Ο κορονοϊός αύξησε κατά 30% την βία κατά των γυναικών στην Κύπρο

Ο κορονοϊός αύξησε κατά 30% την βία κατά των γυναικών στην Κύπρο

Το Υπουργείο Εργασίας θα δίνει στο  1433  απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού.  

Αύξηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών της τάξης του 30%, από τις 9 Μαρτίου, οπότε  και εμφανίστηκε στην Κύπρο το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, σημειώθηκε  με βάση στοιχεία , που έστειλε στην Επίτροπο Ισότητας των Φύλων ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια. 

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου, Ιωσηφίνας Αντωνίου, καλεί τις γυναίκες θύματα βίας, να καταγγέλλουν το θύτη, είτε την αστυνομία, είτε στο 1440 του ΣΠΑΒΟ άμεσα. Όλες οι δομές στήριξης και προστασίας της Πολιτείας λειτουργούν κανονικά και συνεχίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προστίθεται.

 


Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο επιβαλλόμενος, για διατήρηση της υγείας μας αυτοπεριορισμός, οι νέες εργασιακές συνθήκες, η οικονομική ανασφάλεια, η μείωση των κοινωνικών επαφών, η παραμονή των παιδιών στο σπίτι, δίνει στους θύτες την ¨ευκαιρία¨ να επιβάλουν τον εξουσιαστικό ρόλο, που στο άρρωστο μυαλό τους θεωρούν ότι έχουν πάνω στη γυναίκα.
Μην αφήσετε το φόβο να σας εγκλωβίσει σε μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για σας, ίσως και για το παιδί σας .Δραπέτευσε από το φαύλο κύκλο της βίας, σπάσε τη σιωπή σου και άνοιξε τη πόρτα της διαφυγής. Όλοι οι φορείς για το χειρισμό της βίας κατά των γυναικών παρέχουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα.
Το τηλεφωνικό κέντρο 1440 λειτουργεί 24 ώρες και παρέχει υποστηρικτική και συμβουλευτική βοήθεια στα θύματα. Ο εχθρός της δικής σου ζωής, έχει πρόσωπο και βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου. Μην του επιτρέψεις ξανά να σε πληγώσει ψυχολογικά και σωματικά. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου».

Λειτουργία  αριθμού 1433 για απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού    

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη του κοινού για ενημέρωση σχετικά με όλες τις έκτακτες αποφάσεις που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του Κορωνοϊού και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνει την από Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 λειτουργία του παγκύπριου τετραψήφιου αριθμού 1433, όπου θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού. Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 18:00 και οι ώρες λειτουργίας του για τα Σαββατοκύριακα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Επισημαίνεται ότι τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ( www.mlsi.gov.cy ), όσο και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ( www.pio.gov.cy/coronavirus ) βρίσκονται απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα επικαιροποιούνται τακτικά.

Share this post