Ν. Δένδιας : “Τα ζητήματα δεν κρύβονται κάτω από χαλί”

Ν. Δένδιας : “Τα ζητήματα δεν κρύβονται κάτω από χαλί”

Η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση επισημαίνει στην «Καθημερινή» Αθηνών και στον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος,  Νίκος ∆ένδιας, στην πρώτη συνέντευξη,  μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ο κ. ∆ένδιας υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συνάντηση, παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. ∆ένδιας κάνει αναφορά και στη θετική ατζέντα, τα σημαντικά οικονομικά σημεία της οποίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. ∆εν θεωρεί ότι υπάρχει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο παρατηρεί ότι υφίσταται «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας», γεγονός το οποίο κάνει την προοπτική επίλυσης των διαφορών ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Ως προς τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. ∆ένδιας εκτιμά ότι η υπογραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Επισημαίνει ότι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, έχει σημασία η στρατηγική διάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ.

*Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Ο Ν. Δένδιας μιλά μετά την δημόσια σύγκρουση με Τσαβούσογλου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post