Μόρφου Νεόφυτος : Στα όρια της μητροπόλεως μας οι ιεροί ναοί δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο

Μόρφου Νεόφυτος : Στα όρια της μητροπόλεως μας οι ιεροί ναοί δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο

Αυθημερόν αντέδρασε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στα οριζόντια μέτρα, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνουν την τέλεση Ιερών Ακολουθειών και Θείων Λειτουργειών , χωρίς πιστούς. Σε εγκύκλιο προς το ποίμνιο της Μητροπόλεως Μόρφου, την οποία κοινοποίησε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Νεόφυτος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: 

*Στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, πληροφορώ, ως ο κατά τόπον αρμόδιος Μητροπολίτης, ότι οι ιεροί ναοί μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, τόσον οι ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, όσο και τα ιερά Μυστήρια θα τελούνται κανονικά. Ούτε κορδέλλες θα τοποθετηθούν στους σκάμνους, ούτε οιοσδήποτε ιερέας η επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον αριθμό των εισερχομένων στον ναό πιστών, ούτε και να τους απαγορεύσει την είσοδο εν ώρα Ακολουθίας.

*Και τονίζουμε εν προκειμένω το αρχαίο νομικό έθος της ασυλίας των ιερών ναών, των χώρων της λατρείας του Θεού, που δεν μπορούν να καταστούν χώροι αστυνόμευσης των πιστών, τη στιγμή μάλιστα που αυτή την ιερότητα και ασυλία σεβάστηκαν ανά τους αιώνες και ετερόδοξοι, και αλλόθρησκοι, και κατακτητές… Και να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι αυτή η ασυλία τυγχάνει σεβαστή στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών. Πολλού γε δη πρέπει να τυγχάνει στους Ορθοδόξους ναούς ενός Ορθοδόξου από δισχιλιετίας Χριστιανικού κράτους.

Στην εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Μόρφου καταλήγει , κάνοντας σαφή,  μετά παρρησίας,  την θέση του προς την κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους:

“Εάν τα ανωτέρω, δηλαδή η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών μας θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα, την ευθύνη δεν θα έχουν, ούτε οι ιερείς, ούτε οι διάκονοι, ούτε οι εκκλησιαστικοί Επίτροποι, αλλά την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου, εγώ προσωπικά, ο Μητροπολίτης σας. Και είμαι έτοιμος, χάριν της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των Ακολουθιών και Μυστηρίων μας, να παρασταθώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου”.

*Αυτούσια η εγκύκλιος

Μητροπολίτης Μόρφου (09.12…. by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post