Ν. Δένδιας: Σημαντικό αλλά όχι «το μεγάλο βήμα» οι διερευνητικές

Ν. Δένδιας: Σημαντικό αλλά όχι «το μεγάλο βήμα» οι διερευνητικές

Ίσες αποστάσεις επιλέγει το Βερολίνο στα ελληνοτουρκικά

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα σημαντικό, αλλά «δεν είναι το μεγάλο βήμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επισήμανε πως η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις συναντήσεις το 2016 και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι οι συνομιλίες αυτές ξανάρχισαν. Ήταν μια συνάντηση «επανασύνδεσης», θα δούμε πού θα οδηγηθούμε, προσέθεσε.

Εστιάζοντας στη θετική πλευρά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα και επανέρχεται σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια συναντίληψη με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελπίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Διότι αυτό θα είναι το συμφέρον των κοινωνιών μας, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Τουρκίας, το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Κύπρου» συμπλήρωσε. Ξεκαθαρίζοντας εκ νέου τη φύση των διερευνητικών, είπε πως δεν είναι διαπραγματεύσεις. «Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων» εξήγησε, σε συνέντευξή του στο Euronews.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας είπε πως έγινε περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική, από την ισχύ της διπλωματίας των κανονιοφόρων σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι η Τουρκία γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκαν. «Ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατηρεί τις κυρώσεις ως ενδεχόμενο μέσο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας, αν η τελευταία παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο» προσέθεσε.

Ερωτηθείς ειδικότερα αν οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, ο κ. Δένδιας τόνισε πως για να μην εφαρμοστούν θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Τούρκο ομόλογό του, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δουν ξεκάθαρα ποιο είναι το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας και σημείωσε πως ο ίδιος συγκαταλέγεται σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πραγματικό συμφέρον της είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ε.Ε..

«Και ίσως, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό θα σημαίνει στενότερες σχέσεις και πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συνεπώς, διαμήνυσε, η Τουρκία θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με αυτή τη σειρά κανόνων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών μας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, τόνισε πως συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και θα το ασκήσει όταν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Επίσης, εκτός αυτού, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί επί αυτής της βάσης με την Τουρκία ή επί αυτού του ζητήματος με οποιονδήποτε άλλο.

Σε ερώτηση για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία μαζί της, όχι περιμένοντας «χάρες» από αυτούς, αλλά γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή θα βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών.

Εν συνεχεία, , όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στη σημασία των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει βαθιά συναντίληψη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να συμμετέχει η Τουρκία σε όλα. Αλλά βάσει ενός συνόλου κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να αποκλείσουμε την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει, ότι για να γίνει μέλος των χωρών της μεγάλης συναντίληψης που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο».

Την ανάγκη θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία, ως μέρος της οποίας παρουσιάζεται και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σημείωσε  ο πρέσβης της Γερμανίας στην Aγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ». Ο κ. Σουλτς λαμβάνει ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη η Aγκυρα να επενδύσει στην αποκλιμάκωση.

Ο κ. Σουλτς, πάντως, περιγράφει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου ως «θετική ατζέντα», ενώ υπογραμμίζει τον ρόλο της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για εμάς και έχουμε κάθε συμφέρον στις καλές σχέσεις, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», ανέφερε. Ενώ συμπλήρωσε ότι «ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. μοιραζόμαστε τις ανησυχίες με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφερόμενος στην περίοδο έντασης του Αυγούστου – Νοεμβρίου.

Ο κ. Σουλτς χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών, ωστόσο επισήμανε ότι «προτού καταστεί δυνατό να γίνουν αυθεντικά εποικοδομητικές συνομιλίες, πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη που έχει χαθεί». Αναφέρθηκε στην ανάγκη «σοβαρού και προσανατολισμένου σε αποτελέσματα διαλόγου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο» και εκτίμησε ότι τα θέματα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών είναι περίπλοκα, αλλά μπορεί να επιλυθούν. Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι «αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μία λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ενώ σημείωσε ότι είναι ουσιώδες «η Τουρκία να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία ακολουθώντας το μονοπάτι της βιώσιμης αποκλιμάκωσης με συνεπή και αξιόπιστο τρόπο». Επισήμανε ότι η Ε.Ε. είναι «έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις και να επιλυθούν υπαρκτές συγκρούσεις», ζήτησε από την Αγκυρα να απέχει από προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και να λύσει τα θέματα μέσω του διαλόγου, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για την κατάσταση στο Βαρώσι.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στις πολύ στενές εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας. Οπως είπε, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 38 δισ. ευρώ το 2019, με τη Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές.

Share this post