Ν. Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας της Πυρόσβεσης

Ν. Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας της Πυρόσβεσης

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βόρεια Εύβοια για έκτη ημέρα

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το βράδυ στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια απόψε  έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από τη χώρα την Ελλάδα,  όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που τους παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Περαιτέρω, όπως επισήμανε οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

 

                                                  Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παρ’ όλα αυτά, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βόρεια Εύβοια για έκτη ημέρα, όπου πριν λίγο εκδηλώθηκε νέα αναζωπύρωση στις Γούβες, ενώ πολλά και επικίνδυνα είναι και τα μέτωπα στο Αρτεμίσιο προμηνύοντας μία ακόμα δραματική νύχτα.

Από το Πευκί απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης 400 πολίτες, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν την μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα στην Αττική, είπε ότι η εικόνα συνεχίζεται να βελτιώνεται, ενώ υπογράμμισε ότι απόψε, όπως και χθες, θα επιτηρούνται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη στο πεδίο.

Σχετικά με τις νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα, στην Κρήτη και στη Ζάκυνθο, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ελέγχθηκαν γρήγορα και γι’ αυτό είναι σε ύφεση, ενώ η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ηλεία και έχει φτάσει στην Αρκαδία είναι σε ύφεση, αλλά υπάρχουν μικρά μέτωπα που μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 34 άτομα και 13 οχήματα από την Τσεχία.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και είναι μεγάλη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό με την πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους (τύπου PZL), από την Κεφαλλονιά, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας ότι ο πιλότος και πατέρας δύο παιδιών είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ανέφερε ότι και ο πυροσβέστης από την Πάρνηθα επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. «Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια» σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε τους πιλότους, τους μηχανικούς και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, που διασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εναέριου στόλου τους.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους, «πάνω απ’ όλα για τη δική τους ασφάλεια», να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. «Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη, παλεύοντας για το καλύτερο απέναντι σε πρωτόγνωρες συνθήκες», κατέληξε.

Ηλεία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, καθώς το απόγευμα Πυροσβεστική και εθελοντές κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αναζωπύρωση στη Νεμούτα και να την θέσουν υπό έλεγχο. Το ενεργό μέτωπο στην Ηλεία δεν είναι πλέον ενιαίο και η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται με τις διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή.

Πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους στη Ζάκυνθο – Σώος ο πιλότος

Όσον αφορά το πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ, που  κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε από το σημείο της πτώσης με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Το αεροσκάφος ήταν μαζί με ένα ακόμη Πετζετέλ και είχαν σταλεί για να ενισχύσουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς μικρής έκτασης στην περιοχή Λαγώποδο -Μαχαιράδο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Στο 251 ΓΝΑ για προληπτικούς λόγους ο χειριστής του αεροσκάφους PZL, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Μαχαιράδο Ζακύνθου

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρεται για προληπτικούς λόγους, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους PZL που κατέπεσε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Μαχαιράδο Ζακύνθου.

Ο χειριστής είναι καλά στην υγεία του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Το αεροσκάφος ανήκε στο κλιμάκιο της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κεφαλονιά.

Στην προηγούμενη ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει τα εξής:

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση».

Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη νύχτα, ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης τους, καθώς επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα, και με το πρώτο φως της ημέρας προσβάλλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια. Ειδικότερα για την Εύβοια είπε ότι στην περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν κι αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ κατέστησε σαφές ότι «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε σήμερα και επιχειρούσε στην Πάρνηθα τονίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχετικά με τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και σε σημεία στην Πελοπόννησο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και των πυροσβεστών από πολλές χώρες, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, συνδράμουν την τεράστια προσπάθεια, να προστατευτούν ζωές και περιουσίες, και να περιοριστεί η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Αναφορικά με την Αττική επισήμανε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, όπως τόνισε, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων. Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», σημείωσε.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.

Όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν. Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μεριμνούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία βασικών υποδομών (όπως καύσιμα, ηλεκτρικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης) στις περιοχές που δίνονται οι μάχες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη τους που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή έκανε λόγο για άλλο ένα δύσκολο απόγευμα κι άλλη μια δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους. «Όλες οι δυνάμεις, που δίνουν σκληρή μάχη όλες αυτές τις μέρες, θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αμείωτη ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση», υπογράμμισε ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. «Είναι απαραίτητο για την ασφάλειά τους. Η μάχη συνεχίζεται», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναζωπυρώσεις πύρινων μετώπων σημειώνονται στην Ηλεία και όπως εκτιμάται, σε αυτό βοηθά ο άνεμος που πνέει», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «έχει σημειωθεί αναζωπύρωση στην περιοχή Βίλλια της Νεμούτας, όπου ήδη επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να περιορίσουν την φωτιά και να μην μετακινηθεί προς την περιοχή Ξηρόκαμπος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «είναι σημαντικό να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλλια, διότι αν επεκταθεί προς Ξηρόκαμπο, αλλά και προς τις περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλό και Άσπρα Σπίτια, τότε θα «βρει» δασικές εκτάσεις που δεν έχουν καεί».

Επίσης, όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «υπάρχει άλλη μία αναζωπύρωση στην περιοχή Δούκας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την αντιμετωπίζουν, ώστε να μην προχωρήσει προς την περιοχή Νεράιδα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς πάλι αύριο σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία και άλλες 5 περιφέρειες

Στο πορτοκαλί είναι και αύριο Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, επτά περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Εύβοια και η Αττική, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διατηρώντας για μια ακόμα μέρα την γενική επιφυλακή του Πυροσβεστικού Σώματος και την επιχειρησιακή ετοιμότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

· Περιφέρεια Κρήτης

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, η πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, eviathema.gr

Share this post