Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος
Η Θεία Λειτουργία από το Φανάρι ( βίντεο).
Σήμερα , Δ΄ Κυριακή Των Νηστειών, η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Ο Άγιος γεννήθηκε πιθανότατα το 523 μ.Χ. στη Συρία. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας. Σε νεαρή ηλικία, παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως, ώστε να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Εκείνος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσευχή, τις θεολογικές μελέτες, την συγγραφική εργασία και την άσκηση. Πήγε στο Όρος Σινά, κοντά στον φημισμένο αναχωρητή Μαρτύριο, ο οποίος καθοδήγησε πνευματικά τον νεαρό Ιωάννη. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης, εκάρη μοναχός, ενώ η φήμη των αρετών και της σοφίας του είχε ευρύτερα διαδοθεί. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Λόγω της διαβίωσής του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης. Μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής και κατόπιν απαιτήσεως των αδελφών δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Ιωάννη να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Εκοιμήθη εν ειρήνη περί το 606 μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».
Η κλίμακα των αρετών – Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά 12ος αιώνας
Η «Κλίμακα» περιλαμβάνει τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι’ αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται «Κλίμακα των αρετών». Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες του για την κοινοβιακή κυρίως, αλλά και για την ερημική ζωή, ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο που δείχνει πορεία προς την ηθική τελείωση. Είναι γραμμένο σε κομψή ελληνική γλώσσα, καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα. Έχει διαύγεια, γλαφυρότητα, παραστατικότητα και παρουσιάζει πλούτο εκφράσεως, καλαισθησία και ευγένεια. Στη διακόσμηση του λόγου με εικόνες και παρομοιώσεις ο ιερός συγγραφέας είναι απαράμιλλος. Πάσης φύσεως σχήματα λόγου αναδύονται καθώς και ωραίες και επιτυχημένες προσωποποιήσεις. Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου και την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η κλίμακα των αρετών – 16ος αι. μ.Χ. – Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος
Ενδεικτικά δύο λόγοι από την «Κλίμακα»:
1) «Η ταπεινοφροσύνη είναι ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή από την άβυσσο της αμαρτίας στα ύψη του ουρανού».
2) «Μητέρα της πηγής είναι η άβυσσος των υδάτων, πηγή δε της διακρίσεως η ταπείνωσις».
*Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι η Θεία Λειτουργία της Δ’ Κυριακής των Νηστειών τελέστηκε , χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών του Πατριαρχείου.
VIDEO: Η Θεία Λειτουργία για την Δ’ Κυριακή των Νηστειών στο ΦανάριO Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020, στην Θεία Λειτουργία για την Δ’ Κυριακή των Νηστειών, η οποία τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.Λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα, εξαιτίας της πανδημίας, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την συμμετοχή μόνο των κληρικών και ελαχίστων λαϊκών μελών της Πατριαρχικής Αυλής. Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος, και ο Επίσκοπος Τράλλεων Βενιαμίν. φώτο: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας
Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Samstag, 28. März 2020