Μητσοτάκης: Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων .

Μητσοτάκης: Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων .

Ν. Αναστασιάδης: Λύση στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κυριάκος Μητσοτάκης , στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως θα αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι « θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.
Επίσης , επεσήμανε πως κοινή θέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία, όμως, «απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου».

*Πιο κάτω παρατίθενται αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ν. Αναστασιάδης

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια τόσο του ιδίου όσο και του Κυπριακού λαού για την εκλογή σας στην Πρωθυπουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ευχόμενος παράλληλα κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

Το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη σας στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κύπρο, καταδεικνύει εκ νέου τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών και επιβεβαιώνει την προσωπική σας βούληση για συνέχιση της στενότατης συνεργασίας, της πλήρους στήριξης και του μεταξύ μας συντονισμού δράσεων.

Κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα δημιουργικών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα, ενημέρωσα τον φίλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επιτρέψετε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού, της Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά, την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.

Μέσα από τους κοινούς αγώνες μας έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωση μας στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές ή ηττημένους και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης πραγμάτων, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα κατά τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μιας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Με βάση τις πιο πάνω αρχές, με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση θα προσέλθω στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου, κοινή θέση με τον Φίλο Πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εν λόγω χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μας δόθηκε η ευκαιρία με τον φίλο Πρωθυπουργό και τους διακεκριμένους συνεργάτες του, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις και για τον τρόπο, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμώ να εκφράσω στον φίλο Πρωθυπουργό τις θερμές μου ευχαριστίες για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας επαναβεβαιώσαμε πως κοινές είναι οι ανησυχίες για τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που άπτονται, μεταξύ άλλων, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της ανάγκης για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Την ίδια στιγμή επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Επιθυμώ να επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις.

Φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η σημερινή σου επίσκεψη θα αποβεί καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη συγκρότηση περαιτέρω στοχευμένων δράσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, τόσο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ισχυρή εντολή που ο ελληνικός λαός σας έχει δώσει, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει, με τη βεβαιότητα πως θα δικαιώσετε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, και του κυπριακού λαού βεβαίως.
Καλωσορίσατε και πάλι στην Κύπρο».

Κ. Μητσοτάκης

«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση το πρώτο μου ταξίδι ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι στην Κύπρο συνεχίζοντας μια πολυετή παράδοση το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού να γίνεται πάντα στη Μεγαλόνησο.
Το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι συμβολικές ή τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και ευχαριστώ για τη λεπτομερή ενημέρωση κ. Πρόεδρε.

Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Στο πνεύμα αυτό εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί και τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα.

Καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.

Συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τους τρόπους αντίδραση οργανωμένης αντίδρασης η οποία δεν είναι μια αντίδραση που προφανώς περιορίζεται στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είναι μια αντίδραση που αφορά και την ίδια την ΕΕ καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επανέλαβα τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τα συνέχισε η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση, και εμείς ευχόμαστε να ‘πατήσουμε΄ πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών, στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.

Συζητήσαμε και άλλα διμερή ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ζητήματα που πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν εύκολα σε διμερές επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, αλλά και τη μεγάλη εκκρεμότητα – για την οποία θέλω πάλι να ευχαριστήσω όλο τον κυπριακό λαό δια του Προέδρου Αναστασιάδη – για τη σημαντική δωρεά την οποία έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, για την υποστήριξη των δομών περίθαλψης στην ανατολική Αττική και δεσμεύομαι ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής η μνήμη της οποίας θα μας συνοδεύει για πάντα.
Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τις σημαντικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης. Στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ήδη, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο που από άσυλο προστασίας ιδεών έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων.

Σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε αυτοδύναμη και να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική.
Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν τραύμα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, και παρά τα προβλήματα που σίγουρα πάντα υπάρχουν – καμιά οικονομία δεν μπορεί να λύνει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα – σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της ΕΕ.
Και για μας αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη, είναι σημείο αναφοράς για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα, δίδοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των οικονομικών θέσεων.
Φίλε Νίκο, θέλω και πάλι να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και τα καλά σου λόγια και πιστεύω ότι σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο συμπόρευσης του Ελληνισμού, του Κυπριακού και του Ελλαδικού Ελληνισμού, πιστεύω ότι ξημερώνει μια καινούρια, πιο αισιόδοξη μέρα».

Των δηλώσεων προηγήθηκαν κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και διευρυμένες συνομιλίες με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις κυβερνήσεις Ελλάδος -Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του ,  Μαρένα, και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης, έφθασε στις 10.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον γ.δ. του ΥΠΕΞ , πρέσβη , Τάσο Τζιωνή.

Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του προέδρου  Μακαρίου Γ΄.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης  και ο πρωθυπουργός παρακάθισαν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση.


Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος Αναστασιάδης , απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε :  «θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την ιδιαίτερη συγκίνηση μου πραγματικά, γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων σας θεωρήσατε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη σας στην Κύπρο, κάτι που συμβολίζει όχι απλά τους στενούς δεσμούς, αλλά το ιδιαίτερο προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Κύπρο, μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο, αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως η διαχρονική μας φιλία, αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν όπως και του κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα για το καλό των δύο χωρών. Έχουμε προκλήσεις που από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού, αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονες μας, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει, ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο, και εν συνεχεία δημιουργήθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες πάντα επ΄ωφελεία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών.
Καλωσορίσατε και πάλι. Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου επιτυχία στο δύσκολο έργο, που αναλαμβάνετε. Δεν έχω αμφιβολία γνωρίζοντας σας ότι θα το πετύχετε».
Απαντώντας  ο κ. Μητσοτάκης είπε:  «είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο μου επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση, η οποία ήθελε πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται στο πρώτο επίσημο ταξίδι του.
Όμως το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό είναι και ουσιαστικό. Διότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, και με σιγουριά τελικά ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Θα πρέπει να το γνωρίζετε, αφού μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία, ότι σε αυτό τον αγώνα έχετε τη στήριξη ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Προσβλέπω αυτή η επίσκεψη μου να είναι μια ουσιαστική επίσκεψη εργασίας,  η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και να βάλουμε το ‘νερό στο αυλάκι’ μιας καινούριας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ εμού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε για  να προάγουμε την ευημερία και των δύο λαών”.
Σας ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή και σας εύχομαι καλή δύναμη και περαστικά».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης  εξήρε  τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι «όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού».

*Οι φωτογραφίες είναι του Σταύρου Ιωαννίδη (ΓΤΠ)

Share this post