Κόλαση στον Πενταδάχτυλο

Κόλαση στον Πενταδάχτυλο

Σε κόλαση μετατράπηκε τμήμα της οροσειράς του Πενταδαχτύλου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που ακολούθησε.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και  έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με  τουρκοκυπριακά μέσα και συγκεκριμένα την Κibrisadahaber η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Βουνό, για αυτό και οι εκρήξεις που ακούστηκαν.

Ωστόσο, η Kibris Haberci μιλά για πτώση αεροσκάφους, ενώ η Κibrisgazetesi αναφέρει πως η έκρηξη οφείλεται σε πτώση ελικοπτέρου.

 


Σε ανάρτηση του ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί συντρίμμια, ενώ ο δημοσιογράφος Hüseyin Ekmekçi ανάρτησε φωτογραφία από τη σκηνή, κάνοντας λόγο για «συντρίμμια αεροσκάφους στο οποίο αναγράφονται ρώσικα».
Την ίδια ώρα, το Τ/κ Genctv αναφέρει ότι δεν αποκλέται να πρόκειται για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone).
Στο σημείο της  πυρκαγιάς βρίσκονται δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι είδαν αντικείμενα, που  εκσφενδονίστηκαν στις αυλές των σπιτιών τους.
Επίσης, τα τ/κ ΜΜΕ συνδέουν το γεγονός με την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Συρία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετέβη στο σημείο της έκρηξης,  δήλωσε:  «Αν και δεν είναι γνωστό για το τι ακριβώς πρόκειται, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα στρατιωτικό αντικείμενο που ήρθε από το εξωτερικό, είτε drone, είτε πύραυλος, είτε αεροσκάφος». Επίσης, ανέφερε ότι είναι  ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το αντικείμενο δεν έπληξε κατοικημένη περιοχή και πρόσθεσε : «Η Κύπρος απόψε έλαβε το μερίδιό της από τον πόλεμο που συνεχίζεται στην περιοχή”. Ο κ. Ακιντζί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το εναέριο μέσο να είναι ρωσικής προέλευσης.

Σε δηλώσεις  ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε:  «Πριν από λίγο εξετάσαμε τα συντρίμμια στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη. Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε ένα αεροπορικό μέσο είτε αεριωθούμενος εκρηκτικός μηχανισμός (πύραυλος). Οι επιγραφές και άλλα σημάδια στα κομμάτια θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε, προσεχώς ακριβώς το τι συνέβη. Δεν υπάρχει απώλεια ζωής ή τραυματισμοί. Η φωτιά είναι υπό έλεγχο χάρη στο έργο των πυροσβεστών».

Ο Προδρόμου
Σε δηλώσεις  το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε για το περιστατικό πως «γίνονται οι επαφές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλής πληροφορίες. Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται από τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».

 

Share this post