Κυπρίων Πάσχα υπό την απειλή του κορονοϊού

Κυπρίων Πάσχα υπό την απειλή του κορονοϊού

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ : ” Το κήρυγμα της Αναστάσεως έγινε  ο συνεκτικός ιστός της ζωής και της υπόστασης της Εκκλησίας” 

Τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είχαν ως επακόλουθο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρουνα μείνουν έγκλειστοι στα σπίτια τους και να παρακολούθησε την τελετή της Αναστάσεως και την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα  από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, μακριά από συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα. 

Το «Χριστός Ανέστη!» εψάλη σε άδειους ναούς, κεκλεισμένων των Θυρών. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως και την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

 

Στην Πασχαλινή Εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι το κήρυγμα της Αναστάσεως έγινε ” ο συνεκτικός ιστός της ζωής και της υπόστασης της Εκκλησίας” και ότι “ο Χριστός με την Ανάσταση Του έρχεται να δώσει σήμερα μια νέα πρόταση ζωής, στηριγμένη στην ακράδαντη βεβαιότητα ότι δεν είναι πια ο θάνατος , που καθορίζει τα ουσιώδη του βίου, ούτε και αποτελεί αυτός το σύνορο της ζωής μας”. 

Ο Αρχιεπίσκοπος  εξέφρασε την θλίψη του από τη μη συμμετοχή των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. “Μια στέρηση, που  θα πρέπει να δυναμώσει την πίστη του καθενός μας” .

 

 

Σήμερα στις 10 το πρωί   εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης, χωρίς την παρουσία πιστών.   Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρισόστομος συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας, Χριστοφόρου, Νεαπόλεως, Πορφυρίου, Μεσαορίας,  Γρηγορίου και του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επισκόπου Νιτρίας, Νικοδήμου  με τη συμμετοχή κληρικών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.    

Το κατά Ιωάννην Ιερόν Ευαγγέλιον του Εσπερινού διαβάσθηκε σε διάφορες γλώσσες, στην ελληνική από τον  Αρχιεπίσκοπο, γαλλική από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως ,  Πορφύριο, Γερμανική από τον Διευθυντή της ιερατικής Σχολής Κύπρου Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου, Λατινική από τον ιδιαίτ. Γραμματέα του Αρχιεπισκόπου Αρχιμ. Τριφύλλιο, Ρουμανική από τον πρωτοπ. Πέτρο Ματέι, ιταλική από τον πρωτοπ. Δημοσθένη Δημοσθένους, αγγλική από τον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου π. Κυπριανό Κουντούρη, αραβική από τον π. Ειρηναίο Αλταουΐλ και τέλος στην ελληνική και πάλι από τον Διάκονο Μιχαήλ Νικολάου.

 

 

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού κατευθύνθηκαν   όλοι εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό, όπου εψάλη πολυχρονισμός στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους με την ευκαιρία της εορτής της Αναστάσεως και μοίρασε  κατά το έθος πασχαλινά αυγά.

 

 

 

 

Share this post