Π.Τ. : Ο COVID 19 μπορεί να οδηγήσει 60 εκατ. ανθρώπους στην “απόλυτη φτώχεια”

Π.Τ. : Ο COVID 19 μπορεί να οδηγήσει 60 εκατ. ανθρώπους στην “απόλυτη φτώχεια”

*H Πανδημία έχει πλήξει  τις αναπτυσσόμενες,αλλά και τις μεγάλες οικονομίες.

*Η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει κατά 5%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε  ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην “απόλυτη φτώχεια” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που εξάλειφε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 2015, 734 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχεια, επίπεδο που ορίζεται όταν κάποιος ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στην προηγούμενη εκτίμησή της η τράπεζα προέβλεπε ότι 49 εκατομμύρια θα κινδύνευαν από ακραία φτώχεια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει την αύξηση αυτή στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο αλλά και στις επιπτώσεις τις πανδημίας στα οικονομικά συστήματα τόσο των αναπτυσσόμενων όσο και ανεπτυγμένων χωρών.
“Οι υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σοβαρές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

 


Ο Μάλπας αποκάλυψε επίσης ότι η τράπεζα αναμένει “βαθιά ύφεση”, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει κατά 5%.
Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί προγράμματα έκτακτης ανάγκης σε 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει να δαπανήσει το συνολικό ποσό των 160 δισ. δολαρίων σε διάστημα 15 μηνών προκειμένου ενισχύσει τις χώρες στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες τους και να εφαρμόσουν προγράμματα κοινωνικής προστασίας.
Τριάντα εννέα από τις 100 αυτές χώρες και περιοχές βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Αφγανιστάν και η Αϊτή.
“Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στόχος μας πρέπει να είναι η άμεση και ευέλικτη ανταπόκριση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η παροχή χρημάτων και διευρυμένης υποστήριξης για την προστασία των φτωχών, η διατήρηση του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και της ανάκαμψης”, ανέφερε ο Μάλπας στην ανακοίνωσή του.
Μία χώρα που θα μπορούσε να δει επιτάχυνση του ήδη αυξανόμενου αριθμού πολιτών της που διαβιούν σε συνθήκες “απόλυτης φτώχειας” είναι η Βραζιλία. Σύμφωνα με το Reuters, στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής εκτιμάται ότι στα τέλη του 2019 ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από 13 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι.
Και αυτήν τη στιγμή η πανδημία του κορονοϊού επελαύνει στη χώρα, που την Τρίτη ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού, πίσω από τη Ρωσία (που μετρά πάνω από 308.000 κρούσματα) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (που έχουν πλέον περισσότερα από 1.540.000 κρούσματα). Επιπλέον, μέχρι σήμερα η χώρα έχει καταγράψει περισσότερους από 17.970 θανάτους.

 


Ωστόσο, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζάιχ Μπολσονάρου έχει επανειλημμένως υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού και έχει αντιταχθεί στη λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού στη χώρα.
Η πανδημία έχει πλήξει πάντως και τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις μεγάλες οικονομίες. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο, καθώς χάθηκαν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών.
Στην Ευρώπη, η Σουηδία, σε αντίθεση με τους γείτονές της, αποφάσισε να μην λάβει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού επιλέγοντας να προστατεύσει την οικονομία της, ωστόσο τις τελευταίες επτά ημέρες η χώρα καταγράφει τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4.955.000 κρούσματα κορονοϊού και έχουν αναφερθεί πάνω από 325.800 θάνατοι.

Matt Perez

Share this post