Ο Ι. Κασουλίδης και πάλι ΥΠΕΞ – Από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη

Ο Ι. Κασουλίδης και πάλι ΥΠΕΞ – Από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη

Ο Ιωάννης Κασουλίδης,  ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Γλαύκου Κληρίδη και στην πρώτη πενταετία του Νίκου Αναστασιάδη, επανήλθε σήμερα  στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης στην παρουσία του προέδρου,  Νίκου Αναστασιάδη,  ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε : «κ. Πρόεδρε, νιώθω καταρχάς ότι με έχετε ανακαλέσει από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική  πολιτική της Κύπρου» και πρόσθεσε: « μπορεί όμως κάποια μέτωπα να τους δώσουμε περισσότερη σημασία. Ίσως να χρειαστεί πρώτα να δοθεί περισσότερη σημασία στους διαπιστευμένους στην Κύπρο  διπλωμάτες. Και μια από τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να πάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Να δώσουμε, επίσης, μεγαλύτερη σημασία εντός των κόλπων της ΕΕ για αλληλεγγύη και από αυτούς προς εμάς και εμείς προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Και αυτό το θέμα θα το προσπαθήσω να το κάνω θεωρώντας ότι δεν είμαστε μια μονοθεματική χώρα» .

O Νίκος  Αναστασιάδης σημείωσε την τεράστια συμβολή του Ι. Κασουλίδη στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμβολή του στη δημιουργία των τριμερών συνεργασιών, την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων  με τις χώρες της περιοχής, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την απόφαση για τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας.

Εξάλλου, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη , γιατί αποχωρίζεται τις υπηρεσίες ενός εκ των στενότερων συνεργατών του» . Ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Χριστοδουλίδη για «τη στενή συνεργασία που τα τελευταία χρόνια  αναπτύξαμε, ως επίσης για την αφοσίωση και αποτελεσματικότητα που επέδειξε από τις διάφορες θέσεις που του εμπιστεύτηκα, είτε ως Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου είτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών».

*************************************************************************

Ν. Χριστοδουλίδης: “δεν είναι καθόλου εύκολη η μέρα για μένα σήμερα”

Είμαστε έτοιμοι και για μάχες, δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης παραλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών από τον αποχωρούντα Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι βρίσκεται κοντά σε παλιούς του συνεργάτες κάνοντας λόγο για «έμπα και έβγα» στο Υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας ότι είναι η τρίτη φορά που παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου.

Υπενθύμισε ότι όταν παρέδιδε το Υπουργείο στον Νίκο Χριστοδουλίδη είχε πει ότι «τον θυμούμαι σαν νεαρό ακόλουθο όταν πρωτοδιορίστηκε και προσδιόρισα και επαναλαμβάνω και τώρα για όσους δεν τον θυμούνται ότι ήταν ένας ανήσυχος νεαρός ακόλουθος, του οποίου του φαινόταν ότι είχε μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ο ίδιος έχει βαριά συναισθήματα διότι αυτό το Υπουργείο με όλους τους συνεργάτες είναι το σπίτι του. Σε αυτό το σπίτι εργάστηκε άοκνα, ανδρώθηκε και επιτυχώς έφθασε και στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών».

Επανέλαβε ότι είχε πει και στην τελετή διαβεβαίωσης, ότι «η εξωτερική πολιτική της προεδρίας Αναστασιάδη δεν αλλάζει. Ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την άλλαξε, και έκτισε πάνω της. Να είστε σίγουροι ότι πρόθεση μου είναι να συνεχίσω κι εγώ την ίδια πορεία».

Αναφερόμενος στο έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τώρα που απαριθμούσε τα διάφορα επιτεύγματα ήλθε να με πιάσει λίγος ίλιγγος διότι έχω μεγάλες προκλήσεις αλλά θα τα βγάλουμε όλοι πέρα».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης «θα κάνει τις επιλογές του και τους δρόμους του και όπως ήταν πάντα επιτυχημένη η πορεία του εύχομαι να είναι και τώρα».

Αναφερόμενος στο προσωπικό, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε παλιούς συνεργάτες, τους οποίους είπε ότι θα τους συναντήσει όλους. «Να είστε σίγουροι ότι θα σας δω όλους, θα κάμω επισκέψεις στις Διευθύνσεις και θα κάνω και χωριστές συσκέψεις για το αντικείμενο της καθεμιάς. Με ξέρετε πως εργάζομαι και λειτουργώ, θέλω να λειτουργούμε σαν ομάδα με ηθικό υψηλό», σημείωσε.

Υποσχέθηκε ότι από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα απασχοληθεί είναι με τα αιτήματα της συντεχνίας του προσωπικού του Υπουργείου, με στόχο, όπως ανέφερε, να βρούμε για όλα όσες λύσεις μας επιτρέπει ο νόμος και το Σύνταγμα.

Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε το αστείο, όπως το χαρακτήρισε, που έκανε και στην τελετή διαβεβαίωσης που είπε στον Πρόεδρο ότι «με ανακαλέσετε από την εφεδρεία για να με ρίξετε στην μάχη».

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης στον αποχαιρετιστήριο λόγο του είπε πως δεν είναι καθόλου εύκολη η μέρα για μένα σήμερα. «Θα είμαι όπως πάντα ειλικρινής. Είμαι στενοχωρημένος που ύστερα από σχεδόν 23 χρόνια καθημερινής τριβής με το Υπουργείο Εξωτερικών, του φυσικού μου πλέον χώρου και τα πολλά και διαφορετικής φύσεως θέματά του, 19 ως διπλωμάτης και σχεδόν 4 ως Υπουργός των Εξωτερικών αποχωρώ για λόγους που παρέθεσα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μου της Κυριακής και δεν είναι της παρούσης να επαναλάβω», σημείωσε.

Δυστυχώς, συνέχισε, ο χρόνος δεν ήταν αρκετός ούτε για να ολοκληρώσω έργα που είναι τροχοδρομημένα ούτε να κάνω ένα ολοκληρωμένο απολογισμό αλλά ούτε και να χαιρετίσω ένα προς ένα όπως τους αξίζει, για χρόνια συναδέλφους και συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, που συνιστούν την άξια ομάδα ενός πολύ απαιτητικού κυβερνητικού πυλώνα.

Θα πω, όμως, είπε, ότι είμαι πολύ περήφανος για το Υπουργείο Εξωτερικών, τους ανθρώπους του, τους διπλωμάτες, τους διοικητικούς, και όλο το προσωπικό από τις επικοινωνίες στην διαχείριση κρίσεων, τις Πρεσβείες μας, τα Προξενεία μας, όπως το στηρικτικό προσωπικό ασφαλείας, παντού στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

«Αν και λίγοι το γνωρίζουν η δουλειά σας γίνεται κάτω από συνθήκες που πόρρω απέχουν από το να είναι ιδανικές με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου να είναι στο 1% του κρατικού, πολύ μικρός κι όμως ανταγωνιζόμαστε τις μεγάλες χώρες και στεκόμαστε επάξια εκπρόσωποι της Κύπρου μας», είπε απευθυνόμενος στο προσωπικό.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου που παρά τις δύσκολες συνθήκες και δεδομένα ανταποκρίνονται πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης χωρίς ωράρια, πολλές φορές χωρίς την οικογένεια τους, πάντα στις επάλξεις για να εκπροσωπούν την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα, στην ΕΕ, να παρέχουν 24ωρες το 24ωρο προξενική αρωγή στους Κύπριους σε όλο τον κόσμο, να διαχειρίζονται τις πολλαπλές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής, να προωθούν ανά τον κόσμο τα συμφέροντα της Κύπρου, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά σε όλους τους τομείς, να στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους αξιωματούχους του κράτους κατά την άσκηση των διεθνών σχέσεων πάσης φύσεως», πρόσθεσε.

Είμαι πολύ περήφανος, συνέχισε, για τον κόσμο του Υπουργείου Εξωτερικών, εντός και εκτός Κύπρου, που βγάζει την Κύπρο ασπροπρόσωπη χωρίς τυμπανοκρουσίες, που διαχειρίζεται κρίσεις, που βοηθά όλους να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο γενικότερα.

«Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε σήμερα με αλληλεξαρτήσεις μεταξύ κρατών, όπως φάνηκε και με την πανδημία που ακόμη βιώνουμε, οι διεθνείς σχέσεις παίζουν καθοριστικότατο ρόλο, στο διεθνές network, οι συμμαχίες, οι συνεργασίες, η εμβάθυνση σχέσεων ακόμη και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και η καλή γνώση διεθνών θεμάτων πάσης φύσεως. Και σε όλα αυτά ραχοκοκαλιά και πρωτοστάτης είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και οι άνθρωποι του και δεν είναι καθόλου εύκολο να εκπροσωπείς τα συμφέροντα μιας χώρας μικρής με μεγάλο εθνικό θέμα. Κι εκεί εκτός Κύπρου στα Συμβούλια και στις ισχυρές χώρες δεν έχουν θέση συνθήματα αλλά γνώση, επιμονή, διεκδικητικότητα, ψυχική και σωματική στάμινα, ανεξάντλητη υπομονή και ευρηματικότητα ως προς τις προοπτικές λύσεις. Όλα αυτά χωρίς καμιά δόση υπερβολής τα έχει το Υπουργείο Εξωτερικών και οι άνθρωποι του», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην παραίτηση του δεν επέτρεψαν δυστυχώς να γίνει από μέρους του ένας δημόσιος απολογισμός για το τι έγινε στο Υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Από την αρχή και κτίζοντας σε όση δουλειά είχε προηγηθεί πορευτήκαμε βάσει πολύ συγκεκριμένου πλαισίου και πάντοτε υπό την καθοδήγηση και τον καθημερινό συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθορίζοντας τρεις βασικούς πυλώνες στην εξωτερική μας πολιτική χωρίς να παραγνωρίζουμε την υπ΄ αριθμό ένα προτεραιότητα μας που είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων και η επανένωση της χώρας μας μέσα από την συνολική επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, με συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις όπως την οικονομική διπλωματία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο τον πολυθεματικό χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής εκσυγχρονίζοντας τον σε μια πιο σύγχρονη εικόνα για να πετύχουμε την απαιτούμενη προβολή διεθνώς των αιτημάτων μας αλλά και την πολυθεματικότητα μας. που αυξάνει την ισχύ αλλά και την επιρροή μας.

Αναφέρθηκε στη σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας των Τριμερών Μηχανισμών, τη σύσταση και τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων, 15 χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ, τον καταρτισμό, την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και την έναρξη υλοποίησης στρατηγικής για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, τη διεύρυνση των δικτύων της περιφερειακής μας συνεργασίας και προσθήκη νέων κρατών, την εμβάθυνση της συνεργασίας με υφιστάμενους μηχανισμούς, την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Λάρνακα, την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της Πρώτης Διπλωματικής Ακαδημίας, τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Οικονομικής Διπλωματίας, Επικοινωνίας και Δημόσιας Διπλωματίας, της Ισότητας των Φύλων, την εγκαθίδρυση Πρεσβείας στο Τόκιο το 2019, την επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Δαμασκό, την εξαγγελία για πρώτη φορά της υποψηφιότητας μας για εκλογή ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις δημόσιες διαβουλεύσεις για αρκετά θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εξωτερικών και τον συντονισμό επαναπατρισμού των 20 χιλ. Κυπρίων που βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό όταν έκλεισαν τα αεροδρόμια την αρχή της πανδημίας.

Είπε ότι η πρώτη φάση της πανδημίας οδήγησε σε μια πρωτοφανή κατάσταση πραγμάτων όπου φοιτητές, επαγγελματίες, τουρίστες, συμπατριώτες έμειναν εγκλωβισμένοι σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας άρτιας ομάδας που στήθηκε σε πολύ λίγες ώρες κατάφερε το ακατόρθωτο.

«Άρχισα λέγοντας ότι φεύγω στενοχωρημένος. Τελικά το συναίσθημα είναι της χαρμολύπης, χαρά και λύπη. Διότι κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, και μένα σήμερα κλείνει ένας σημαντικός κύκλος 23 χρόνων δουλειάς και προκλήσεων στο εξωτερικό κυρίως που όλα είναι σαφώς πιο δύσκολα. Ανοίγει πάντα ένας άλλος κύκλος. Εύχομαι αυτός, όποιος και αν είναι να είναι καλύτερος και πιο ελπιδοφόρος», συμπλήρωσε.

Αποχαιρετισμός του προσωπικού εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή ΥΠΕΞ

Σε σύντομο χαιρετισμό του, αποχαιρετώντας εκ μέρους του προσωπικού τον Νίκο Χριστοδουλίδη,  ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, είπε ότι αυτός ανέλαβε το Υπουργείο χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

«Γνώστης του αντικειμένου καθώς και των δυσκολιών και προκλήσεων που συνοδεύουν το έργο του διπλωμάτη εργάστηκε αδιάκοπα για την προώθηση των θέσεων μας στο εξωτερικό κτίζοντας συμμαχίες και συνεργασίες διεθνώς. Κατά τη θητεία του, μεταξύ άλλων ενισχύθηκε περαιτέρω η παρουσία και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή μας μέσω των τριμερών συνεργασιών και της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων. Συστάθηκε Γραμματεία τριμερών συνεργασιών, η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υιοθετήθηκε η στρατηγική για την οικονομική διπλωματία καθώς και η στρατηγική για την ΕΕ και γενικότερα εμπεδώθηκε η πολυδιάστατη φύση της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, ξεκίνησε μια διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω της υιοθέτησης του οράματος καθώς και της επίλυσης πολλαπλών διαχρονικών προβλημάτων, παρά τις δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις που επέφερε η οικονομική κρίση και η πανδημία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post