Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος ο από Γαλλίας Εμμανουήλ

Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος ο από Γαλλίας Εμμανουήλ

Στην εκλογή του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα μητροπολίτη Χαλκηδόνος προχώρησε σήμερα  η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα συνεδριάζει  μέχρι και την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1958 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλολογική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισιού και στο Ινστιτούτο του Αγίου Σέργιου. Συνέχισε τις σπουδές του επί της ιστορίας των θρησκειών στην Σορβόννη (Paris IV) και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1985 από τον Μητροπολίτη Βελγίου Παντελεήμονα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Τιμίου Σταυρού Βοστώνης όπου έλαβε το δίπλωμά του στην Θεολογία το 1987.

Στη συνέχεια, κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονα διακόνησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Βελγίου,  παραμένοντας Εφημέριος της Ενορίας των Αρχαγγέλων στις Βρυξέλλες.  Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2003 εξέλεγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας. Του ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Πατριαρχείου στον θεολογικό διάλογο με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολής. Διατηρεί την διεύθυνση της εκπροσώπησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  από το 1995 και έχει την ευθύνη του αμφίδρομου ακαδημαϊκού διαλόγου με τον Ισλαμισμό και τον Ιουδαϊσμό. Είναι επίσης πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 2010 και μέγας διοικητής του Τάγματος της Τιμής στην Ελλάδα το 2011.

 

Το 2005 με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας , Ζακ Σιράκ 

Το Οικουμενικό Παττιαρχείο του αναθέτει λεπτές αποστολές σε θέματα διορθοδόξων σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό χειρίστηκε το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας και προήδρευσε της Ενωτικής κληρικολαϊκής Συνόδου, που συνήλθε στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου 2018.  Επίσης, εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφανίου.

Στις 11 Ιουνίου 2019 , μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, ο εκλεγείς σήμερα Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Θρονική Εορτή της Εκκλησίας Κύπρου και συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.  

 

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς πληροφορήθηκε την ομόφωνη εκλογή του, εκ της Μεγαλονήσου Κρήτης ορμωμένου, Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, στον περίπυστο θρόνο της Ιστορικής και Γεροντικής Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, εκφράζει «εν ενί στόματι και μια καρδία» προς αυτόν, τις εγκάρδιες ευχές της Εκκλησίας Κρήτης για μια καλλίκαρπη, πολύχρονη και φωτεινή Ποιμαντορία.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Η Εκκλησία της Κρήτης καυχάται και αγάλλεται για την επάξια εκλογή του επίλεκτου και έμπειρου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, γόνου της Μεγαλονήσου Κρήτης, του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος, με τα πολλά χαρίσματα του, επί σειράν πολλών ετών προσφέρει αφειδώλευτα και πολύπτυχα στην Αγία μας Εκκλησία, και θα συνεχίσει να προσφέρει από τη νέα αυτή υψηλή θέση και διακονία, την οποία του ανέθεσε σήμερα ομόφωνα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Εκκλησία Κρήτης, αξίως και δικαίως, με μεγάλη πνευματική χαρά, υποβάλλει τις ευχαριστίες Της στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, για την εμπνευσμένη πρόταση και εισήγησή Του, εύχεται δε και προσεύχεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ να είναι πολύχρονος και υγιής, κραταιός και αποτελεσματικός και στη νέα Εκκλησιαστική αυτή έπαλξη, στην Ιστορική και Γεροντική Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο, για τη δόξα του Ονόματος του Τριαδικού Θεού μας και τον έπαινο της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας”.

                                                                          Ο κ. Εμμανουήλ προ ετών στην Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους
Οι Εφοροεπιτροπές των Κοινοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Επαρχίας Χαλκηδόνος  , σε ανακοίνωση τους χαιρετίζουν με ιδιαίτερη χαρά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 και προέβη στην εκλογή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, άξιου συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, στη Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.  Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: 
“Η προαγωγή του Μητροπολίτη Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Επαρχία μας και τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.  Ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ είναι μία σημαντική προσωπικότητα, που κοσμεί τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Ιεράρχης με αξία μόρφωση, προικισμένος με προσόντα και σπάνιες διοικητικές ικανότητες υπηρέτησε τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία επί σειρά ετών σε πολλούς και απαιτητικούς ρόλους και θώκους. Ανέλαβε σπουδαία δράση στην Ευρώπη και εκπροσώπησε επάξια το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
                                              Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης
Η ιστορική μας Επαρχία ευχόμαστε να ζήσει πάλι στιγμές αντάξιες του ένδοξου παρελθόντος της, της μακραίωνης ιστορίας και της μεγάλης παράδοσής της υπό την καθοδήγηση του Γέροντα κ. Εμμανουήλ.
Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη μας,  ευχόμαστε από καρδιών, να πηδαλιουχήσετε τη νοητήν ναυν της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος εις λιμένας ευειδείς και ασφαλείς. 
Πολλά και ευλογημένα τα έτη σας! Ας είναι η ποιμαντορία σας ευκλεής και πολυχρόνιος!” 

Ο κ. Εμμανουήλ διαδέχεται τον Γέρτοντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Αθανάσιο  (2008-2021)  ,

του οποίου  η Σύνοδος αποφάσιεσε την έκπτωση του  από την επαρχία του και την κατάταξή του, στους σχολάζοντες ιεράρχες με τον τον τίτλο πρώην Χαλκηδόνος, λόγω “σωρείας ἀντικανονικῶν πράξεων, ὡς καί τήν ἐπιδειχθεῖσαν ἀπείθειαν καί ἀσέβειαν πρός τό πρόσωπον τοῦ Παναγιωτάτου Προκαθημένου καί πρός τόν θεσμόν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου”, όπως αναφέρει ανακοίνωση της  Αρχιγραμματείας της Συνόδου.

 

Ο κ. Αθανάσιος σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1959) και μετεκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου και αναγορεύτηκε διδάκτορας φιλοσοφίας το 1965. Διετέλεσε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Χάλκης στην έδρα της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης, ενώ  σπούδασε  και βυζαντινή αγιογραφία. Διετέλεσε μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετείχε  στις συνοδικές επιτροπές: διορθόδοξων ζητημάτων, ιδρυμάτων του θρόνου στο εξωτερικό (πρόεδρος), διαχριστιανικών ζητημάτων (πρόεδρος), του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, θεολογικών μελετών, Αγίου Όρους κ.ά., όπως επίσης και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και πρόεδρος του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Share this post