είπαμε, μας ανάγκασαν να πάρουμε αυτή την απόφαση. Ειδικότερα, θέλω να υπογραμμίσω ότι το τέλος της συμφωνίας δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παγκόσμια αγορά τροφίμων. Υπάρχει πρόβλημα με το τμήμα διανομής. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με την πρωτοβουλία για τα σιτηρά του Ευξείνου Πόντου. Η Δύση μας εξαπατούσε. Το 70% έφτασε στις ανεπτυγμένες χώρες και πολύ λίγες στις φτωχές χώρες. Θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση αρχής μου. Είμαστε έτοιμοι να αναβιώσουμε τη συνθήκη για τα σιτηρά, εάν αρθούν οι κυρώσεις για την εξαγωγή ρωσικών προϊόντων σιτηρών. Το μετέφερα και στον κ. Ερντογάν.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία μας στη Συρία. Η μορφή της Αστάνα είναι επίσης πολύ σημαντική. Υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός στην εν λόγω Συρία. Είμαστε υπέρ μιας συνολικής συνεργασίας και λύσης στη Λιβύη.

Ερωτηθείς για την τύχη της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν είπε: «Αισθανόμαστε τη συμβολή του κ. Ερντογάν από την αρχή. Χάρη στη διαμεσολάβηση του Ερντογάν, πολλά έργα μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Η Ουκρανία έχει παραμελήσει τις υποσχέσεις της. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά επειδή η Τουρκία και ο ΟΗΕ το παρείχαν. Αυτό ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας, επεκτείναμε τον διάδρομο, παρόλο που αυτό που έπρεπε να γίνει υπέρ της Ρωσίας δεν έγινε. Αλλά μπορώ να πω ότι οι δυτικοί εταίροι μας μας εξαπάτησαν. Έχουμε την επιθυμία να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διάδρομο, αλλά ας κρατήσουν πρώτα τον λόγο τους. Η χρήση αυτού του διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς μας ενοχλεί. Βλέπουμε επιθέσεις στους Turkish Stream και Blue Stream. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους αγωγούς. Πρέπει να μιλήσουμε για τα πάντα. Μόλις λυθούν αυτά, μπορούμε να επιστρέψουμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος εταίρος μας. Ένα από τα πρώτα στο θέμα του αλεύρου. Θέλουμε πάρα πολύ να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Με την υποστήριξη του Κατάρ, μπορούμε να στείλουμε σιτηρά σε 6 αφρικανικές χώρες».
ΦΩΤΟ: Presidency of the Republic of Türkiye @trpresidency
 

Share this post