Επί θύραις η στήριξη ΕΔΕΚ σε Χριστοδουλίδη( Βίντεο)

Επί θύραις η στήριξη ΕΔΕΚ σε Χριστοδουλίδη( Βίντεο)

Μ. Σιζόπουλος για την θέση της ΕΔΕΚ κατά της ΔΔΟ: “Είναι προφανές ότι στο επίπεδο μιας συνεργασίας δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα”.

Του Α. Βικέτου

Η ΕΔΕΚ βαδίζει στο δρόμο , που χάραξε το ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές του 2023.  Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που μάλλον θεωρείται απίθανο, την στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη θα εισηγηθεί το Π. Γ της ΕΔΕΚ  στο Παγκύπριο Συνέδριο , στις 13 Ιουλίου, το οποίο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα την επικυρώσει. 

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις Μ. Σιζόπουλου και Ν. Χριστοδουλίδη , μετά την σημερινή συνάντηση τους.   Η συνάντηση   έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, διήρκησε γύρω στη 1 ώρα και 30 λεπτά και συμετείχαν αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές.

Α. Βικέτος

Ο ageliaforos.com  παρέθεσε στον κ. Χριστοδουλίδη το ακόλουθο απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ στην Κ. Ε. του κόμματος του: “ να μου επιτρέψετε όμως να σας εκμυστηρευτώ, έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους που σε προσωπικό επίπεδο θέλω να υποστηρίξω τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί κάποια πράγματα τα έζησα στο Κρανς-Μοντανά, στη Γενεύη αλλά και μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Γιατί,  όταν στο Κρανς-Μοντανά κάποιοι πίεζαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχτεί και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, όταν  κάποιοι έκαναν τους «Πόντιους Πιλάτους»,  ενώ άλλοι προσπαθούσαν μετά μανίας να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του ΠτΔ, μόνο  δυο πολιτικοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς, παρέμειναν στο πλευρό του και στήριξαν έμπρακτα τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Δυο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να ΜΗΝ αποδεχτεί ο, τιδήποτε άλλο παρά «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις». Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης”. Σχετικά ρωτήσαμε τον υποψήφιο πρόεδρο κατά πόσον ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με βάση τα όσα είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ,  δεν μπορούσε να αντισταθεί σε πιέσεις και ήταν επιρρεπής σε υποχωρήσεις.  

Ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε “δια της πλαγίας” για να μην θίξει  τον πρόεδρο Αναστασιάδη και για να μην έρθει σε αντίθεση με  τον Νικόλα Παπαδόπουλο, λέγοντας: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου. Αλλά η ομιλία, θεωρώ, η αναφορά είναι πολύ συγκεκριμένη. Η αναφορά λέει στήριξαν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται το σχόλιο σας. Αλλά θέλω να πω κάτι γενικότερο για το Κυπριακό και όσα λέγονται. Ξέρετε αυτή την προσέγγιση είχα ξεκάθαρα και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών και είναι κάτι που πιστεύω και σήμερα απόλυτα. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Θεωρώ ότι ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, και αυτή είναι η επιθυμία της πλειοψηφίας του Κυπριακού Λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι εκεί δεδομένη».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ερώτηση μας για το ποια είναι  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Χριστοδουλίδη που τον κάνουν να υπερέχει του κ. Μαυρογιάννη, κατέφυγε στο γνωστό:  “Ως Πρόεδρος του κόμματος δεν πρόκειται να εκφράσω καμία άποψη,  όπως έπραξα μέχρι σήμερα δημόσια”. Επίσης , πρόσθεσε : “Εγώ θα σεβαστώ την άποψη,  την οποία θα υιοθετήσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, είτε συμφωνώ με αυτή, είτε διαφωνώ, εγώ θα την υπερασπιστώ με το ίδιο πάθος για την υλοποίηση της. Ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ πρόωρο αυτή την στιγμή να εκφράσω οποιεσδήποτε επιπλέον απόψεις”.  

Οι αρχικές τοποθετήσεις

Α. Βικέτος

Ν. Χριστοδουλίδης: «Να ευχαριστήσω με την σειρά μου για την πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο και την ηγεσία της ΕΔΕΚ, κατά την διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πολύ συγκεκριμένες θέσεις, προσεγγίσεις επί θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία είτε αυτά αφορούν θέματα παιδείας, υγείας, το μεταναστευτικό φυσικά την οικονομία και την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το κυπριακό κ.ά.
Απάντησα σε αρκετές ερωτήσεις. Ευελπιστώ αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, οι όποιες διαδικασίες ακολουθηθούν αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστές. Από τη δική μου πλευρά εκείνο που μπορώ να πω και δημόσια να αναφέρω είναι η επιθυμία να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος για να διερευνηθούν οι προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Μ. Σιζόπουλος:  «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του για αυτή την συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα που ανταλλάξαμε ουσιαστικά σε βάθος απόψεις γύρω από μια ενδεχόμενη συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όπως ήταν φυσικό ακούσαμε από τον κύριο Χριστοδουλίδη τους βασικούς στόχους της δικής του πολιτικής σε περίπτωση που θα υποστηριχθεί από την ΕΔΕΚ και σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

                                        Α. Βικέτος

 Θέσαμε από την πλευρά μας τα δικά μας ερωτήματα ούτως ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες απαντήσεις για να μπορούμε ως κόμμα πιά να προχωρήσουμε να ολοκληρώσουμε τις επαφές τις οποίες έχουμε προγραμματίσει και στις 13 Ιουλίου στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος να μπορέσουμε να καταθέσουμε όλες τις απόψεις, όλες τις εισηγήσεις για να έχουμε μια τελική και οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την στάση την οποία η ΕΔΕΚ θα τηρήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
 Πρέπει να πω ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης ήταν αρκετά αναλυτικός πάνω στα θέματα τα οποία έθιξε και ως εκ τούτου όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν στην τελική μας την απόφαση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι η ΕΔΕΚ έχει καταστατική απόφαση  κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς αυτό επηρεάζει την ενδεχόμενη συνεργασία ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε:
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της ΕΔΕΚ. Σίγουρα ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε, όπως συζητήσαμε και πολλά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, παρουσιάζοντας τις προσεγγίσεις μου, τις απόψεις μου και ακούγοντας τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της ΕΔΕΚ. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί. Μια ενδεχόμενη συνεργασία, που επαναλαμβάνω, όποια απόφαση ληφθεί θα είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρώ ότι θα έχει και συγκλίσεις, θα έχει και κοινές προσεγγίσεις, θα έχει και ενδεχόμενες διαφωνίες. Μια ενδεχόμενη συνεργασία δεν αναιρεί ούτε την αυτονομία της ΕΔΕΚ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος – θέλω να είμαι ξεκάθαρος – ούτε την αυτονομία τη δική μου, της ανεξάρτητης δικής μου υποψηφιότητας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Στην ίδια ερώτηση η απάντηση του  κ. Σιζόπουλου ήταν :
«Είναι προφανές ότι στο επίπεδο μιας συνεργασίας δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα. Γι’ αυτό από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι διερευνητικού χαρακτήρα συναντήσεις αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να καθορίσουμε με σαφήνεια σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού, ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες είναι οι αποκλίσεις, έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα του κόμματος να έχουν μια καθαρή, μια ορθολογική εικόνα ενώπιον τους, για να μπορούν να πάρουν την απόφαση τους. Από εκεί και πέρα, εάν εκτιμούμε, ότι σε διάφορα ζητήματα, υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από τη διαβούλευση, σε θέματα που υπάρχουν αποκλίσεις, να υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, για να υπάρξει ενδεχομένως μια κοινή γραμμή, αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουμε και θα το δούμε. Ούτε εκβιαστικά θα αποδεχθούμε τις θέσεις του οποιουδήποτε, ούτε εκβιαστικά θα επιμένουμε να επιβάλουμε τις θέσεις μας με τον όποιον θα συνεργαστούμε. Οι θέσεις μας είναι εκεί. Είναι καθαρές, είναι τεκμηριωμένες. Αλλά, επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά: Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων για όλα τα ζητήματα. Δεν υπάρχει ολοκλήρωση των διαδικασιών. Θα υπάρξουν και με άλλους υποψήφιους συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Αυτά όλα θα ολοκληρωθούν πριν τις 13 Ιουλίου, ούτως ώστε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, το συνέδριο, να βρίσκεται μπροστά, όπως έχω πει, σε συγκριμένες προτάσεις, με καθαρή εικόνα, για να πάρει τις αποφάσεις του». 

Σε ερώτηση ,  εάν ως  πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα καταθέσει την άποψη του ενώπιων των μελών του κόμματος , ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Το εάν θα κατατεθεί η άποψή μου, όχι. Εάν θα κατατεθεί θα είναι ενδεχομένως άποψη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Όχι του Προέδρου. Γι’ αυτό βλέπετε ότι προσεκτικά και συστηματικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέφυγα να έχω οποιεσδήποτε προσωπικές άμεσες ή έμμεσες τοποθετήσεις όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές και όχι μόνο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή συνέχεια». 


 

Share this post