Κόμπος: «Κάθε κίνηση στη Ράφα θα έχει καταστροφικές συνέπειες».- R. Malki:«Η καταστροφή της Γάζας είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία».

Κόμπος: «Κάθε κίνηση στη Ράφα θα έχει καταστροφικές συνέπειες».- R. Malki:«Η καταστροφή της Γάζας είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία».

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης , δρ Riad Malki,μετά από πρόσκληση του Κυπρίου ομολόγου του. Η επίσκεψη άρχισε με εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. 

 

 

 

  • Ο ageliaforos.com πληροφορείται ότι πολύ σύντομα ο κ. Riad Malki θα αντικατασταθεί , καθώς επίκειται ανασχηματισμός στο 25μελές -μετέχουν και τρεις γυναίκες-κυβερνητικό σχήμα του πρωθυπουργού  Mohammad Ibrahim Shtayyeh. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επικρατέστερος διάδοχος του Riad Malki φέρεται ο διπλωμάτης Mahmoud Youssef Muhammad Khalifa. 

Ο κ.  Khalifa   υπηρέτησε ως υφυπουργός του Παλαιστινιακού Υπουργείου Πληροφοριών για αρκετά χρόνια μέχρι το 2018, όταν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μachmud Abas  τον διόρισε Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Πολωνία. 

 

Oι δηλώσεις Κόμπου –Malki 

Στην είσοδο του ΥΠΕΞ τον  Riad Malki υποδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Κόμπος. Ακολούθως ο πρώτος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Οι δύο υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν συνομιλίες με την συμμετοχή αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Συζητήθηκαν  η κατάσταση  στη Μέση Ανατολή, οι διμερείς σχέσεις και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

 Σε ότι αφορά το Κυπριακό διαφάνηκε η κοινή πρόθεση για συνεργασία προς άρση του αδιεξόδου, ενώ στο Μεσανατολικό επαναλήφθηκε θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για  πλήρη προστασία υποδομών και πληθυσμού.

Με το πέρας των συνομιλιών   ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτή ήταν η πέμπτη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του σε διάστημα έξι μηνών.

«Η όποια κίνηση στη Ράφα θα έχει καταστροφικές συνέπειες», τόνισε ο κ. Κόμπος και υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Τόνισε ότι η Χαμάς “είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό” και εξέφρασε ανησυχία για διάχυση της κρίσης και σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Κόμπος τάχθηκε κατά του εποικισμού της Δυτικής Όχθης και υπέρ της πολιτικής διαδικασίας για λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό πρόβλημα. «Η Κύπρος απορρίπτει μετακίνηση Παλαιστινίων από τη Γάζα», επεσήμανε. 

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών δρ Riad Malki, δήλωσε ότι με τον κ. Κόμπο είχαν μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.

«Συζητήθηκε εις βάθος η κατάσταση στη Γάζα και οι 131 μέρες πολέμου. Υπάρχουν πέραν των 28 χιλιάδων νεκρών», είπε  και συνέχισε: «Απαιτείται καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο. Η καταστροφή της Γάζας είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία».

Σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τη βούληση και την ευθύνη της Κύπρου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και πρόσθεσε ότι αναζητούνται   τρόποι αποτροπής χτυπήματος στη Ράφα. 

«Ο Νετανιάχου είναι ξεκάθαρο ότι δεν νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές και έχουμε συλλογική ευθύνη να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Riad Malki, καταλήγοντας, δήλωσε: «Πάντα νιώθαμε την Κύπρο στενό φίλο της Παλαιστίνης και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση». Μετά τις δηλώσεις οι δύο υπουργοί δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο  κ. Κόμπος παρέθεσε  γεύμα εργασίας προς τον ομόλογό του. Το απόγευμα ο Παλαιστίνιος υπουργός συναντήθηκε στην παλαιστινιακή πρεσβεία  με τους Άραβες πρέσβεις , με τους οποίους συζήτησε όλες τις  τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό.

Πριν από την αναχώρηση του ο κ.  Malki έγινε δεκτός από  την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα  Δημητρίου, η οποία   σημείωσε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης και εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Παλαιστίνης  στο κυπριακό πρόβλημα. Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μέσω μιας συμφωνημένης λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.  Αναφερόμενη στο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι καταδικαστέα.

 

 

 

 

 

Share this post