Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τον Καθεδρικό Ναό της Οδησσού, που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τον Καθεδρικό Ναό της Οδησσού, που ανήκει στο Πατριαρχείο Μόσχας

Αρχιεπίσκοπος Βίκτωρ προς Μόσχας Κύριλλο: Ο ρωσικός πύραυλος, που “ευλογήσατε” εσείς, έπεσε κατευθείαν στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας, στα Άγια των Αγίων.

Ο ρωσικός στρατός μετέβαλε σε ερείπια -με την εντολή του “ορθόδοξου” Πούτιν, ο οποίος έχει  τις “ευλογίες” του Πατριάρχη Μόσχας  Κυρίλλου-  τον περικαλλή Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Οδησσού, ο οποίος ιδρύθηκε  το 1794 και άρχισε να λειτουργεί το 1809 στην Οδησσό.

Η πλήρης καταστροφή του Ναού δείχνει το μένος των εισβολέων , γιατί αυτός ανήκει στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, της οποίας τοπικός Μητροπολίτης είναι ο κ.  Αγαθάγγελος, ένας, σύμφωνα με τον αρχιμ. Ρωμανό Αναστασιάδη, « εκ των πλέον φανατικών, ειδεχθών και αποκρουστικών εκπροσώπων του “ρωSSικού κόσμου».

Όπως σημειώνει ο αρχιμ. ο Αγαθάγγελος είχε επιτεθεί χυδαία στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, όταν ο τελευταίος αναγνώρισε το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, και στον οποίο είχε απαντήσει αποστομωτικά ο μακαριστός μεγάλος Ιεράρχης του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Νιγηρίας Αλέξανδρος.

Η πόλη της Οδησσού έζησε «νύχτα κόλασης» την περασμένη  Πέμπτη, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα πως έβαλε στο στόχαστρο λιμενικές υποδομές και τερματικούς σταθμούς σιτηρών για να αποτρέψει την ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων, την οποία αποφάσισε να τερματίσει η Ρωσία την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ακριβείας Onyx και πύραυλοι κρουζ Kalibr μετά τα μεσάνυχτα.

Η Οδησσός εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που απειλείται, και έχει υποστεί επανειλημμένα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα.

Έντονη αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο Βίκτωρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Βίκτωρ, Βοηθός Επίσκοπος της Οδησσού (της υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής του Πατριαρχείου Μόσχας ), απηύθυνε μια σκληρή επιστολή στον Πατριάρχη Κύριλλο και τη Σύνοδο της Εκκλησίας Μόσχας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην επιστολή-καταγγελία ο Επίσκοπος Βίκτωρ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Σήμερα, όταν έφτασα μετά τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Οδησσού και είδα ότι ο ρωσικός πύραυλος, που “ευλογήσατε” εσείς, έπεσε κατευθείαν στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας, στα Άγια των Αγίων, συνειδητοποίησα ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τίποτα κοινό με τη δική σας αντίληψη εδώ και πολύ καιρό.

Λόγω προσωπικών φιλοδοξιών χάσατε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες Εκκλησίες στις χώρες της “αγίας Ρωσίας”!

Δεν μπορώ να στρέψω τη γλώσσα μου για να σας αποκαλέσω “Μεγάλο Κύριο και Πατέρα”, επειδή είστε ένας πατέρας, που παρέδωσε  τα παιδιά του στην απώλεια και στο θάνατο!…

Απαιτούμε να μείνετε μακριά από την Εκκλησία μας, από τους επισκόπους μας και τον Προκαθήμενό μας!

Έχουμε το δικό μας δρόμο, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Συμβούλιο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σας ζητώ ειλικρινά να σταματήσετε. Κάθε πύραυλος, που έρχεται σήμερα στο έδαφος της Ουκρανίας, εκλαμβάνεται από τους κατοίκους της ως δική σας “ευλογία” στα παιδιά τους».

Η…καθυστερημένη  UNESCO

Η UNESCO αντέδρασε στον βομβαρδισμό της Οδησσού με… 2 ημέρες καθυστέρηση!!!

Στις 20 Ιουλίου, μια ρωσική πυραυλική επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς ένα από τα διοικητικά κτίρια στο κέντρο της Οδησσού, μια περιοχή που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Όταν το κέντρο της Οδησσού προστέθηκε στον κατάλογο αυτό το 2022, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι τοπικές αρχές το χαρακτήρισαν ως εγγύηση ότι το ιστορικό κέντρο θα προστατευθεί από την καταστροφή και τους βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, οι Ρώσοι σκέφτονται διαφορετικά και δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα στις προθέσεις τους να καταστρέψουν την Οδησσό.

Και μόλις στις 22 Ιουλίου, η UNESCO “καταδίκασε έντονα” τις επιθέσεις στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πολιτιστικά αγαθά, που προστατεύονται από διεθνείς κανονισμούς.

Πηγή: https://uc.od.ua/news/war/1251840

Ο Καθεδρικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Οδησσού

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Οδησσός έχασε πολλά από τα θρησκευτικά της κτίρια. Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης το 1936 καταστράφηκε,  με εντολή των αρχών της ΕΣΣΔ. Προηγουμένως, όλα τα πολύτιμα κειμήλια αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος . 

Την  μέρα της ανατίναξης του Ναού ολόκληρη η περιοχή, στην οποία βρισκόταν ήταν περικυκλωμένη  από σοβιετικά στρατεύματα.  Μετά την κατεδάφιση του Ναού,  στη θέση του τοποθετήθηκε ένα σιντριβάνι.

Το 1999, αποφασίστηκε να χτιστεί και πάλι  ο Ναός.

Η κατασκευή του έγινε  αποκλειστικά με δωρεές πιστών. Το ρωσικό κράτος επ΄ουδενί συνέδραμε. Κατά την κατασκευή του  νέου Καθεδρικού τηρήθηκαν τα σχέδια του παλαιού. Οι αρχιτέκτονες καθοδηγήθηκαν  από παλιές φωτογραφίες και σχέδια. Ο νέος Ναός , που βομβαρδίσηκε από την αεροπορία του Πούτιν, ολοκληρώθηκε το  2005 και εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο , στις 21 Ιουλίου 2010.

Η αρχιτεκτονική του κτηρίου συνδυάζε  ευρωπαϊκό στιλ και ρωσικό κλασικισμό. Οι καμπάνες του κατασκευάστηκαν στην  Ελλάδα και ήταν οι μεγαλύτερες στην Ουκρανία. Το εσωτερικό του ήταν  διακοσμημένο με ορθόδοξους πίνακες και αντικείμενα  από την εποχή του Βυζαντίου και του Κίεβαν Ρους.  Το κτίριο ήταν  διώροφο και χωριτικότητας 15 χιλιάδων ανθρώπων. Στο Ναό φυλασσόταν η εικόνα της Kaspersky Μητέρας του Θεού. 

 

 

 

 

 

Share this post