Πανήγυρις πολιούχου Λευκωσίας Άγιου Τριφυλλίου
Μ.Εσπερινός το απόγευμα στην Φανερωμένη και προχείριση Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο.
Σήμερα το απόγευμα και αύριο ( 13 Ιουνίου ημέρα της μνήμης του) η Λευκωσία τιμά τον πρώτο Επίσκοπο και πολιούχο της Άγιο Τριφύλλιο.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Αθανάσιο Παπαγεωργίου, ο Άγιος είναι ο πρώτος και ο μόνος γνωστός επίσκοπος Λεδρών (Λευκωσίας). Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς χρονολογίες της γεννήσεως και του θανάτου του. Για το βίο του γράφτηκαν διάφορες εκδοχές, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι η καταγωγή του ήταν από τη Ρώμη, αλλά ανατράφηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε νομικά στη Βηρυτό, όπου άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου.
Μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί, επιστρέφοντας, παρέμεινε στην Κύπρο και έγινε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα. Ως επίσκοπος ίδρυσε γυναικείο μοναστήρι στη Λευκωσία (κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν, εκεί που είναι σήμερα το μοναστήρι των Καλογραιών στο Καϊμακλί), στο οποίο τάφηκε η μητέρα του και έκτισε τον καθολικό (κύριο) ναό της πόλης, στον οποίο φυλάχθηκαν τα λείψανά του. Σύμφωνα με το Λεόντιο Μαχαιρά (Κύπριο χρονογράφο του 15ου αιώνα), το λείψανο του Αγίου Τριφυλλίου βρισκόταν στην εκκλησία της Οδηγήτριας, που από το 14ο μέχρι το 16ο αιώνα ήταν ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Λευκωσίας. Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου τοποθετεί το ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στημισοερειπωμένη εκκλησία (σήμερα ονομάζεται Μπετεστάν) δίπλα στην Αγιά Σοφιά, στην κατεχόμενη Λευκωσία (το ίδιο και η Άννα Μαραγκού και ο Ανδρέας Κούτας στο βιβλίο τους «Λευκωσία, η ιστορία της πόλης»). Άλλοι ερευνητές, όμως,πιστεύουν ότι ο ναός βρισκόταν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται «Λόφος της ΠΑΣΥΔΥ».
Ο Χάκκετ είναι της γνώμης ότι ο ναός της Οδηγήτριας είναι ο σημερινός ναός της Φανερωμένης. Ως διάκονος ο Τριφύλλιος είχε συνοδεύσει τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Α’ Οικουμενική Σύνοδος. Ο Άγιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και Επίσκοπο. Ως Επίσκοπος συμμετείχε με άλλους 11 Κύπριους Επισκόπους στη Σύνοδο της Σαρδικής (343 μ.Χ.). Εικόνες του Αγίου υπάρχουν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη σχεδόν την Κύπρο (Ασίνου, Παναγία του Άρακα, Παναγία της Αμασγού, Άγιο Νικόλαο Στέγης κ.ά.). Η κάρα του Αγίου Τριφυλλίου φυλάσσεται σήμερα στη Μονή Κύκκου.
Το απόγευμα , στις 6:30, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα κηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος θα προχειρίσει σε Αρχιμανδρίτη τον π. Γεώργιο Χριστοδούλου, τον οποίο είχε χειροτονήσει διάκονο στις 30 Νοεμβρίου 2019.
Η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γεωργίου, ο οποίος είναι διδάκτωρ Θεολογίας , έγινε φέτος τα Θεοφάνεια στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αύριο , Σάββατο, θα τελεσθεί πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Φανερωμένη , προεξάρχοντος τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.
Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών θα εκτίθεται προς προσκύνηση η τιμία κάρα του αγίου Τριφυλλίου.