Με νομικισμούς υποχρέωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνταξιοδοτήσει τον καθηγητή NIYAZI KIZILYUREK

Με νομικισμούς υποχρέωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνταξιοδοτήσει τον καθηγητή NIYAZI KIZILYUREK

Ο καθηγητής και ευρωβουλευτής NIYAZI KIZILYUREK θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την συνταξιοδότηση του από το Π.Κ.-“Ο «Περί εκλογής μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νόμος του 2004» συγκρούεται τόσο με την αρχή της ισονομίας, όσο και την αρχή της αναλογικότητας”.- Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου: “οι διατάξεις της νομοθεσίας αναχρονιστικές”

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και  ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL),  NIYAZI KIZILYUREK , δήλωσε ότι επιφυλάσσει  και θα διεκδικήσει  όλα τα νόμιμα δικαιώματα του με ένδικα μέσα. Επίσης, τονίζει: “Δεν θέλω ευνοϊκή μεταχείριση, όμως έχω επίγνωση των σκοπιμοτήτων”, καταγγέλλει ότι από χρόνια ο υπουργός Παιδείας , Πρόδρομος Προδρόμου, “είχε βάλει στο στόχαστρο το πανεπιστήμιο και μου επιτιθόταν με κάθε μέσο”.

Ο NIYAZI KIZILYUREK εκφράζει ευχαριστίες για την στήριξη τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον πρύτανη , καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. 

Πριν από την δήλωση ο κ. Χριστοφίδης είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι το   Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 17 Ιανουαρίου, αποφάσισε την συνταξιοδότηση του καθηγητή NIYAZI KIZILYUREK. Στον καθηγητή ,   μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή το 2019, είχε δοθεί  από το Πανεπιστήμιο άδεια άνευ αποδοχών.

Αυτούσια η δήλωση του NIYAZI KIZILYUREK

“27 χρόνια πριν, το Σεπτέμβρη του 1995, όταν διορίστηκα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως λέκτορας, έγινα στόχος μιας τρομακτικής εκστρατείας συκοφάντησης. Κάποιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι ήμουν «ανθέλληνας», ότι διέδιδα την «κυπριακή συνείδηση» και απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνσή μου από το πανεπιστήμιο.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ρίχτηκαν πάνω μου, σαν μια χιονοστιβάδα που όλο και μεγάλωνε. Οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί που συμμετείχαν σε αυτήν την κακοφωνία, οργισμένα τόνιζαν ότι δεν υπήρχε θέση για έναν «ανθέλληνα» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρουσίαζαν επιλεκτικά αποσπάσματα από το βιβλίο μου «Ολική Κύπρος», για να «αποδείξουν» ότι είμαι «ανθέλληνας»  και να με κατηγορήσουν για καλλιέργεια «κυπριακής συνείδησης».

          Σε  αυτήν την υστερική εκστρατεία, έλαβαν μέρος και πολιτικοί, οι οποίοι, φώναζαν «Γιατί αυτός ο τύπος δεν έχει ακόμη απολυθεί από το πανεπιστήμιο;». Η χιονοστιβάδα αντιδράσεων όλο και μεγάλωνε. Σειρά πήρε και η τότε Υπουργός Παιδείας που ζητούσε να φύγω από το πανεπιστήμιο. Ο Νίκος Σαμψών δε, έγραφε στη Μάχη, «Βρωμότουρκε, σήκω φύγε».

Μεταξύ εκείνων που ήθελαν να απολυθώ από το πανεπιστήμιο, οι πιο σκληροπυρηνικοί ήταν η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για ένα Καθαρά Ελληνικό Πανεπιστήμιο». Αυτή η πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον Πρόδρομο Προδρόμου -δυστυχώς, σήμερα Υπουργό Παιδείας-,  είχε βάλει στο στόχαστρο το πανεπιστήμιο και μου επιτιθόταν με κάθε μέσο. Ανησυχούσαν ότι το πανεπιστήμιο θα «κυπριοποιούσε» τους Έλληνες της Κύπρου και με έβλεπαν ως καλλιεργητή της κυπριακής συνείδησης.  

          Με εξέπληττε αυτό που περνούσα. Περίμενα ότι ο διορισμός μου θα ενοχλούσε τους Τουρκοκύπριους εθνικιστές. Γιατί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούσαν να συμβιώσουν. Η επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και ο ισχυρισμός ότι μπορούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Έλεγαν ότι «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τουρκοκύπριους». Πώς ήταν, τώρα,  δυνατόν να προκαλεί τόσο μεγάλες αντιδράσεις η παρουσία ενός Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μάλιστα πίστευε στην επανένωση;

Σήμερα, μετά από όσα έχω βιώσει σε αυτά τα 27 χρόνια και την εμπειρία μου στις ευρωεκλογές του 2019, τις επιθέσεις που ξεκίνησαν από την υποψηφιότητά μου, και χειροτέρευσαν μετά την εκλογή μου, έχω απάντηση:

  • Όπως οι Τουρκοκύπριοι αποσχιστές χτίζουν τη διχοτόμηση της Κύπρου, δυστυχώς έτσι και οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές συμβάλλουν στην εμβάθυνση της διχοτόμησης της χώρας μας.
  • Στους θεσμούς και τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουν να βλέπουν μόνο Ελληνοκύπριους. Φαίνεται ιδιαίτερα ειρωνικό, το γεγονός ότι σε μια εποχή που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στους θεσμούς του κράτους, να εκδιώκεται ο μοναδικός Τουρκοκύπριος καθηγητής από το δημόσιο πανεπιστήμιο.
  • Δεν αντέχουν ούτε ένα Τουρκοκύπριο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ούτε ένα Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή.

Τυγχάνει να είμαι και τα δύο…

Από την άλλη είναι γεγονός, ότι ο ελληνοκυπριακός εθνικισμός, ιστορικά, στρέφεται ενάντια σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: τους Αριστερούς και τους Τουρκοκύπριους.

Τυγχάνει να είμαι και τα δύο…

Από τις πιο πάνω πολιτικές διαπιστώσεις, δεν θέλω να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι ζητώ ευνοϊκή μεταχείριση. Θέλω, όμως, να απαντήσω σε όλους αυτούς που καλόπιστα ή κακόπιστα λένε, ότι «ο νόμος είναι νόμος», ότι αυτός ο νόμος είναι απαράδεκτος από κάθε άποψη και αναχρονιστικός.

Αντί το Νομοθετικό Σώμα να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αλλάξει αυτό τον νόμο, τον χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο «Περί εκλογής μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νόμος του 2004» συγκρούεται τόσο με την αρχή της ισονομίας, όσο και την αρχή της αναλογικότητας.

Απαγορεύει σε καθηγητές δημόσιων πανεπιστημίων να κατέχουν δημόσια αξιώματα, κάτι που δικαιούνται οι καθηγητές ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, ενώ επιτρέπεται σε άλλους ευρωπαίους πολίτες να είναι ευρωβουλευτές και ταυτόχρονα καθηγητές Πανεπιστημίου, αυτό απαγορεύεται στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να τονίσω, ότι επιφυλάσσω και θα διεκδικήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου με ένδικα μέσα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διαχρονική του στήριξη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρύτανη κ. Τάσο Χριστοφίδη, ο οποίος 27 χρόνια πριν στάθηκε δίπλα μου στις επιθέσεις που δεχόμουν, και σήμερα πάλι υπερασπίζεται το δίκαιο”.

Δήλωση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη

Τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης, και ο πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος , μετά την συνεδρίαση έδωσε στον Τύπο την πιο κάτω γραπτή δήλωση:

“Το άρθρο 70 του Συντάγματος προνοεί το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή ή υπουργού και της ιδιότητας της θέσης επ’ αμοιβή σε οργανισμό δημοσίου δικαίου, με το σκεπτικό ότι εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφέροντος όταν ο βουλευτής ή υπουργός καλείται να πάρει αποφάσεις για θέματα του οργανισμού δημοσίου δικαίου από τον οποίο προέρχεται. Στο άρθρο 16 του περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νόμου του 2004, προβλέπεται ότι το αξίωμα του μέλους του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  είναι ασυμβίβαστο με τα αξιώματα, την ιδιότητα ή θέση προς την οποία η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη δυνάμει του άρθρου 70 του συντάγματος. Σε αντίθεση με την περίπτωση του βουλευτή ή υπουργού, ένας ευρωβουλευτής δεν χειρίζεται θέματα του οργανισμού δημοσίου δικαίου από τον οποίο προέρχεται. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί ότι δεν έχει παραβιάσει την ουσία και το πνεύμα του νόμου που αφορά στο ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του Ευρωβουλευτή και του καθηγητή με άδεια άνευ απολαβών.

Σημειώνω ότι και με βάση νομική γνωμάτευση που έχει εξασφαλίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορούν να  γίνουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

  1. Το άρθρο 16 του νόμου του 2004 παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας όπως καθορίζεται από το άρθρο 52 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει τα εξής:

 

Κάθε περιορισμός στην άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται στον παρόντα Χάρτη πρέπει να προβλέπεται από το νόμο και να σέβεται το βασικό περιεχόμενο των εν λόγω δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, περιορισμοί επιτρέπεται να επιβάλλονται μόνο εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων».

*Το ζήτημα που ανακύπτει είναι πως οι λόγοι, που θεμελιώνουν την επιβολή του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του Ευρωβουλευτή και της κατοχής θέσης Καθηγητή Πανεπιστημίου χωρίς απολαβές, δεν ισχύουν.

*Το άρθρο 16 του νόμου του 2004 παραβιάζει την αρχή της ισότητας, αφού υπάρχει άνιση και δυσμενής μεταχείριση των καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών μελών της ΕΕ, αφού στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου μεταξύ του αξιώματος του Ευρωβουλευτή και του Καθηγητή Πανεπιστημίου ακόμη και με απολαβές. Μια επιπλέον παραβίαση της αρχής της ισότητας οφείλεται στο γεγονός ότι το άρθρο 16 του νόμου τους 2004 δημιουργεί ασυμβίβαστο μόνο για τους καθηγητές των δημόσιων πανεπιστημίων και όχι των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

*Με βάση τα πιο πάνω, αν το θέμα αχθεί ενώπιον του δικαστηρίου, είναι πολύ πιθανό, το άρθρο 16 του νόμου του 2004 να αποφασιστεί ότι δεν συνάδει ούτε με το ενωσιακό δίκαιο, αλλά ούτε και με το σύνταγμα της δημοκρατίας.

*Παρόλα αυτά, με βάση την ισχύουσα πρακτική, ένας νόμος είναι συνταγματικός, εκτός και η δικαστική διαδικασία αποφασίσει διαφορετικά. Συνεπώς, επειδή θεωρείται ότι το γράμμα του νόμου έχει παραβιαστεί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Συμβουλίου του αποφάσισε να προχωρήσει σε συνταξιοδότηση του συναδέλφου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ώστε, αν ο ίδιος το επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και το θέμα που προκύπτει αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του 2004 να κριθεί δικαστικά.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας αναχρονιστικές για τους λόγους, που πολλές φορές έχουν εξηγηθεί. Για το σκοπό αυτό έχει αποστείλει προσχέδιο τροποποίησης της νομοθεσίας στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και αναμένει τις δικές του ενέργειες”.

Κατά τη συζήτηση  στην Επιτροπή Θεσμών δημιουργήθηκε ένταση, όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου προχωρούσε στην τοποθέτησή του και υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Βουλευτή Λεμεσού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενέγραψε το θέμα KIZILYUREK .


Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για σαφή παραβίαση του κανονισμού, που αφορά την επίδειξη σεβασμού προς τους προσκεκλημένους και κάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής την επόμενη φορά να εγκαλέσει σε τάξη τον κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στον κ. Λουκαΐδη ότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι ο κ. Λουκαΐδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ζήτησε τον λόγο και του δόθηκε.

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ανεδαφικό τον χαρακτηρισμό Λουκαΐδη, αναφέροντας ότι “ήρθε να ποδηγετήσει τη συζήτηση”.

Στη συνέχεια, ωστόσο ανακάλεσε τα περί ποδηγέτησης μετά από τοποθέτηση της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που χαρακτήρισε την έκφραση ως απαράδεκτη, ενώ η ίδια Βουλευτής απολογήθηκε στον κ. Χριστοφίδη εκ μέρους των βουλευτών. Και η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι είναι εξευτελιστικό να διακόπτει, να γελά και να ειρωνεύεται τον πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Μετά την τοποθέτηση του πρύτανη  , ενώ η συνεδρίαση συνεχιζόταν, ο κ. Θεμιστοκλέους αποχώρησε. Για την στάση του ζήτησε συγγνώμη ο πρόεδρος της Επιτροπής.


Όπως είπε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στη γνωμάτευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, ζητά όπως το αρμόδιο Υπουργείο καλέσει σε συμμόρφωση το Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με το θέμα, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αυθαίρετη συμπεριφορά του ΔΣ του Πανεπιστημίου, η οποία ενδεχομένως να πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, όπως είπε μετά από την απόφαση του Πανεπιστημίου για συνταξιοδότηση του Ευρωβουλευτή, το θέμα έχει κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπό τις περιστάσεις.


Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η πρόνοια για το ασυμβίβαστο των ευρωβουλευτών εισήχθη το 2004 και επιβεβαιώθηκε από τη Βουλή στον νόμο περί πολιτικών κομμάτων το 2015. Είπε επίσης ότι στο νόμο υπάρχουν και πρόνοιες για πριν τις εκλογές, δίνοντας το δικαίωμα στους υποψηφίους να πάρουν 40 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών άδεια άνευ απολαβών, ώστε να μην πληρώνονται από τον Κύπριο φορολογούμενο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Βουλή στο μέλλον θα μπορούσε να άρει κάθε ασυμβίβαστο κάτι που ωστόσο δεν έπραξε το 2015 και το μόνο που υπάρχει τώρα είναι ένας άλλος νόμος, που είναι ξεκάθαρος και προνοεί ότι αυτός που υπηρετεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκλέγεται σε αξίωμα αφυπηρετεί αυτοδικαίως. Σημείωσε επίσης ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου παράνομα έδωσε άδεια άνευ απολαβών στον Ευρωβουλευτή και αγνόησε τέσσερεις γνωματεύσεις που τις δόθηκαν από το 2019, ενώ για δυόμιση χρόνια δεν έκανε τίποτα.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία που σε μια πιθανή δίκη για το θέμα οι δύο διάδικοι, τόσο ο κ. Κιζίλγιουρεκ, όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θεωρούν το νόμο αντισυνταγματικό, οπότε δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια δίκαιη δίκη, αφού δεν θα υπάρχει η αντίθετη άποψη. Πρόσθεσε ότι το θέμα ηγέρθη και στην περίπτωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Τόνισε παράλληλα ότι η Υπηρεσία δεν διαφοροποιεί τον τρόπο που ενεργεί σε σχέση με την φυλή, το φύλο, την εθνοτική καταγωγή κ.α.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας εκφράστηκε η ευαρέσκεια του Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της παρανομίας και την αποκατάσταση της νομιμότητας εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως είναι θετικό και ήταν απαραίτητο το Πανεπιστήμιο να εφαρμόζει τους νόμους και το σύνταγμα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι είναι πλούτος για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα να έχει στις τάξεις του βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς ή άλλους αξιωματούχους. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθεί αυτός ο αναχρονισμός.
Παράλληλα είπε ότι γίνεται προσπάθεια από το ΑΚΕΛ να πολιτικοποιηθεί το θέμα κάτι που δεν ισχύει, ενώ είπε ότι κανείς δεν ανέδειξε το θέμα λόγω της καταγωγής του Ευρωβουλευτή, ο οποίος είναι εκλεγμένος από τον λαό και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ισονομία και ισοπολιτεία, πρόσθεσε, δεν κάνει διακρίσεις και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους και κάλεσε το ΑΚΕΛ να μην ψάχνει φανταστικούς εχθρούς.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι το θέμα του ασυμβίβαστου του κ. Κιζίλγκιουρεκ έχει δύο πτυχές. Όπως είπε, η νομική πτυχή έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς του Πανεπιστημίου που αποφάσισε να τον συνταξιοδοτήσει, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τελειωτικά στο δικαστήριο αν και εφόσον προσφύγει ο Ευρωβουλευτής. Αναφέρθηκε επίσης σε πολιτική πτυχή, σημειώνοντας ότι από την εκλογή του εθνικιστικοί κύκλοι των κατεχομένων των κατηγορούν ως προδότη και εθνικιστικοί κύκλοι στην ε/κ πλευρά των κατηγορούν ως πράκτορα των Τούρκων. Δυστυχώς, ανέφερε, κάποιοι έχουν δείξει ότι στην όλη συζήτηση είχαν ως κίνητρα είτε την καταγωγή είτε το κόμμα με το οποίο έχει εκλεγεί. Σημείωσε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις ο κ. Κιζίλγκιουρεκ υπερασπίστηκε έντονα την Κυπριακή Δημοκρατία, πολλές φορές εντονότερα από ό,τι πιθανόν να αναμενόταν από άλλους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι είναι τιμή για ένα κράτος να έχει ευρωβουλευτές ως πανεπιστημιακούς, ωστόσο δεν θεωρεί το ζήτημα πολιτικό, αλλά κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι νόμοι. Είπε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λύσει το θέμα εδώ και 2,5 χρόνια. Πρόσθεσε ότι θεωρεί μεγάλο λάθος να δίνονται στο θέμα διαστάσεις που δεν πρέπει και να πολιτικοποιείται.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει η Επιτροπή να ξαναδεί το νόμο, αφού όταν έγινε το Σύνταγμα του 1960 ούτε Ευρωβουλή υπήρχε ούτε Πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόθεση και από άλλους βουλευτές να δουν το θέμα συνταγματικά και να βρουν μια λύση, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους με γνώση και πείρα να προσφέρουν. Δήλωσε επίσης τη συμπαράστασή της στον Τ/κ Ευρωβουλευτή, ο οποίος στην Ευρωβουλή υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας πιο αποτελεσματικά και πιο πειστικά.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι στην Επιτροπή διεξήχθη μια έντονη συζήτηση, αλλά “το σημαντικό είναι ότι επαναφέρεται η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που τα τελευταία χρόνια θεωρεί ότι είναι υπεράνω Συντάγματος, υπεράνω των νόμων και έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ασυδοτούν άνευ όρων και ορίων”. Πρόσθεσε ότι αυτή η παρανομία, που γινόταν τα τελευταία χρόνια, σήμερα αίρεται και ευχαρίστησε την Επιτροπή Θεσμών, γιατί με την άδειά της έγραψε το ζήτημα και συζητήθηκε.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Α. Βικέτος

Share this post