Μ. Νικολάτος : Το ΚΕΠ λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις , χωρίς επαρκές νομοθετικό και σχεδόν καθόλου κανονιστικό πλαίσιο.

Μ. Νικολάτος : Το ΚΕΠ λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις , χωρίς επαρκές νομοθετικό και σχεδόν καθόλου κανονιστικό πλαίσιο.

Πόρισμα καταπέλτης για  τα Υπουργικά Συμβούλια από το 2007 έως το 2020 . -Μαζικές παρανομίες στις πολιτογραφήσεις εντόπισε η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής. –  Απέφυγε την Επιτροπή ο Λεμεσού Αθανάσιος.

Την ύπαρξη ευθυνών πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων, ως επίσης και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών εις βάρος επενδυτών, επιχειρηματιών, παρόχων και συνεργατών τους, διαπιστώνει η Ερευνητική Επιτροπή (Ε.Ε.), υπό τον Μύρωνα Νικολάτο,  για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και τις  κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. 

Ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστήριου , Μύρων Νικολάτος, παρέδωσε σήμεα  στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη, το τελικό πόρισμα. Ο  κύριος Νικολάτος αναφέρθηκε επίσης και σε πειθαρχικές και δεοντολογικές ευθύνες.  Σημείωσε, ακόμη, ότι ότι ορισμένοι πάροχοι, δικηγόροι, λογιστές, τράπεζες, κτηματομεσίτες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αναφορικά με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις της περιόδου Ιουνίου 2007 – Αυγούστου 2020, διαπιστώνει ότι:

*Υπήρξε μαζική παρανομία, δηλαδή υπέρβαση του σχετικού νόμου, από πλευράς υπουργικού συμβουλίου ή των εκάστοτε υπουργικών συμβουλίων, όσον αφορά αναφορικά με μέλη από τις οικογένειες επενδυτών και από διευθυντικών στελέχων εταιρειών επενδυτών.  

* Από τις 6 χιλιάδες 779 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις φυσικών προσώπων, οι τρεις χιλιάδες 609, αφορούσαν  φυσικά πρόσωπα ή ποσοστο 53% αφορούσε σε μέλη οικογενειών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών τα οποια πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου.

*Από τα υπόλοιπα τρεις χιλιάδες 170 φυσικά πρόσωπα ή το 47% που πολιτογραφήθηκαν σύμφωνα με το νόμο το 66% ικανοποιούσαν όλα τα ουσιαστικά κριτήρια, ενώ το 34% δεν φαίνεται να ικανοποιούσαν όλα τα κριτήρια. Ποσοστο 92% των επενδυτών φαίνεται να ικανοπποιούσε επί της ουσίας το οικονομικό κριτήριο,  ενώ για το υπόλοιπο 8% εντοπίστηκαν παρατυπίες ή ελλείψεις. Ποσοστό ύψους 88% φαίνεται να ικανοποιούσε επι της ουσίας το κριτήριο της μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, ενώ ποσοστό 12 % δεν ικανοποιουσε αυτό το κριτήριο.

Στην δήλωση του ο κ. Νικολάτος τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικων, ενώ το 2015 και το 2016 είχε στην κατοχή του γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες  η κατ εξαίρεση πολιτογράφηση των μελών των οικογενειών των επενδυτών ήταν ενδεχομένως παράνομη, εντούτοις συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 2020.

Υπέδειξε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις απο το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020, χωρίς επαρκές νομοθετικό και σχεδόν καθόλου κανονιστικό πλαίσιο.

Ο κύριος Νικολάτος είπε ότι η Επιτροπή εισηγείται την ανάκληση πολιτογραφήσεων απο 85 υποθεσεις ,από την εξέταση των οποίων προέκυψε ότι ενδεχομένως οι αιτητές να ευθύνονται για ποινικά ή άλλα αδικήματα,  ή των οποίων η πολιτογράφηση δύναται να ανακληθεί σύμφωνα με το νόμο η για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος.  Διευκρίνησε ότι διαχρονικά η καθ’ υπέρβαση του νόμου πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μεν ακυρώσιμες υπό  προυποθέσεις,  αλλά δεν επισύρουν ποινική ευθύνη για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου,  εκτός “εάν έγιναν σκόπίμα και με σκοπό την καταδιολίευση, πράγμα που δεν διαπιστώθηκε από τα ενώπιον μας στοιχεία”.  

*Αυτούσια η δήλωση Νικολάτου

Oμιλία Μύρωνα Νικολάου_070621 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Γενικός Εισαγγελέας

Την διαβεβαίωση ότι, εκεί και όπου εντοπίζονται συνθήκες που δικαιολογούν ποινικές ανακρίσεις και την προσαγωγή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης  Παραλαμβάνοντας το τελικό πόρισμα της Ε.Ε. .

Ο Γιώργος Σαββίδης ανάφερε ότι «όπως και στην περίπτωση της ενδιάμεσης έκθεσης, η τελική έκθεση που μου παραδίδεται σήμερα θα τύχει σε πρώτο στάδιο ενδελεχούς μελέτης από την Νομική Υπηρεσία. Στη συνέχεια, και όπως ακριβώς έλαβα τη δέσμευση τόσο προς εσάς όσο και δημόσια, θα δοθεί στη δημοσιότητα κατά τον ίδιο τρόπο που δόθηκε η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής». Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις, που γίνεται εισήγηση για ανάκληση υπηκοοτήτων,  θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα του κράτους για μελέτη και λήψη αποφάσεων. Το ίδιο θα γίνει και για τις περιπτώσεις που εντοπίζεται  πιθανότητα ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

*Αυτούσια η δήλωση

Δηλώσεις ΓΕ-Παραλαβή Τελικού Πορίσματος Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεις_070621 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

*Σχετικά διαβάστε και το πιο κάτω ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα www.24sports.com.cy/gr/news

“Γνωστός για τις καυστικές του ερωτήσεις στα πολιτικά πρόσωπα, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, κάνει πάντα έντονη την παρουσία του στις δημοσιογραφικές συσκέψεις.

Θυμίζουμε τo περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στο «Φιλοξένια» όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης των νέων Βουλευτών, με τον δημοσιογράφο να απευθύνει στον Άντρο Κυπριανού μια ερώτηση που τον έκανε να αντιδράσει. Δείτε ΕΔΩ.

Αυτή τη φορά, κατά τη σημερινή παράδοση του πορίσματος για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στον κ.Σαββίδη είπε: «Kύριε Γενικέ, όταν ήρθα εδώ μου είπε η εξαίρετη συνεργάτης σας ότι θα κάνετε μόνο δήλωση και δεν θα απαντήσετε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας πω επειδή είμαι 39 χρόνια δημοσιογράφος, ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο».

Ο Γενικός Εισαγγελέας τον διέκοψε λέγοντάς του: «Κύριε Βικέτο θέλετε να πείτε κάτι;» 

«Aφήστε με να ολοκληρώσω την απόψή μου», συνέχισε ο δημοσιογράφος.

«Μπορείτε να δεχθείτε ερωτήσεις και να απαντήσετε όπως θέλετε, δεν θα σας επιβάλουμε εμείς τις απαντήσεις. Αλλά να καλείτε τους δημοσιογράφους για να παρακάθεντε απλώς, τότε θα μπορούσατε να ειδοποιήσετε να έρθουν μόνο τα κανάλια και οι κάμερες».

Τότε ο κ.Σαββίδης, απάντησε πως δεν έχουν καλέσει τους δημοσιογράφους ενώ του είπε πως αν ήθελε μπορεί να του απευθύνει ερώτημα.

Σε ερωτήσεις του ageliaforos.com  ,  αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για δικηγορικά γραφεία που έχουν σχέση με πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Νικολάτος είπε πως προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κάποιων παρόχων μεταξύ των οποίων μεταξύ των οποίων και κάποια δικηγορικά γραφεία αλλά δεν θέλει να αναφέρει εάν τα γραφεία αυτά αφορούν πολιτικά πρόσωπα ή όχι.

Σε άλλη ερώτηση μας , ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού δεν έστειλε οποιοδήποτε γραπτό σημείωμα προς την Επιτροπή, όμως εκ μέρους επικοινώνησε τηλεφωνικά κάποιον άτομο από τη Μητρόπολη Λεμεσού μαζί του και του ανέφερε κάποια πράγματα.

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

“Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα, σε σχέση με την κατάχρηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επεσήμανε σήμερα” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε:  «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ήθελε να εκφράσει την ιδιαίτερη του ικανοποίηση για την αποπεράτωση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις και την κατάθεση του τελικού πορίσματος  στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόκειται για ένα έργο που, όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα μέλη της Επιτροπής επιτέλεσαν με αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και  για το οποίο τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Τα πρώτα σχόλια, χωρίς να έχουμε το ολοκληρωμένο κείμενο των πορισμάτων, με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής κ.  Μύρωνα Νικολάτου, είναι πως η  κατάθεση του πορίσματος κλείνει, ή οφείλει να κλείνει, ένα παρατεταμένο κύκλο πολιτικής έντασης και τοξικού κλίματος, που κατά κύριο λόγο στοχοποιούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του.

Αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι πως μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής αποκαθίστανται τα πραγματικά γεγονότα  που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Από τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε προκύπτει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν λανθασμένες ερμηνείες του νόμου, κενά, αδυναμίες και ελλιπές πλαίσιο εποπτικού ελέγχου, δεν καταλογίζεται δόλος ή αξιόποινες πράξεις στα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια.

Συνεπώς, χωρίς καμία πρόθεση σύγκρουσης, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι  επί μήνες απαξιωτικοί ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, οι προσωπικές επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση, με στόχο την απαξίωση του Προέδρου, έχουν καταρρεύσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού μελετήσει ενδελεχώς το πόρισμα της Επιτροπής, θα επανέλθει με αυτοκριτική διάθεση, με στόχο όχι την άρνηση των οποιονδήποτε ευθυνών, αλλά την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί.

Το δεδηλωμένο της αποφασιστικότητας και βούλησης  του Προέδρου,  καταγράφεται με την απόφαση :

Α Για τον οριστικό τερματισμό του Προγράμματος

Β. Τη συμμόρφωση στις συστάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής

Γ. Τη σύσταση της Επιτροπής Ανάκλησης παρανόμων πολιτογραφήσεων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και για αυτό χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα, προκειμένου να διωχθούν αδιακρίτως όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση ενός Προγράμματος που στόχο είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού”.

Τα κόμματα

Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει: “Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις παραδόθηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο λόγος πλέον ανήκει στη δικαιοσύνη. Αναμένουμε την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων”.

Η ΕΔΕΚ , με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Παναγιώτου ,τονίζει ότι “Όλοι όσοι έχουν ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες να κατονομαστούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”

Share this post