Παράκληση στην Παναγία Γαλακτοτροφούσα Σμύρνης

Παράκληση στην Παναγία Γαλακτοτροφούσα Σμύρνης

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Σμύρνης αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος στις 6 Αυγούστου θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης, το οποίο βρέθηκε , πριν μερικά χρόνια , από Τούρκους Αρχαιολόγους.
Την Κυριακή 5 Αυγούστου και την Δευτέρα, 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Μητροπολίτης Σμύρνης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής. Στον ίδιο Ναό θα χοροστατήσει και στον Παρακλητικό Κανόνα στις 3 και 7 Αυγούστου.

Το Αγίασμα

Η πηγή- Αγίασμα , για το οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή βυζαντινολογίας Γεωργίου Λαμπάκη «Οι Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως» (Αθήνα , 1909), βρήκαν Τούρκοι αρχαιολόγοι σε κάποιο υπόγειο τούνελ της παλιάς αγοράς της Σμύρνης. Το τούνελ είναι στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, το οποίο ανακαινίστηκε και στεγάζει τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Konak της Σμύρνης.

Η κλίμακα που οδηγεί στο Αγίασμα

Από την πηγή , σύμφωνα με παλαιά παράδοση ανέβλυσε το γάλα της Παναγίας και στα μετέπειτα χρόνια δεν δίψασαν οι κάτοικοι.

Οι εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας παρουσιάζουν την Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της, (να Τον θηλάζει).
Η σημαντικότερη από τις υπάρχουσες εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Η εικόνα αυτή αγιογραφήθηκε στην Παλαιστίνη και ανήκε αρχικώς στη Λαύρα του οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

*Οι φωτογραφίες είναι της καλής φίλης από την Σμύρνη Θεοδώρας Χατζούδη

Share this post