Μαχ. Αμπάς: « Πλήρης στασιμότητα για επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης».

Μαχ. Αμπάς: « Πλήρης στασιμότητα για επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης».

Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και αυτή της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ανέδειξαν από κοινού μετά  την συνάντησής τους  ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπό το φως τόσο των εξελίξεων στην Ουκρανία, όσο και των δύο μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων, του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού.

Ο πρόεδρος Αμπάς έφθασε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Οι δύο πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας έγινε παρασημοφόρηση εκατέρωθεν. Ο πρόεδρος Αναστασιάης απένειμε στον πρόεδρο Αμπάς το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ και ο πρόεδρος Αμπάς απένειμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη το Μέγα Περιδέραιο του Κράτους της Παλαιστίνης.  

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο Αμπάς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη χαρά του, που έχει την ευκαιρία να ανταποδώσει τη φιλοξενία, της οποίας έτυχε  από τον πρόεδρο Αμπάς το 2015 και είπε ότι κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών τους σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων Κύπρου – Παλαιστίνης.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και Mνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε :

“Φίλε Πρόεδρε του Κράτους της Παλαιστίνης, αγαπητέ μου αδελφέ, είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σας καλωσορίζω στην Κυπριακή Δημοκρατία, δίδοντας μου έτσι την ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που επιφυλάξατε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνόδευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στη Ραμάλα, τον Νοέμβριο του 2015.

Η επίσκεψη σας φίλε Πρόεδρε επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, όχι μόνο τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, αλλά και την αποφασιστικότητα και βούληση μας για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης και της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Αμπάς, κοινή ήταν η θέση για την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και της ανάγκης στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρηματικών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην ιατρική, στην αντιμετώπιση των νέων συνθηκών κλιματικής αλλαγής και των μέτρων αντιμετώπισης της και σωρεία άλλων τομέων.

Τη ίδια στιγμή, με τον φίλο Πρόεδρο Μαχμούντ εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς μας συνεργασίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα σύγκλισης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου –Ελλάδος – Παλαιστίνης.

Μια τριμερής Σύνοδος που αλληλοσυμπληρώνει και δεν αποκλείει τη συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας, αφού μοναδικός στόχος είναι η εδραίωση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποτελούν πρότυπα περιφερειακής συνεργασίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δημιουργίας ενός κοινού οράματος για επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Αμπάς για την ειλικρινή και ενεργό στήριξη του στην πρωτοβουλία της Κύπρου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως, επίσης, θα ήθελα να τον ευχαριστώ θερμά για την ευγενή προσφορά παροχής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου.

Μια προσφορά την οποία ο κυπριακός λαός εκτιμά βαθύτατα και θέλω να σας διαβεβαιώσω φίλε Πρόεδρε πως αν παραστεί ανάγκη, κάτι το οποίο απεύχομαι, η ανταπόκριση θα είναι άμεση και ανάλογη της δικής σας προθυμίας.

Και είναι αυτή ακριβώς αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη που μας οδήγησε στην ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για δημιουργία μιας περιφερειακής βάσης καταπολέμησης των πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, πέραν της ανταλλαγής απόψεων για την περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιγξη των άριστων σχέσεων που διατηρούμε, η προσοχή μας επικεντρώθηκε στα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία και τις συνέπειες ενός ανάλογα καταστροφικού πολέμου και, βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο στα δύο μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία αναδεικνύουν για άλλη μια φορά με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συναφών διεθνών Συνθηκών.

Αρχές που εάν εφαρμόζονταν όπως ο Χάρτης προνοεί, θα απέτρεπαν περιφερειακές διενέξεις ή και αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω φίλε Πρόεδρε Αμπάς πως παρά τις εξίσου εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με το Ισραήλ, αυτές δεν αποβαίνουν και δεν θα αποβούν εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Είναι ο σεβασμός μας προς αυτές τις αρχές που καθοδηγούν τις πολιτικές μας όσον αφορά την επίλυση του Μεσανατολικού και με την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διαχρονική και ξεκάθαρη θέση για την επίτευξη μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Μιας λύσης που θα εδράζεται στα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προνοούν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Φίλε Πρόεδρε, θέλω και δημόσια να δηλώσω πως οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με όλα τα κράτη της περιοχής, μας επιτρέπουν, εάν το επιθυμείτε, να αναλάβουμε συγκεκριμένο ρόλο εάν είναι να βοηθήσουμε στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Μιας προσπάθειας που δεν περιορίζεται μόνο στην ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά με την απαράδεκτη αξίωση πως η βάση λύσης θα πρέπει να είναι τα δύο κράτη.

Πρόσθετα, όπως εξήγησα στον Πρόεδρο Αμπάς, παρατηρείται μια έξαρση παραβίασης του διεθνούς δικαίου τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Ενημέρωσα ακόμα για την απογοήτευση που μας προκάλεσε η απόρριψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έχοντας τονίσει την ανάγκη άμεσου διορισμού, όπως ήταν η απόφαση του ΓΓ των ΗΕ, Ειδικού Αντιπροσώπου, ώστε με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Αντιπροσώπου να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγούσε σε μια μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού ευρύτερα για τη στάση αρχής που τηρεί το Παλαιστινιακό Κράτος στο κυπριακό πρόβλημα και για την αμέριστη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες μας, αλλά και για τις δικές σας εκεί και όπου μπορείτε, για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό.

Φίλε Πρόεδρε για ακόμη μια φορά ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στην Κύπρο και για τη χαρά που μου δώσατε με την εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα για τη δημιουργική συνομιλία που είχαμε δημιουργώντας νέες προοπτικές στις άριστες μεταξύ μας σχέσεις».

Ο πρόεδρος Αμπάς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι φίλη χώρα της Παλαιστίνης και εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας να έχουν διαρκή ανάπτυξη και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη στην Κύπρο και όσα έπονται από επισκέψεις και επαφές σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και η ενεργοποίηση της δράσης της διυπουργικής επιτροπής θα αποφέρουν πολλά προς όφελος της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων».

Ευχαρίστησε επίσης για τη σταθερή στάση της Κύπρου στο Παλαιστινιακό και για τη μόνιμη έκκληση της Κύπρου για επίτευξη ειρήνης.

Αναφέρθηκε ακόμα «στην πλήρη στασιμότητα στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης που έχει αναστείλει τις συμφωνίες».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συσπείρωση κατά των προκλήσεων που δέχεται η Παλαιστίνη.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για ειρήνη» περιλαμβανομένων των προσπαθειών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γενικότερα σε πρωτοβουλίες που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της στήριξης της ΕΕ στην Παλαιστίνη.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Παλαιστίνη, εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κύπρο για όσα προσφέρουν στον παλαιστινιακό λαό”.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post