Λουκής Παπαφιλίππου: Τον αποχαιρετούν οι φίλοι και οι συνεργάτες του (ΒΙΝΤΕΟ)

Λουκής Παπαφιλίππου: Τον αποχαιρετούν οι φίλοι και οι συνεργάτες του (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τον Λουκή Παπαφιλίππου, αποχαιρετούν με λόγια συγκίνησης, άνθρωποι που τον γνώρισαν και που συνδέθηκαν μαζί του με σχέσεις ζωής. 

Της Χρυστάλας Βιλάνου*

Πληθαίνουν  τα συλλυπητήρια μηνύματα  για τον θάνατο του ιδρυτή και Προέδρου του Δ.Σ του ΑΝΤ1, Λουκή Παπαφιλίππου

«Η δική μας γνωριμία πάει χρόνια πίσω, από τότε που μπήκα στην πολιτική και μάλιστα θυμάμαι στη μια από τις μεταξύ μας συναντήσεις, όταν μου χάριζε ένα από τα συγγράμματα του, το Γλώσσα και Ελευθερία, μου είχε πει χαρακτηριστικά: Είμαστε και οι δύο απόφοιτοι του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε αυτό οφείλω εγώ την αγάπη μου για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτείς και εσύ», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

«Ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα της κυπριακής κοινωνίας. Τον είχα γνωρίσει πρώτα ως δυναμικό Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και μετέπειτα υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του ΑΝΤ1. Υπήρξε πρωτοστάτης στην εισαγωγή της πολυφωνίας στην ιδιωτική τηλεόραση και την ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου διεθνών υπηρεσιών», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Με τον Λουκή Παπαφιλίππου, πολλοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην δικηγορία. 

Οι συμβουλές του, φάρος τηλαυγής στην σταδιοδρομία τους. 

«Ήταν πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της ζωής του τόπου, που περιλάμβαναν την ιδιωτική τηλεόραση, την επέκταση της δικηγορικής εργασίας σε τομείς εκτός των δικαστικών διαφορών, μια ηγετική προσωπικότητα στον δικηγορικό κόσμο. Είχα την τύχη, την ευκαιρία και την χαρά να τον γνωρίσω προσωπικά, στη διάρκεια της δικηγορικής μου άσκησης. Ήμουν ασκούμενή του. Ήταν γενναιόδωρος και είχε πολλούς φίλους. Θα τον θυμόμαστε», είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου.

«Πάντα θα μου μείνει στην μνήμη η πρώτη μέρα άσκησής μου μέσα το άγχος, που μου είπε με ευθύ τρόπο, «αύριο βάλε bans και gown και πάμε για ένα mareva injunction» και μου στιγμάτισε θετικά την αρχή της δικηγορικής μου πορείας. Δεύτερο Πανεπιστήμιο ήταν. RIP Κύριε Λουκή Παπαφιλίππου», υπογράμμισε η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου. 

Άνθρωπος ανιδιοτελής, δίπλα σε όλους όσοι είχαν ανάγκη. Φίλος, καθοδηγητής, δάσκαλος. 

«Ήταν ένα σπινθηροβόλο μυαλό, ένας εξαίρετος δικηγόρος, ένας άνθρωπος που άνοιξε λεωφόρους στον τομέα των ΜΜΕ και ειδικά της τηλεόρασης όταν οι άλλοι δεν ήξεραν ότι υπήρχαν αυτές οι λεωφόροι. Όμως να πω και κάτι που δεν ξέρουν πολλοί. Ο Λουκής Παπαφιλίππου είχε μεγάλη καρδιά, βοηθούσε πολλή κόσμο και για να καταλάβετε το ποιόν του ανθρώπου, τους περισσότερους τους βοηθούσε μέσω τρίτων για να μην ξέρουν ότι ήταν εκείνος που τους βοήθησε», σημείωσε ο Δικηγόρος, Χρίστος Τριανταφυλλίδης.  

«Ο Λουκής Παπαφιλίππου αφήνει πίσω του ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Ένας άνθρωπος που εκτιμούσε τη φιλία, αγαπούσε τους φίλους του, αγαπούσε πάνω από όλα την πατρίδα και είχε μια μεγάλη αγωνία για τον τόπο του. Ένας άνθρωπος με γνώσεις που μπορούσες να συζητήσεις τα πάντα μαζί του και πάντα να ωφεληθείς από την συζήτηση αυτή», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.  

«Ο Λουκής Παπαφιλίππου ήταν για μένα και πολλούς άλλους μια μοναδική προσωπικότητα. Μια προσωπικότητα πολυσχιδής, ένας άνθρωπος γεμάτος γνώσεις για ιστορικά γεγονότα, εμπειρίες, μαρτυρίες. Ένας άνθρωπος που συζητούσες μαζί του και μπορούσες να μάθεις πάρα πολλά, να εμπνευστείς από εκείνο τον υπέροχο λόγο, το αστείρευτο χιούμορ του που έδειχνε και το επίπεδο της εξυπνάδας του. Μια δυναμική προσωπικότητα που προσέφερε πολλά στον τόπο, ένας πρωτοπόρος στον τομέα του, στα γραφόμενά του», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης.  

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Λουκή Παπαφιλίππου Είμαι ευγνώμων που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και στο συγκρότημα του ΑΝΤ1. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας φίλε Λουκή Παπαφιλίππου», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου. 
 
«Άνθρωπος με Α κεφαλαίο! Καταξιωμένος δικηγόρος! Πατριώτης! Αυτός ήταν ο Λουκής Παπαφιλίππου. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην οικογένεια του Αντένα που τόσο στήριξε και αγάπησε. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Λουκή!», πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. 

Ο Λουκής Παπαφιλίππου αγαπούσε όσο λίγοι την ελληνική γλώσσα, τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό. 
Είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες, ήταν συλλέκτης έργων τέχνης και πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός των ανθρώπων των τεχνών της Κύπρου. 

«Συχνές οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μας για την ποίηση, την ζωγραφική, για τον πολιτισμό, για την ευρύτερη παιδεία. Κοινή μας αγάπη η ελληνική γλώσσα. Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι και ο ίδιος ήταν ποιητής. Τα βιβλία του με συντροφεύουν μέχρι σήμερα», παραδέχτηκε ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους. 

Η κηδεία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΝΤ1 θα τελεστεί την Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι, από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Αγλαντζιά. 

Η ταφή θα γίνει στη γενέτειρά του Ποταμιά. 

Η οικογένεια ζητά αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές στο Ίδρυμα Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου και στο Σωματείο Ελληνίδων Κυριών Μάνα.


*ΠΗΓΗ: ant1.com.cy/news

***************************************************

Ο Λουκής Παπαφιλίππου γεννήθηκε στην Ποταμιά το 1937. Ήταν  νυμφευμένος με την Ηρώ Χατζημάρκου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 ως μέλος της ΕΟΚΑ.  Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και κλείστηκε για δύο χρόνια στις φυλακές και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1963 ίδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε  Λουκής Παπαφιλίππου & Σια Δ.Ε.ΠΕ.,  όπου και εξασκούσε  τη δικηγορία .  Ήταν  από τους πρωτοστάτες της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και εταιρειών. Το δικηγορικό του γραφείο είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αναγνωρισμένα στην Κύπρο.  


Το 1993 ίδρυσε τον Τηλεοπτικό Σταθμό Αντέννα και έκτοτε ήταν  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού. 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.  

Ο Λουκής Παπαφιλίππου επιχορήγησε την ίδρυση της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Warsaw της Πολωνίας και το 2006, σε αναγνώριση της προσφοράς του, το Πανεπιστήμιο δημιούργησε την έδρα The Loukis Papaphilippou Seat of Advancement of Modern Greek. 

Ήταν Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Πολωνίας στην Κύπρο. Δέχθηκε  πληθώρα βραβείων και διακρίσεων , όπως το μετάλλιο Gran Official, Τhe Order General Jose De San Martin από την Αργεντινή. Ο τίτλος του Commendatore dell’ Ordine Al Merito Della Republica Italiana. 

Ο Λουκής Παπαφιλίππου εξέδωσε αρκετές νομικές μελέτες καθώς και εννέα ποιητικές συλλογές. Ήταν  συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης και παλαιών βιβλίων.

Share this post