Ο Στέλιος Ναθαναήλ νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Στέλιος Ναθαναήλ νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, αποφάσισε τον διορισμό του κ. Στέλιου Ναθαναήλ, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Ναθαναήλ, ο οποίος διαδέχεται, τον κ. Μύρωνα Νικολάτο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “Θα συνεχίσει το έργο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απόδοση δικαιοσύνης, όπως προνοούν το Σύνταγμα και οι Νόμοι“.  Ο κ. Ναθαναήλ ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έκανε, όπως είπε, να τον διορίσει στη θέση αυτή, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμα του κ. Στέλιου Ναθαναήλ,  το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου γεννήθηκε στις 18.2.1953, στη Λεμεσό. Μετά την αποφοίτηση του από το κλασσικό τμήμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου Κύκκου, το 1970, και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε Νομικά στο University College Cardiff απ’ όπου έλαβε το 1976 τον τίτλο του LL.B (Hons). Στη συνέχεια, ανηγορεύθη σε Barrister-at-Law από το Gray’s Inn το 1977. Ενεγράφη ως δικηγόρος στην Κύπρο στις 18.8.1979.

Μετά από οκταετή άσκηση του επαγγέλματος, διορίσθηκε ως Προσωρινός Επαρχιακός Δικαστής στις 10.9.1987 και τοποθετήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Στις 10.9.1988 διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής και την 1.9.1995 προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή. Στις 6.10.1997 προήχθη σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, τοποθετήθηκε δε ως Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 10.9.1999. Στις 21.1.2003 ανέλαβε την Προεδρία του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και από τις 21.1.2005 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητικού Προέδρου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Από το 2001 εκπροσωπεί στο Στρασβούργο τις Δικαστικές Αρχές της Δημοκρατίας στο Consultative Council of European Judges (“C.C.J.E.”) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελείται από εν ενεργεία Δικαστές από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου. Εκπροσωπεί, επίσης, τις Δικαστικές Αρχές στα Συμπόσια Ευρωπαίων Δικαστών σε θέματα Εμπορικών Σημάτων και Σχεδίων και σε θέματα Ευρεσιτεχνιών που λαμβάνουν χώρα ανά διετία.

Από την 1.1.2003 είναι, επίσης, μέλος του Διευρημένου Εφετείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας που εδρεύει στο Μόναχο.

Έχει συγγράψει διάφορα νομικά άρθρα και μελέτες αρκετά από τα οποία είναι δημοσιευμένα σε νομικά περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού.

Είναι νυμφευμένος και έχει μια θυγατέρα.

Share this post