Κλειστά τα οδοφράγματα παρά την συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί

Κλειστά τα οδοφράγματα παρά την συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί

Παραμένει η διαφωνία μεταξύ Τατάρ και Ακιντζί

Κλειστά παραμένουν τα οδοφράγματα, παρά την προ ημερών συμφωνία του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουροκύπριου ηγέτη,  Μουσταφά Ακιντζί, για διάνοιξή τους από σήμερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος,  δήλωσε στο ΡΙΚ ότι “παρά τη συναντίληψη που επετεύχθη,  δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση που να φανερώνει αλλαγή στη στάση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ”.
Σύμφωνα με πηγή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία βρίσκεται στο περιβάλλον του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η διαφωνία Τατάρ – Ακιντζί παραμένει.

 


Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντως, προέβη στις δέουσες ενέργειες για την ομαλή διέλευση προσώπων από τα οδοφράγματα, σε περίπτωση που τηρηθούν τελικά τα συμφωνηθέντα.
Η είσοδος στις  περιοχές, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία,  θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, και υπό την προϋπόθεση να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης για τον κορονοϊό, με αρνητική ένδειξη.

*Αναλυτικά οι ρυθμίσεις είναι:

1. Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι κατά την πρώτη διέλευση τους προς τις ελεύθερες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Θα γίνονται δεκτά αντίγραφα ή και ηλεκτρονικά μηνύματα των βεβαιώσεων αυτών.
2. Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο και αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Νοείται ότι θα επιτρέπεται, επίσης, η απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρων από τον Πύργο Τηλλυρίας στη Λευκωσία.
3. Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν. Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται Βεβαίωση Φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα, στην οποία να περιλαμβάνεται το πλήρες ονοματεπώνυμο. Προτρέπονται οι μαθητές/φοιτητές όπως επικοινωνήσουν με τα σχολεία/ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν, για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς τους με μεταφορικά μέσα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
4. Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

ΦΩΤΟ : ΚΥΠΕ
5. Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτικοί και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.
6. Διέλευση με κατ’ εξαίρεση έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σε αυτούς θα διενεργείται, όπως επίσης αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος.
Η ομάδα των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο ανάφερε ότι περιμένουν θετική απάντηση για επανέναρξη των διελεύσεων από τις 8 Ιουνίου και ζητεί δωρεάν διενέργεια τεστ κορωνοϊού και διασαφήνιση των συνθηκών όταν επιστρέφουν στα κατεχόμενα καθώς επίσης η «κυβέρνηση» να ανακοινώσει τις θέσεις της στο θέμα.

Ο Οζερσάϊ

Το θέμα των οδοφραγμάτων συζητήθηκε σήμερα στην “βουλή”. Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ δήλωσε ότι η ημερομηνία της 1η Ιουλίου για τις διελεύσεις μεταξύ των οδοφραγμάτων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει.  Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ημερομηνία και που βασίζεται, ο «υπεξ» είπε ότι είναι απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και υπάρχει σχετική εισήγηση της επιστημονικής ομάδας του «πρωθυπουργού».

Ο Οζερσάϊ  δήλωσε ότι σε αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό. Δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη απόφαση; Μπορεί. Υπάρχει όμως μια έκθεση προς αυτή την κατεύθυνση». Σύμφωνα με τον  ίδιο το να αρχίσουν οι διελεύσεις την 1η Ιουλίου, ήταν εισήγηση της επιστημονικής ομάδας υπό τον «πρωθυπουργό».

Μιλώντας για το θέμα στη «βουλή» ο Τζεμάλ Οζγιγίτ μίλησε για προσπάθεια επιβολής ρόλων λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» λέει πως αυτή έκλεισε και αυτή μπορεί να ανοίξει τα οδοφράγματα. Ο πρόεδρος του ΚΚΔ έκανε λόγω και σε κωλυσιεργία αφού ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, την περασμένη εβδομάδα στην «βουλή» και πάλι είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Διερωτήθηκε επίσης που είναι η επιδημιολογική έκθεση για την οποία έγινε λόγος στην σύσκεψη υπό τον Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή. Από που βγάλατε την ημερομηνία της 1η Ιουλίου, εάν υπάρχει τέτοια έκθεση, δείξτε την και σε μας, ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο «πρωθυπουργός» Τατάρ, όσο και ο «υπουργός υγείας» Πιλλί,  έχουν τις δικές τους επιστημονικές ομάδες για τα θέματα κορονοϊού, ενώ ο Τ/κ ηγέτης είχε θέσει θέμα για την επιδημιολογική έκθεση,  που θα ετοίμαζε το «υπουργείο υγείας», αλλά δεν ήταν έτοιμη πριν την τελευταία συνεδρία της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία.

 

Ο κ. Τατάρ την περασμένη Παρασκευή είχε πει, μετά την σύσκεψη υπό τον Ακιντζί με την συμμετοχή και των Οζερσάϊ  και Πιλλί, ότι η «κυβέρνηση» θα αξιολογούσε και τα στοιχεία από την Τεχνική Επιτροπή γα την υγεία ώστε να καθορίσει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διελεύσεων”. 

 

 

 

Share this post