Με τις «ευλογίες» όλων ο Αναστασιάδης πάει στην συνάντηση με Ακιντζί

Με τις «ευλογίες» όλων ο Αναστασιάδης πάει στην συνάντηση με Ακιντζί

Παρά την έντονη κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ ΑΚΕΛ και προεδρικού , οι ηγέτες όλων των κομμάτων αποφάσισαν σήμερα να στηρίξουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη , ενόψει της συνάντησης του με τον Μουσταφά Ακιντζί , την προσεχή Παρασκευή. Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της την πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Αναστασιάδης , σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγιση του στη συνάντηση  και την επιδίωξη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για την επίλυση του Κυπριακού.
Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων,  τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη του και θα αξιολογήσει.
Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε “πολύ δημιουργικό κλίμα”.
Σε ερώτηση, αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης  μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί πιο ενισχυμένος, ο κ. Προδρόμου  είπε πως «είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας. Επομένως, ο πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσέρχεται σε όλες τις διεργασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».
Σε άλλη ερώτηση , αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ  , ο εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις, προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση, η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη”. Για το θέμα του φυσικού αερίου και των Βαρωσίων ο κ. Προδρόμου δήλωσε   ότι «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι γνωστές».


Κληθείς να πει,  αν από τη σημερινή συνεδρίαση διαφαίνεται “κάποια ελάχιστη κοινή συνισταμένη”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις, είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του προέδρου  να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες  για τα Βαρώσια η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνεί πως απέναντι στα όσα απεργάζεται η τουρκική πλευρά υπάρχουν τα διεθνή ψηφίσματα. Μάλιστα, στο τραπέζι κατατέθηκε και η άποψη πως για την Αμμόχωστο μπορεί να συνεχισθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε, αρχές του 1990 για άνοιγμα της πόλης και είσοδο εμπειρογνωμόνων.
Η άποψη του ΑΚΕΛ ήταν πως, εάν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφωνήσουν, η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στο θέμα του φυσικού αερίου η πλειοψηφία , όπως προκύπτει και από δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίασης , απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη το  ζήτημα να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Στο θέμα του μορατόριουμ η θέση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν ήταν απορριπτική υπό το πρίσμα ότι για τους επόμενους έξι μήνες δεν είναι προγραμματισμένες εργασίες, κάτι που ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Share this post