Μ. Σιζόπουλος από το «η ΔΔΟ αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης» στην στήριξη Χριστοδουλίδη.

Μ. Σιζόπουλος από το «η ΔΔΟ αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης» στην στήριξη Χριστοδουλίδη.

Για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ , Μαρίνος Σιζόπουλος, ουσιαστικά “έθαψε”  την θέση του κόμματος κατά της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και οδήγησε το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος στην στήριξη της υποψηφιότητας  του πρώην ΥΠΕΞ και στενού συνεργάτη του προέδρου Αναστασιάδη , Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο υποψήφιος πρόεδρος , του οποίου η στήριξη της υποψηφιότητας συγκέντρωσε το 91% των συνέδρων, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποδέχτηκε την θέση κατά της λύσης της ΔΔΟ. 

Για να τηρήσει τα προσχήματα ο Μαρίνος Σιζόπουλος, στην σημερινή ομιλία του  ( το πλήρες κείμενο στο τέλος)   στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων,  είπε:

*Έγινε αποδεκτή μια τουρκικής προέλευσης λύση, η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ένα μοντέλο ρατσιστικό, αντιδημοκρατικό, μη βιώσιμο. Στην ουσία δεν είναι Ομοσπονδία, αλλά στην καλύτερη περίπτωση Συνομοσπονδία. Στην πραγματικότητα είναι Ένωση Κρατών, γι΄ αυτό και η Τουρκία σήμερα διεκδικεί και την κυριαρχική ισότητα. Μια λύση την οποία η Τουρκία είχε προτείνει από το 1964 και απορρίφτηκε και από τα Η.Ε.

*Τα υπόλοιπα κόμματα διέγραψαν όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για για να παραμείνουν προσκολλημένα μόνο στο ψήφισμα 649 του Σ.Α. που αναφέρεται στην ΔΔΟ με πολιτική ισότητα,

Το σημερινό αποτέλεσμα του Συνεδρίου επιβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας , στις 30 Ιουνίου 2022

Επί θύραις η στήριξη ΕΔΕΚ σε Χριστοδουλίδη( Βίντεο) – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Στην ομιλία του ενώπιον του Παγκύπριου Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ  Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε  το συνέδριο να  εξουσιοδοτήσει την ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τον κ. Χριστοδουλίδη, ώστε να ολοκληρωθούν στη βάση της αμοιβαιότητας, του αλληλοσεβασμού και της εποικοδομητικής συνέργειας, οι συγκλίσεις σε πολιτικές θέσεις και η κατοχύρωση της θεσμικής πτυχής της συνεργασίας.

Αιτιολογώντας την απόφαση του ΠΓ του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει επιλογή που να μην έχει μειονεκτήματα. Γι’ αυτό πρέπει να καταγραφούν οι επιλογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς και στη βάση ψυχρής και ορθολογικής αξιολόγησης να ληφθεί η τελική απόφαση».

Όπως είπε, μπορεί η απόφαση αυτή να πετύχει, μπορεί και να αποτύχει. «Όμως η συνείδησή μας πρέπει να είναι καθαρή, η αποτυχία μας δεν θα είναι αποτέλεσμα καιροσκοπισμού, αλλά πιθανών παραγόντων που δεν ελέγχονται, οι οποίοι μπορεί να καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα»,  συμπλήρωσε.

 

Πρόσθεσε  πως η συμμετοχή στην Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός για την ΕΔΕΚ προσθέτοντας πως είναι υποχρέωση προς την πατρίδα και τον λαό: «Αποδείξαμε ότι οι θέσεις μας είναι ρεαλιστικές, αξιόπιστες και εάν κάποιες από αυτές υιοθετούντο, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, η κατάσταση για την πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη τόσο πολιτικά, όσο οικονομικά και κοινωνικά».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται πραγματική αλλαγή, αλλαγή νοοτροπίας, αναβάθμιση των θεσμών και η διακυβέρνηση να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. «Όπως απόδειξε το πρόσφατο παρελθόν, η εναλλαγή προσώπων στην εξουσία,  δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή, αλλά σε ανακύκλωση και επανάληψη», πρόσθεσε.

91% υπέρ και συμμετοχή στην Κυβέρνηση

Από 600 συνέδρους που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, παρευρέθηκαν και ψήφισαν 527.  Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 480 ψηφοδέλτια ή 91% επικύρωσαν την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. 35 ψηφοδέλτια ήταν όχι, αντίθετα με την απόφαση. Υπήρχαν 11 λευκά και 1 άκυρο.

«Ενωμένοι συνεχίζουμε και προχωρούμε στους στόχους που έχουμε καθορίσει. Ο βασικός στόχος είναι η στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη με προοπτική επιτυχίας και κυρίως η ΕΔΕΚ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις και στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλά ο στόχος είναι και η συμμετοχή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα 5 χρόνια», δήλωσε μετά το τέλος του Συνεδρίου ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Σιζόπουλου

Μ. Σιζόπουλος: «Μπορεί η απόφαση αυτή να πετύχει, μπορεί και να αποτύχει». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Διαβάστε  στην συνέχεια: 

-Ομόφωνη αποκήρυξη της ΔΔΟ από την ΕΔΕΚ

Με έξι αποχές και καμία ψήφο εναντίον, το Έκτακτο Παγκύπριο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, υιοθέτησε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως βάσης για λύση του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο, να διαμηνύει πως με τη σημερινή απόφαση, δεν αλλάζει η θέση της ΕΔΕΚ, αλλά επαναβεβαιώνεται και επικαιροποιείται.

Στην ομιλία του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως ανέκαθεν η ΕΔΕΚ έπαιρνε το βάρος της πολιτικής ευθύνης να συγκρουστεί και να δώσει μάχες , όπως την περίοδο της Χούντας – «όταν άλλοι που έκαναν τα καλά παιδιά συνεργαζόντουσαν με την Χούντα και τις εξωγενείς επεμβάσεις και άλλοι, για άλλους λόγους, σιωπούσαν και παρέμειναν ουδέτεροι» – και τόνισε πως για τον ίδιο λόγο, σήμερα, οι ΕΔΕΚίτες και οι ΕΔΕΚίτισσες δεν μπορούν να είναι ‘μικρότεροι των περιστάσεων’.

«Και μόνοι και με άλλους θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για μια σωστή, για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, πρέπει να δώσουμε τη μάχη για αποτροπή της διχοτόμησης και κυρίως για αποτροπή της τουρκοποίησης της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η απόφαση της ΚΕ για την ΔΔΟ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε κύκλους εκτός του κόμματος, «οι διακυμάνσεις των οποίων άρχιζαν από το σημείο της αποδοκιμασίας, μέχρι αυθαίρετες ερμηνείες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Η αποδοχή ή η απόρριψη μιας απόφασης είναι θεμιτή, αλλά «οι αυθαίρετες ερμηνείες και οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί δεν δικαιολογούνται», είπε και υπογράμμισε πως αυτά στρέφονται ενάντια στο δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών όσο και των κομμάτων, να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

«Βιώσαμε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη παραποίηση των γεγονότων, με στόχο να πληγεί η ΕΔΕΚ και να υπονομευθεί η αξιοπιστία της», είπε και εξέφρασε την άποψη πως κάποιοι έχουν ανησυχήσει γιατί οι καθαρές αποφάσεις της ΕΔΕΚ, τόσο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας όσο και για την ΔΔΟ, βρήκαν σημαντική ανταπόκριση στο λαό.

Ο κ.Σιζόπουλος επέκρινε και τη στάση κάποιων «ηγετικών στελεχών» τα οποία, όπως υποστήριξε, προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, χωρίς να γνωρίζουν την απόφαση του κόμματος και χωρίς να έχει προηγηθεί έστω μια επαφή με το Γραφείο Τύπου για σκοπούς ενημέρωσης.

Τα στελέχη αυτά, είπε, δίνουν την ευκαιρία να συντηρείται μια κακή εικόνα για το κόμμα ή ακόμη χειρότερα , πρόσθεσε, παρά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του κινήματος, «να εξακολουθούν να υπάρχουν ηγετικά στελέχη τα οποία να τοποθετούνται δημόσια παραποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση, απλά και μόνο – ενδεχομένως – για να δικαιολογήσουν τη διαφορετική τους άποψη ή ακόμη χειρότερα για να ασκήσουν κριτική».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να το στερήσει σε κανέναν το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης, όμως τόνισε, «θέλουμε με τρόπο σαφή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τούδε και στο εξής καμία δημόσια παραποίηση απόφασης του κόμματος για να δικαιολογηθούν προσωπικές στρατηγικές». «Η σιωπή την οποία τηρούμε να μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία», συμπλήρωσε.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι, η πρώτη φορά όπου η ΔΔΟ προσέλαβε περιεχόμενο ήταν στο σχέδιο Ανάν και υποστήριξε ότι το περιεχόμενο αυτό ουσιαστικά ταυτιζόταν με Συνομοσπονδία.

Μετά τη συντριπτική απόρριψη του από τους Ε/κ, είπε, «λόγοι στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας επέβαλλαν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απορρίψουν, στα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο την ονοματολογία, όσο και εκείνες τις πρόνοιες του σχεδίου που οδηγούσαν σε Συνομοσπονδία».

«Αντί αυτού, στην πορεία του χρόνου, τόσο οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας όσο και πολιτικά κόμματα, με επικάλυμμα το όνομα της ΔΔΟ, επιχείρησαν να παραπλανήσουν το λαό, αποδεχούμενοι πρόνοιες συνομοσπονδιακής μορφής», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Υπέδειξε πως η μοναδική φορά που η ΕΔΕΚ αποδέχθηκε την ονομασία της ΔΔΟ, ήταν στο ομόφωνο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου, του Σεπτεμβρίου 2009, γιατί είχε γίνει αποδεκτή η εισήγηση του Κινήματος, όπως η ονομασία να συνδεθεί με συγκεκριμένες πρόνοιες που να την χαρακτηρίζουν και ότι στη βάση αυτών των αρχών θα ετοιμαστεί περίγραμμα λύσης το οποίο να κατατεθεί στα ΗΕ και την ΕΕ.

«Τελικά οι πρόνοιες της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου εγκαταλείφτηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το δε περίγραμμα αρχών λύσης ποτέ δεν έγινε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο γιατί αυτή τη στιγμή, που επαναρχίζουν και οι συνομιλίες, η ΕΔΕΚ λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η επικαιροποίηση των θέσεων του κόμματος μπορεί και πρέπει να γίνεται οποιανδήποτε στιγμή και σημείωσε πως ο χρονικός ορισμός της συνεδρίας προηγήθηκε των γεγονότων.

Σημείωσε την ίδια ώρα πως, κατά την εκτίμηση του, η απόφαση αυτή λαμβάνεται την καταλληλότερη στιγμή, «δεδομένης της έναρξης των συνομιλιών και της στάσης των συνεχών υποχωρήσεων που επέδειξε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αυτές επιβεβαιώνονται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό το ανακοινωθέν σήμερα αποτελεί «λάβαρο της Τουρκίας για την εξωτερική της πολιτική και για να δικαιολογήσει τις προτάσεις της αλλά και τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό».

Επικρίνοντας τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, τόνισε πως είναι αδιανόητο να λέμε πως εάν η Τουρκία επιτρέψει τον ελλιμενισμό υπό κυπριακής σημαίας πλοίων στα λιμάνια της, τότε θα άρουμε το βέτο για το άνοιγμα κεφαλαίων σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού όπως είπε, δίνουμε έτσι πολύ μεγάλα ανταλλάγματα που η Τουρκία δεν δικαιούται. «Εάν είναι με αυτήν την πορεία που θα πολιτευτούμε και με αυτές τις διεκδικήσεις, τότε δεν έχουμε πραγματικά υπόθεση», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως κάποια πράγματα στις διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο και ότι «υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις που δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή», ενώ κάλεσε το λαό να αναρωτηθεί ποια είναι η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρόκειται, είπε, για τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν και «αυτό και μόνο μας βάζει σε σοβαρές ανησυχίες και θα πρέπει να επαγρυπνούμε και ενωμένοι και δυνατοί να αντισταθούμε σε εκτροπές που οδηγούν σε απαράδεκτη λύση».

Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, θέλει μια λύση που να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μια λύση από παρθενογένεση και ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα προγραμματιστεί μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις, για όλα όσα άπτονται των βασικών θεμάτων μιας λύσης του Κυπριακού, ώστε να ενημερωθεί ο λαός και να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί όταν βρεθεί ενώπιον ενός σχεδίου λύσης.

Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν επί της πρότασης της ΚΕ για αποκήρυξη της ΔΔΟ, ηγετικά στελέχη του Κινήματος, ενώ έγινε συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων με τα στελέχη της ΕΔΕΚ, τα οποία σε ψηφοφορία που ακολούθησε ενέκριναν ομόφωνα – με εξαίρεση έξι αποχές – την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Της ψηφοφορίας ακολούθησε συζήτηση επί του καταστατικού του Κινήματος και προτάσεων τροποποίησης του, με σημαντικότερη την πρόταση για περιορισμό θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.

Πηγή: KYΠΕ 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 (edek.org.cy)

Παρασκευή 02.07.2021

 

 

 

Share this post