Ποινική δίωξη Συλλούρη- Τζιοβάνη εισηγείται η Αστυνομία

Ποινική δίωξη Συλλούρη- Τζιοβάνη εισηγείται η Αστυνομία

Ο κύβος ερρίφθη για την υπόθεση Συλλούρη – Τζιοβάνη και άλλων, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Η Αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες και ανακρίσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις και διαβίβασε το φάκελο που σχηματίστηκε στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Πληροφορίες της εφημερίδας 0  «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο ογκωδέστατος φάκελος του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας στάληκε στη Νομική Υπηρεσία προ μιας βδομάδας περίπου και σ’ αυτόν υποβάλλονται εισηγήσεις των ανακριτών για ποινικές διώξεις για σειρά προσώπων -για διάφορα σοβαρά αδικήματα, όπως της συνωμοσίας κ.α.- ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ο πρώην βουλευτής. Οι ανακρίσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2020 λίγο μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera με εμπλεκόμενα άτομα της πολιτικής ζωής του τόπου. Οι αποκαλύψεις, ως γνωστόν, οδήγησαν τότε στις παραιτήσεις του δεύτερου πολίτη της Δημοκρατίας ήτοι του τότε προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, ενώ στο βίντεο εμπλεκόταν και το όνομα του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη καθώς και άλλων προσώπων που σχετίζονται με την εταιρεία του κ. Τζιοβάνη.

Σημειώνεται ότι αρχικά και παρά τον σάλο που είχε ξεσπάσει από τα όσα παρουσίαζε το βίντεο του Al Jazeera, ο κ. Συλλούρης σε γραπτή δήλωσή του παρά το γεγονός ότι απολογήθηκε δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και δήλωνε ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απείχε από τα καθήκοντά του, εν τέλει τελικά υπέκυψε στη θύελλα αντιδράσεων και πιέσεων και υπέβαλε την παραίτησή του. Στο ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, ο κ. Συλλούρης αλλά και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ φέρονταν έτοιμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου. 

Καταλυτική για την εξέλιξη της υπόθεσης θεωρείται η κατάθεση που έδωσε στις Αρχές Βρετανός κτηματομεσίτης που εμφανίζεται στο βίντεο και είχε σημαντικό ρόλο στην υπό διερεύνηση υπόθεση, ενώ παρόλο που ο φάκελος βρίσκεται στην Εισαγγελία, εντούτοις πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αναμένεται ακόμα μαρτυρία άλλου προσώπου που βρίσκεται στη Βρετανία. Επίσης, σημαντικές μαρτυρίες λήφθηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εμπλεκομένων προσώπων για την αξιολόγηση των οποίων χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό.

Σημειώνεται ότι άτομα που αναφέρονται στο βίντεο είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχαν ακύρωση των διαταγμάτων με τα οποία παραλήφθηκαν τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα, γι’ αυτό και κατά τη μελέτη της υπόθεσης θα ληφθεί υπόψη και αυτό το στοιχείο. Ο Γενικός Εισαγγελέας αφού μελετήσει την ποιότητα του μαρτυρικού υλικού θα προχωρήσει με τις αποφάσεις του.

Επιβεβαιώνει η Αστυνομία

Μιλώντας στο ΡΙΚ  ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι πρόκειται για έναν ογκωδέστατο φάκελο, στον οποίον υποβάλλονται εισηγήσεις των ανακριτών για ποινικές διώξεις για σειρά προσώπων, σε ότι αφορά διάφορα σοβαρά αδικήματα, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ. Όπως ανέφερε ο κύριος Ανδρέου, αναμένονται τώρα οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, αφού προηγηθεί μελέτη του μαρτυρικού υλικού.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για καθυστέρηση της διαδικασίας, ο κύριος Ανδρέου είπε πως υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες και ανακρίσεις ατόμων, τα οποία διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι ανακρίσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2020, μετά τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα με εμπλεκόμενα άτομα της πολιτικής ζωής της Κύπρου, που οδήγησαν στην παραίτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη.

Share this post