Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων, 2 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων, 2 Φεβρουαρίου

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει την Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων, η οποία γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα για την αποκατάσταση των υγροτόπων», υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση των υγροτόπων και καλούνται όλες οι γενιές να αποκαταστήσουν τους υποβαθμισμένους υγροτόπους.

Περισσότερο από το 35% των υγροτόπων του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί από το 1970 μέχρι σήμερα και η αντιστροφή αυτής της τάσης είναι κρίσιμη. Οι υγρότοποι αποτελούν χώρους με ανεκτίμητη αξία για τον άνθρωπο. Παρέχουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες όπως την παροχή τροφής, καθαρό νερό, προστασία από τις πλημμύρες, σταθεροποίηση της ακτογραμμής και προστασία από τη διάβρωση Προσφέρουν «σπίτι» σε εκατοντάδες σπάνια είδη φυτών και ζώων, αλλά αποτελούν και περιοχές αναψυχής και ξεκούρασης.

Η Σύμβαση Ramsar είναι μια διακυβερνητική συνθήκη, που παρέχει το πλαίσιο για εθνική δράση και διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων και των πόρων τους. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2,400 υγρότοποι από 172 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Οι υγρότοποι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, υποστηρίζοντας πολλά σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η παρουσία υγροτόπων, όπως οι Αλυκές Λάρνακας, η Λίμνη Ορόκληνης, η Λίμνη Ακρωτηρίου και η Λίμνη Παραλιμνίου, είναι επίσης σημαντική για την προσέλκυση τουρισμού διότι αποτελεί πόλο έλξης για αρκετά άτομα όπως φυσιοδίφες, περιπατητές και πτηνοπαρατηρητές.

Επιπλέον, οι τεχνητοί υγρότοποι του νησιού μας, όπως είναι τα φράγματα, που πλέον υπερισχύουν των φυσικών, αποτελούν σήμερα και τεχνητά οικοσυστήματα που φιλοξενούν πολύ σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με άλλα αρμόδια τμήματα, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες για την προστασία και αποκατάσταση των υγροτόπων του νησιού μας”.

ΦΩΤΟ: ΚΥΠΕ

Share this post