Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σειρά ομιλιών για την Φιλική Εταιρεία

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σειρά ομιλιών για την Φιλική Εταιρεία

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνει την 3η εκδήλωση του πρώτου κύκλου ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο,  Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, στις 18:30-20:30.

Περιλαμβάνει ομιλίες του Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα, Παναγιώτη Μιχαηλάρη, με θέμα «Φιλική Εταιρεία: από την ίδρυση της Οδησσού (1814), στην έκρηξη του Μοριά (1821)», του Λέκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτριου Μ. Κοντογεώργη, με θέμα «Η Φιλική Εταιρεία και οι βαλκανικοί λαοί. Σχέδια, επιτεύγματα και αποτυχίες» και της Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, με θέμα «Ο Τεκτονισμός και η Ελληνική Επανάσταση του 1821: αστική δημοσιότητα, κοινωνικές ιδέες, επαναστατική δράση».

Ο κ. Μιχαηλάρης αναφέρει σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του: «Είναι γνωστό ότι το 1814 στην Οδησό της τότε Ρωσίας  3 έλληνες πατριώτες Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ) ίδρυσαν την Εταιρεία, που θα καταφέρει σε λίγα χρόνια να οδηγήσει τους Έλληνες στην Επανάσταση. Ωστόσο η πορεία αυτή δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη ούτε ομαλή. Στη διάρκεια των 7 χρόνων η Εταιρεία πέρασε από πολλά στάδια: συγκρότηση, μικρή ανάπτυξη, μετατόπιση κέντρου δράσης, εσωτερικές εκκαθαρίσεις, αναζήτηση αρχηγού κτλ. στοιχεία που συνεχώς εμπλουτίζει η ιστορική έρευνα και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων έχει μια καλή ευκαιρία να τα καταστήσει επίκαιρα».

Ο κ. Κοντογεώργης παρουσιάζει την κεντρική ιδέα της ομιλίας του ως εξής: «Η παρουσίαση επιδιώκει να «ξαναδιαβάσει» ένα αρκετά πολυσυζητημένο θέμα, τη «βαλκανικότητα» της Φιλικής Εταιρείας. Σε ποιο βαθμό η επαναστατική οργάνωση προετοίμασε μία παμβαλκανική αντι-οθωμανική επανάσταση; Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της συνεργασίας της με σημαντικούς Σέρβους και Ρουμάνους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες όπως ο Καραγιώργης, ο Μίλος Ομπρένοβιτς και ο Τουντόρ Βλαδιμηρέσκου; Θα μπορούσαμε άραγε να θεωρήσουμε ότι η Εταιρεία των Φιλικών οραματιζόταν κάτι παραπάνω από μία εθνική ελληνική επανάσταση;».

 

Η κυρία Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister αναφέρει για το θέμα που θα αναλύσει στην ομιλία της: «Ξεκινώντας από τη γνωστή μαρτυρία του Εμμανουήλ Ξάνθου (Απομνημονεύματα, 1845, σ. 2) ότι η ιδέα ης ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας προήλθε από τη μύησή του σε τεκτονική στοά της Λευκάδας, η ομιλία εξετάζει τις συνάφειες της ελληνικής μυστικής οργάνωσης με το κίνημα του τεκτονισμού. Διερευνά ομοιότητες στον τρόπο οργάνωσης, στις πρακτικές που σχετίζονταν με τον μυστικό χαρακτήρα των στοών και της Εταιρείας, όπως επίσης ομοιότητες στον συμβολισμό που χρησιμοποιούσαν στα τυπικά και στα τελετουργικά τους. Υποστηρίζεται η άποψη ότι παρά τις ομοιότητες που εντοπίζονται στα παραπάνω επίπεδα, οι οφειλές της Φιλικής Εταιρείας στον τεκτονισμό εδράζονται βαθύτερα: στον ρόλο που διαδραμάτισε η τεκτονική εμπειρία για την ελληνική εκκολαπτόμενη αστική τάξη ως διαδικασία ενστερνισμού φιλελεύθερων πολιτικών προταγμάτων του Διαφωτισμού ή/και δημοκρατικών αιτημάτων της Γαλλικής Επανάστασης. Η ομιλία κλείνει με την αναφορά στη δράση τεκτόνων-Φιλικών, οι οποίοι μέσα από ευρωπαϊκά τεκτονικά δίκτυα εξασφάλισαν υλική υποστήριξη ή/και την αποστολή Φιλελλήνων αγωνιστών στην επαναστατημένη Ελλάδα».

 

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας «zoom» με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube. Οι εκδηλώσεις – διαλέξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και είναι ανοικτές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω youtube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.ucy.ac.cy/el/23-newsscroll/1543-1821-2021-200-xronia-apo-tin-elliniki-epanastasi

 

Share this post