Ο ΟΗΕ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για πρόθεση ανοίγματος των Βαρωσίων!

Ο ΟΗΕ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για πρόθεση ανοίγματος των Βαρωσίων!

Δήλωση- έκπληξη από τον εκπρόσωπο τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ , Στεφάν Ντουζουρίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι :«τα ΗΕ δεν έλαβαν κάποια επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων»!
Ο κ. Ντουζουρίκ απαντούσε σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ, Αποστόλη Ζουπανιώτη. Ο δημοσιογράφος έθεσε υπόψη του κ. Ντουζουρίκ τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια και ρώτησε τον εκπρόσωπο τύπου του γ.γ. , αν με αφορμή την ανησυχία που ο κ. Ντουζαρίκ εξέφρασε δύο μέρες νωρίτερα για δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, για ενσωμάτωση της Δυτικής Όχθης, υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τις τουρκικές δηλώσεις για τα Βαρώσια.

Στεφάν Ντουζουρίκ

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ», είπε ο Στεφάν Ντουζουρίκ, προσθέτοντας ότι, λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα 550, που «θεωρεί ότι οι όποιες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων άλλων πλην των κατοίκων τους δεν είναι αποδεκτές».
Ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν την κατάσταση στενά και συνεχώς», ενώ ισχυρίσθηκε ότι «τα ΗΕ δεν έλαβαν κάποια επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων»!
Σε ερώτημα, αν εννοεί την Τουρκία, όταν λέγει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα, ο κ. Ντουζαρίκ επέμεινε ότι «δεν λάβαμε κάποια επίσημη ενημέρωση για τα θέμα».
Το ίδιο ανέφερε , όταν του επισημάνθηκε η επιστολή που έστειλε στον ΓΓ στις 26 Ιουνίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η απάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες. Στην απαντητική επιστολή, στις 7 Ιουλίου, ο κ. Γκουτέρες διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «η θέση των ΗΕ παραμένει απαράλλακτη. Τα ΗΕ συνεχίζουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν με όποια μέτρα συνάδουν με αυτά τα ψηφίσματα».
Αναφορικά με τις δηλώσεις Νετανιάχου ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ απάντησε: «Θα αφήσω σε σας τις συγκρίσεις διαφορετικών υποθέσεων. Θα παίρνουμε κάθε θέμα χωριστά. Το θέμα που αναφέρατε σχετικά με την Κύπρο είναι προφανώς σημαντικό και ευαίσθητο στο πλαίσιο του Κυπριακού».
Εξάλλου, η αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ , Πόλυ Ιωάννου, απέστειλε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Ιούνιο.
Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες, 16 Σεπτεμβρίου, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αριθμό A/73/998-S/2019/713.
Στην επιστολή της, η κ. Ιωάννου επισυνάπτει δύο έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων της Κύπρου και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Επισημαίνει επίσης, τη συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου απο τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Τονίζει επίσης, ότι η τουρκική αυτή συμπεριφορά ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελεί συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της και αυξάνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της επικράτειας της από την Τουρκία.
Επιπλέον, η επίμονη πολιτική παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, σημειώνει, «αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υπογραμμίζει επίσης, ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), στα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταλήγοντας, η αναπληρώτρια Μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, παροτρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα «να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας».

Share this post