Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης πήρε μέρος σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και μίλησε στην Ακαδημία Αθηνών

Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης πήρε μέρος σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και μίλησε στην Ακαδημία Αθηνών

Σε συζήτηση με θέμα « διπλωματία σε ένα δύσκολο περιβάλλον ιδιαίτερα για τις «μικρές χώρες», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχε, σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος ως κράτος, καταφέρνει να διαδραματίζει σημαίνονται διαμεσολαβητικό ρόλο με στόχο την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η χώρα ακολουθεί μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, με στόχο να γίνει ο καταλύτης και ο συντονιστής της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνση του Υπουργείου ” ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αναμένει «θετικά νέα τις επόμενες εβδομάδες». Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα μικρά κράτη δεν πρέπει να απομονωθούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, αλλά «να έχουν ευκαιρίες, να αναλάβουν ηγετική θέση ως διαμεσολαβητές, να λειτουργούν συντονιστικά στην περιοχή τους».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για τις χώρες να ανήκουν σε μια κοινή, όπως είπε ομάδα, με κοινούς κανόνες. «Για τις μικρές χώρες είναι σημαντικό να ξέρουν τι γείτονες έχουν. Είναι άλλο να έχεις δύσκολους γείτονες και άλλο να έχεις «ξαδέρφια» δίπλα σου» ανέφερε. Αναφερόμενος στην ένταξη της Βόρεια Μακεδονίας στην Ε.Ε. υπογράμμισε πως πρέπει αυτή να προχωρήσει γρήγορα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε ότι «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα» για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και κάλεσε την Ε.Ε. να τρέξει τις διαδικασίες. «Έχουμε καταργήσει τα εμπόδια, είμαστε έτοιμοι, πρέπει να εξηγήσουμε ότι η ένταξή μας είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

Ομιλία του ΥΠΕΞ , Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ακαδημία Αθηνών.

«Τα χρόνια του Κυπριακού: Οι ιστορικοί σταθμοί και οι σύγχρονες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής» ήταν το θέμα ομιλίας , την οποία έκανε χθες βράδυ στην Ακαδημία Αθηνών ο ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδουλίδης. 

 

Share this post