Κιτίου: «Ζητώ συγγνώμη και συγχρόνως δίνω συγχώρεση»
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
Έκτασης δύο σελίδων ήταν η επιστολή παραίτησης , την οποία κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, Χρυσόστομος. Εκτός από όσα γράψαμε , τέσσερα σημεία , τα οποία αποκαλύπτουμε σήμερα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
*Παρακαλεί να γίνει δεκτή η παραίτηση του , χωρίς , όπως σημειώνει, «τούτο να σημαίνει ότι θα παύσω να επιτελώ τα αρχιερατικά μου καθήκοντα όσον χρόνο οικονομήσει ο Θεός».
*Πρόσφατα επισκέφθηκε τον πνευματικό μου πατέρα , τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Σταυροβουνίου, Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο, «προς τον οποίο ανακοίνωσα την απόφαση μου και έτυχα της ευλογίας του».
* «Δεχθείτε την απόφαση μου αυτή και προσευχηθείτε μαζί μου, ο Θεός δια του λαού της Μητροπόλεως Κιτίου και της τιμίας ψήφου σας, να επιλέξει άξιο νέο Μητροπολίτη Κιτίου, που θα συνεχίσει να ποιμαίνει το αγαπημένο Ποίμνιο και θα το οδηγεί σε νομές σωτήριες».
* « Αν όλα αυτά τα χρόνια, Μακαριότατε και άγιοι αδελφοί στεναχώρησα ή πίκρανα οιονδήποτε παρακαλώ να με συγχωρήσει».
Τέλος , ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, με την επιστολή του, παρακάλεσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να προσεύχονται στον φιλάνθρωπο Θεό να του χαρίσει «την ουράνια βασιλεία Του».
Την περασμένη Τρίτη στην σύναξη με τους ιερείς της Μητρόπολης Κιτίου ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «ο Επίσκοπος δεν είναι Επίσκοπος μόνον των ανθρώπων εκείνων , οίτινες εκκλησιάζονται τακτικώς, ή των άλλων οίτινες εμφανίζουν έντονα θρησκευτικά ενδιαφέροντα. Είναι Επίσκοπος όλων. Εφ’ όσον είναι τύπος του Δεσπότου Χριστού και εφ’ όσον ο Χριστός ως Θεός ανατέλλει τον ήλιον Αυτού επί δικαίους και αδίκους, και ο Επίσκοπος οφείλει να περιβάλλη δια της αγάπης και στοργής του όλους άνευ διακρίσεως».
Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι Α)από τους περίπου 46 ιερείς της Μητρόπολης περίπου 40 χειροτονήθηκαν από τον ίδιο και Β) αναγέρθηκαν ναοί και αναστηλώθηκαν μονές.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα, που έγιναν, τα οποία, τόνισε, έγιναν με την συνεργασία κληρικών και λαϊκών. Τα έργα αυτά, τα οποία καταγράφουμε συνοπτικά , είναι:
1. Ταμείον Αγάπης Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου
2. Παγκύπριος Σύνδεσμος για την καταπολέμηση της μάστιγας της Πείνας.
3. Παγκύπριος Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων.
4.Διανέλλειον Ορφανοτροφείο ( Μετά από απόφαση της Επιτροπής του Ιδρύματος καταργήθηκε το Οικοτροφείο του Ορφανοτροφείου. Τα ορφανά παιδιά της Κύπρου βοηθούνται οικονομικά από το Ίδρυμα παραμένοντας στα σπίτια και τις οικογένειές τους. Σήμερα το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο προσφέρει στα ορφανά της Κύπρου, μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ το χρόνο).
5. Ιδρυμα Υποτροφιών Κατηχητικών Σχολείων Ι.Μ.Κιτίου
6. Κέντρο Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ)
7. Ίδρυμα Υπερηλίκων Αγίου Γεωργίου Κοντού «ΟΑΣΗ»
8. Κατασκηνώσεις Κατηχητικών Σχολείων στις κτιριακές εγκαταστάσεις Σαιττά και στα Πυργά.
9. ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
10.ΤΑΓΜΑ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΑΓΑΠΗΣ
11. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
12. ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
13. ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ
14.Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την κάλυψη των πνευματικών και πολιτιστικών αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου καθώς και την προσφορά ενός όμορφου και ασφαλισμένου χώρου για ξεκούραση και ψυχαγωγίας του ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων μας.
15. ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι η Μητρόπολη έκτισε μαζί με τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου το Ξενοδοχείο Αtrium Zenon, μαζί με τον Μητροπολιτικό Ναό το Ελένειο Μέγαρο και μαζί με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού εκμισθώθηκε γη για την ανέγερση mall. Όλα αυτά, τόνισε, « επιτρέπουν στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου στο παρόν αλλά και με σωστή διαχείριση και στο μέλλον, να έχει οικονομική ευρωστία». Στο σημείο αυτό άνοιξε μια μικρή παρένθεση , λέγοντας ότι «το χρέος των 75,000 λιρών, που παραλάβαμε δεν μας επέτρεπε να ενισχύουμε και να στηρίζουμε οικονομικά τα διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Γι΄ αυτό αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε γη της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου στην Κυβέρνηση για να ανεγείρει ιδρύματα για τις ανάγκες της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: – Το Μακάριο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας – Τον Εφηβικό Ξενώνα Λάρνακας – Το Ίδρυμα Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος» Λάρνακας .
Επίσης, παραχωρήθηκε γη σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για να ανεγείρουν κτήρια για τις ανάγκες τους όπως: – Το Ίδρυμα « Άγιος Λάζαρος» Λάρνακας – Το Ίδρυμα παιδιών με ειδικές ανάγκες « Αγιος Γεώργιος» – Το Ίδρυμα Λούλλας και Νίκου Βασιλειάδη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ίδρυμα Ηλιαχτίδα Ζωής» Ακόμη παραχωρήθηκε γη έκτασης 100 στρεμμάτων στη Κυβέρνηση για να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.
Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Χρυσόστομος , σημείωσε αυτοκριτικά ότι τόσο μεγάλη σε χρόνο και γεγονότα αρχιερατική διακονία, σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από ανθρώπινα λάθη ή ενέργειες.
« Εάν εν γνώση ή εν αγνοία μου προκάλεσα πόνο, θλίψη ή σκανδαλισμό σε οιονδήποτε, ζητώ συγγνώμη και συγχρόνως δίνω συγχώρεση σε όποιον τυχόν προκάλεσε πόνο σε μένα», τόνισε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.