Ν. Αναστασιάδης: Δημιούργησα μια ιδιαίτερα ανθρώπινη σχέση με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ν. Αναστασιάδης: Δημιούργησα μια ιδιαίτερα ανθρώπινη σχέση με τον Πάπα Φραγκίσκο

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο  στη Αγία Έδρα είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  έτυχε θερμής υποδοχής στο Αποστολικό Μέγαρο, στην Αγία Έδρα.

Kατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον Πάπα ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο αντίγραφο κύλικα του 4ου αιώνα π.Χ., και  το συμβολικό συνολικό χρηματικό ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ, πέντε χιλιάδες προς ενίσχυση του ταμείου των άπορων προς ένδειξη της εκτίμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θεάρεστο, που επιτελεί η Αγία Έδρα, και πέντε χιλιάδες προς ενίσχυση του ταμείου της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου για το έργο της προς απάμβλυνση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εκδόσεις  της Αγίας Έδρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Καρδινάλιο Γραμματέα Εξωτερικών, Pietro Parolin, και τον Αρχιεπίσκοπο, Paul Richard Gallagher, Γραμματέα Σχέσεων με Κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.

Ανακοίνωση της Αγίας Έδρας σημειώνει: “Κατά τις εγκάρδιες συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη Γραμματεία, εκφράστηκε η εκτίμηση για τις καλές διμερείς σχέσεις που υπάρχουν και η πρόθεση ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής των προσφύγων. Επιπλέον, αναφέρθηκε η διαδικασία επανένωσης του νησιού και η κατάσταση στη δυτική Μεσόγειο και σε ολόκληρη την περιοχή, με την ελπίδα ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου”.

Σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ότι “θεωρεί  ιδιαίτερα τιμητική και δημιουργική” τη συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα.

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε για το άριστο των σχέσεων που διατηρούμε”, δήλωσε. Επίσης, ανέφερε: “Ευχαρίστησα για την απόφαση να δημιουργηθεί Πρεσβεία του Βατικανό στην Κύπρο, όπως επίσης και έδρα του Βικαρίου της Λατινικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων στην Κύπρο, όπως επίσης εξέφρασα τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού και τη δική μου βεβαίως, για τη στήριξη αρχών από πλευράς Αγίας Έδρας τόσο όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Αυτού Αγιότητα στα θέματα μετανάστευσης. Τον ευχαρίστησα διότι ήταν η πρώτη κίνηση αποδοχής μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο.

Μιλήσαμε για τα προβλήματα του Κυπριακού και της συνθήκες, που ολοένα χειροτερεύουν ως αποτέλεσμα των ενεργειών τη Τουρκίας. Μιλήσαμε για το θέμα των αγνοουμένων, ένα ευαίσθητο ανθρωπιστικό θέμα, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Πάπα, για την Κλιματική Αλλαγή και ιδιαίτερα και για τον Λίβανο, μια περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Παπική Εκκλησία, αλλά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα δεινά που υφίσταται ο ουκρανικός λαός ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Είχα την ευτυχία να πληροφορηθώ από τον ίδιο ότι σαν αποτέλεσμα των δημιουργικών, όπως ο ίδιος είπε, προσπαθειών μου για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να μου απονείμει το ανώτατο παράσημο, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου του 9ου, κάτι που, όπως μου έχει ο ίδιος δηλώσει, δίδεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτό είναι μια τιμή για μένα, αλλά και για την Κύπρο μας”.

Πρόσθεσε ότι ενημέωσε  για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια διεθνή σύμβαση δια της οποίας παραχωρείται ένα μακρόχρονο σύμφωνο ενοικίασης κρατικής γης για την ανέγερση της πρεσβείας της Αγίας Έδρας.

Σε ερώτηση,  αν έχει αποχαιρετίσει τον Πάπα Φραγκίσκο λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον Πάπα έχει δημιουργήσει «μια ιδιαίτερα ανθρώπινη σχέση. Επομένως, τον αποχαιρέτησα ως Πρόεδρος, αλλά δεν τον αποχαιρέτησα ως φίλος».   

Στα δεξιά του Πάπα ο πρέσβης της Κύπρου στην Αγία έδρα και πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος , Γεώργιος Πουλίδης

  

Απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα,  Γιώργος Πουλλίδης, στην παρουσία και του Καρδινάλιου Γραμματέα Εξωτερικών, Pietro Parolin, Έδρας. Ο Καρδινάλιος θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  με το Περιδέραιο του Τάγματος Ιπποτών του Πάπα Πίου Θ’.

ΦΩΤΟ: Holly See Press Office

 

Share this post